Söimme papaijasalaattia katuruokakierroksella Saigonissa. Kun vihreää papaijaa löytyi kerrankin kaupasta, lähdimme tavoittelemaan katukeittiön herkullisen salaatin makua. Yllättävän lähelle makumuistoa pääsimme. Raikasta, hapanta, makeaa, syvän monikerroksista salaattia. Tosin chiliä oli hieman vähemmän, joten otsalle ei kihonnut samanlaista kevyttä hikeä kuin saigonilaisen puiston kiveyksellä istuskellessa.
Goi Du Du
- 1 iso vihreä papaija julienne
- 2 isoa porkkana julienne (tai raastettuna)
- 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 salottisipuli hienonnettuna
- 0,6 dl hyvää kalakastiketta
- 0,6 dl ruokosokeria
- (ripaus suolaa)
- 0,8 dl (2-3 limen mehu)
- 1/3 tl limen kuorta
- punaista chiliä
- paahdettuja cashewpähkinöitä koristeeksi
- 2-3 rkl kuivattua sipulia koristeeksi
- (thaibasilikaa tai korianteria, maun mukaan)
Kuori papaija ja halkaise se. Kaavi lusikalla siemenet pois. Siemenet ovat varsin vilkasta sorttia, joten ne kannattaa kaapia kompostiämpärin päällä.
Pilko papaija julienneksi eli tulitikkukokoon. Tee sama porkkanalle, tai huijaa ja käytä raastinta. Sekoita kasvikset tarjoilukulhoon. Mausta pilkotulla thaibasilikalla.
Sekoita kastike hyvästä kalakastikkeesta, limenmehusta, ruokosokerista. Raasta joukkoon limen kuorta ja pilkotut valkosipulinkynnet ja chili. Maista että kastike on hyvässä tasapainossa ja lisää limeä tai kalakastiketta tarpeen mukaan. Sekoita kasvisten joukkoon ja anna makustua.
Paahda kuumalla paistinpannulla cashewpähköitä koristeeksi. Meillä oli tekeillä vieraiden kanssa vietnamilainen päivällinen mustekalaa ja jättirapuja salaatinlehden kanssa sekä Sillä Sipulin peruna-parsasalaattia (mainion makuista!) , joten ripottelimme vain kevyesti murskattuja pähkinöitä salaatin päälle. Ripottele päälle kuivattua sipulia juuri ennen tarjoilua, ettei se ehdi kostua vaan tuo mukavan rapean elementin salaattiin.
Verkosta löytyy monia variaatioita vietnamilaisesta vihreästä papaijasalaatista. Thaiversio taitaa olla vallan eri juttu. Tämä on varsin yksinkertainen versio ja helppo toteuttaa jos perusainekset, kuten hyvä kalakastike, löytyvät. Jossain lähteissä näkee että harvinaisen papaijan voi korvata raa´alla mangolla. Sanoisin, että mangon kanssa kannattaa tarkkailla kastikkeen tasapainoa herkällä kädellä, sillä raaka mango on kuitenkin selkeästi erilaisen makuista.
Useista ohjeista kokeiltavaksi valikoitui Passionate Eater -blogin versio.
20.4.2015 19:10
Minun on tehnyt useasti mieli tehdä tätä Thai-versiota. Mutta onkos vihreä papaija eri kuin raaka papaija? Ja mistä moisen löysit?
20.4.2015 19:32
Tämä yksilö kölli Tampereen Sokoksen hyllyllä ja kuulin huhua että Prismassakin oli noita nyt. Vihreä papaija on minusta eri aines kuin se kelta-oranssi (sisältä) hedelmä. Joissain lähteissä tykätään tehdä tämä salaatti raa´asta vihreästä papajasta, koska kypsemmästä tulee mössömpää visuaalisesti.
13.5.2015 13:26
Eipä ole vihreä papaija vielä meikäläisen haaviin uinut, vaikka sitä olen säännöllisin väliajoin koittanutkin löytää. Silmät tarkkana tästä lähtien prisman hevissä.
13.5.2015 17:28
Löysimme toisenkin kerran vihreää papaijaa, joten sesonki oli ainakin viikko sitten päällä. Hortoilua voi harrastaa luonnossa ja hevissä 🙂