Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanan meheviä meriahvenia suolakuoresta

2 kommenttia

meriahvenet

Suolakuori säilyttää kalan mehevänä. Tuhansia vuosia vanhaa menetelmää käytetään edelleen laajalti Välimeren alueella. Kätevä konsti levisi jopa Silkkitietä pitkin Kiinaan saakka. En tietenkään aikoinaan uskonut, ettei kala suolaannu yli. Vailla tätä nettiajan helppoutta tiedon hankinnassa maistoin hyvin epäilevänä kalaa italialaisessa rantakaupungissa. Skeptikko joutui myöntämään, että herkullista kalaa suolakuoressa tulee.

Kauppahallin isot meriahvenet johdattivat ajatukseen takaisin suolakuoressa kypsentämiseen, etenkin kun Jokihaka oli juuri tehnyt herkullisen näköistä lohta tällä menetelmällä.

Pyysin kauppiasta jättämään suomut kalaan. Omasta verkosta nostetut siiat jätän suomustamatta kun haluan kypsentää ne suolakuoressa. Suomut suojaavat herkkää siikaa ja miksei siis vähän vähemmän mimosamaista ahventa.

Suolakuori vaatii vallan runsaasti suolaa. Missä välissä muuten kilon suolapaketti on muuttunut 800 g paketiksi?

  • 2 meriahventa, yhteensä 450 g
  • 1600 g merisuolaa
  • vettä
  • tuoretta tai pakastettua persiljaa
  • limen mehua
  • mustapippuria myllystä
  • (oliiviöljyä tarjoiluun)

suolakuori

Voit käyttää suolakuoressa kananmunan valkuaisia tai yksinkertaisesti hieman kostuttaa suolakuorta vedellä. Jokihaan vinkistä viisastuneena laitoin ensimmäisen suolakerroksen folion päälle. Suolan hallinta helpottuu kummasti folion avulla. Bonuksena samalle pellille mahtui kätevästi kypsymään lohkoperunoita ja porkkanoita, kun yli tursuava suola ei vienyt kaikkea tilaa.

Maustoin kalan vatsan kautta, vähän limen mehua, persiljaa pakastimesta, rouhaus mustapippuria. Tein sentin paksun suolapedin folion päälle ja nostin maustetut ahvenet vierekkäin pedille. Kaadoin suolaa pinnalle ja taputtelin suolakerrosta tiiviiksi. Nostelin ja painoin suolaa folion avulla kalojen reunoille.

Koska huusollin kaikki suihkepullot ovat jossain muussa käytössä kuin vedensuihkuttelussa otin käyttöön äitini vanhan silitysniksin. Ennen vanhaan ei ollut höyrysilitysrautoja, joten vettä pirskoteltiin sormin silitettävän pyykin päälle. Kastoin sormeni veteen ja ripsautin vettä suolan päälle ja toistin tämän muutaman kerran. Lisäsin suolaa ja ripottelin hieman lisää vettä. Taputtelin suolakerroksen tiiviiksi. Paistoin kaloja 225 asteessa 20 minuuttia, ja jätin lepäämään uuniin vielä 10 minuutiksi uunin sammuttamisen jälkeen.

ahvenet-suolakuoressa

Suola oli muodostanut kovan kerroksen kalojen pinnalle. Jos käytät kananmunan valkuaisia suolan joukossa, tulee kannesta melkoisen kova paketti. Se irtoaa lähes kokonaisena kalan päältä ja voi irrottaa nahan mukanaan. Ilman valkuaista kuori irtosi pienempinä lohkoina.

Rapsutin suolat pois kalan pinnalta ja tarjoilin ne kokonaisena lohkoperunoiden ja porkkanoiden kera. Kalan pinnalle voi lorauttaa hieman oliiviöljyä.

ahvenet-suolakuoressa1

Wolfbergerin Riesling-Pinot Gris oli oiva kumppani suola-ahvenille. Hyvän tuottajan riesling toimii varmasti, mutta olen nykyään kovasti tykästynyt pinot grisiin, vaikkei tarjolla olisikaan äyriäisiä (söimme kyllä alkupalaksi kauppahallista ostettuja sushivalmiita kampasimpukoita ja mustakaloja – ilman riisiä, flunssatoipilaan oikotie)

P.S. Älä laita suolatähteitä kompostiin, sillä se ei ilmeisesti tee hyvä kompostointiprosessille eikä tietysti kasvimaallekaan. Kippasin suolat roskikseen. Ehkä suolaa voisi hetken aikaa käyttää vaikka pastaveden suolaamiseen. Puolentoista kilon kuluttaminen pastaveteen veisi jokseenkin kauan. Ja herää epäilys että olisiko terveellistä käyttää tuoreen kalan kanssa kosketuksissa ollutta suolaa. Ehkä on vain hyväksyttävä että tästä herkusta syntyy sivutuotteena hävikkiä.

 

 

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Ihanan meheviä meriahvenia suolakuoresta

  1. Hyvä tietää että ahvenetkin soveltuvat tuohon, en ole niitä vielä kokeillut. Mietin muuten ihan samaa, että milloin suolapaketti on pienentynyt 800 grammaan..

  2. Suolakuoressa kypsentäminen on kyllä jäänyt kokeilematta. Kamalasti suolaa menee! 🙂
    Onko siitä muuta etua kuin tuo mehevänä pysyminen? Ja toimisikohan mökillä? Tätä pitää miettiä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s