Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tagliatellea parsalla ja herkkutateilla

5 kommenttia

herkkutatti-parsa-tagliatelle

Tässä pastaohjeessa kevät kättelee syksyä. Laadukkaampia ja maukkaampia pohjoiseurooppalaisia parsoja saa vielä odottaa, mutta espanjalaiset parsat maistuvat jo parsoilta. Kotimaista lähiparsaa saanee vuottaa kesäkuulle.

Koska en näköjään kuitenkaan malta odotella parasta parsasesonkia (tahi tuntea huonoa omaatuntoa siitä), on kiva tehdä sellaisia parsaruokia, joissa parsa ei ole aivan päätähtenä. Herkkutatti tuo mukavan täyteläistä taustaa pastaan ja parsa raikkautta ja keväistä makua.

Nyt onkin hyvä hetki kurkistaa pakastimeen ja tarkistaa piilotteleeko nurkassa vielä paljonkin herkkutatteja. Hieman hamstraajaluonnetta omaavana herkkutattifriikkinä minuna on tapana jättää muutama rasia herkkutatteja jemmaan siltä varalta että syksyllä onkin huono sato. Maku ei minusta kärsi ja ensimmäiset myöhäissyksyn vasikkapadat teen ylivuotisista tateista.

Tagliatelle con porcini  e asparagi

  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 keltasipuli
  • 20 g voita
  • 3 dl pakastettuja herkkutatteja omassa liemessään
  • 250 g parsaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • parmesaania
  • 250 g kuivattua tagliatellea

Pilko sipuli ja paista sitä voissa. Lisää viiden minuutin päästä pilkottu valkosipuli. Paista sipuleita viitisentoista minuuttia, kunnes ne ovat kuulaita ja makeita. Jos sipuli alkaa paistumaan liian nopeasti, ripottele hieman sormisuolaa päälle. Suola irrottaa sipulista nestettä ja estää niitä palamasta.

Kaada pannulle herkkutatit liemineen. Pakastan herkkutatit aina kiehauttamalla pilkotut tatinpalaset niin että niistä irtoaa neste. Sienien maku säilyy minusta näin parhaiten. Sienet eivät ole suinkaan kypsiä, joten tässä vaiheessa niitä on hyvä paistaa 5-10 minuuttia. Myös koostumus muuttuu miellyttävämmäksi kun sienistä haihtuu paistettaessa ylimääräinen kosteus.

Keitä parsaa suolatussa vedessä 7-8 minuuttia, riippuen parsojen paksuudesta. Keitä samalla isossa kattilassa hyvin suolatussa vedessä pasta al denteksi. (Säästä pastan keitinvettä pieni kupillinen siltä varalta että pasta on kuivan tuntuista.)

Pilko parsat ja sekoita ne sekä valutettu pasta herkkutattien joukkoon pannulle ja hämmennä varovasti. Mausta pasta lorauksella hyvää oliiviöljyä ja raasta päälle parmesaania.

Ohje on peräisin Aglio &  Olio -kirjasta. Parsa-herkkutatti -yhdistelmä on muuten aidon italialaisen hyväksymä yhdistelmä. Kotisairaalassa harjoittelijana toimiva italialainen hoitaja nyökytteli asiaa tarkistaessani, että tietysti maut sopivat yhteen: ah si si, asparagi e porcini!

 

Advertisements

5 thoughts on “Tagliatellea parsalla ja herkkutateilla

  1. Hieno yhdistelmä. Toinen pastasuosikkini parsasta on carbonara, joko kinkulla tai ilman. Mulla on ollut periaatteena, että eurooppalaista parsaa saa ostaa, perulaiset jääkööt kauppoihin. Parsa-alueilla vietetyt keväät ovaat tosin tehneet minusta aikamoisen parsanirson – äsken vaihdoin kauppaa koska ensimmäisessä saksalaisparsat näyttivät liian iäkkäiltä hintaansa nähden.

    • Niin, kyllähän tuore vasta maasta nostettu parsa on ihanaa! Sellaista saa tosi harvoin. Kyllä noilla espanjalaisilla parsoilla alkuun pääsee parempia odotellessa 🙂

      • Espanjalaisilla täälläkin kausi avattiin.
        Eikös teillä ole oma parsapenkki?

      • Omien parsojen nousuun on niin pitkä aika ja vanha parsapenkki vetelee viimeisiään, sieltä ei enää nouse kuin yhden hengen satseja. Jokohan uusi penkki olisi vahvistunut niin, että keväällä saisi jo satoa? Voi olla, että vielä vuoden joutuu odottamaan satoa.

  2. Ihan hyviä on parsat jo ja parempaa kohti mennään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s