Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vinkit grillivapun menuun (sekä plan B)

Jätä kommentti

t-luu

T-luupihvi on grillin kuningas. Jos perinteinen vappusää rajoittaa grillaamista, onnistuu pihvinpaisto tiestysti myös pannulla. Viimeistele paistilämpömittarin tarkkuudella uunissa niin saat takuuvarmasti sopivan kypsää pihviä.

Kevätaurinko hellii jo ja vie ajatukset grillaukseen. Vappuna olisikin niin mukavaa grillata joukolla. Mutta miten suomalainen kevätsää käyttäytyy? Tässä muutama vinkki grillikelien sattuessa kohdalle sekä mitä tehdä grilliin tarkoitetuilla lihoilla ja kaloilla, jos vettä sataa ulkogrilliin vaakatasossa.

Mitä päätätkin valita vappumenun grillin tähdeksi, löydät sopivat lisukkeet grillattaville sekä viinivinkit kunkin ohjeen ohesta.

karitsan-kyljykset-harpakkeessa

Karitsan kyljykset kypsyvät muutamassa minuutissa kakluunissa grillihärpäkkeen päällä. Voit virittää takkaan helposti kaksi tiiltä ja grilliritilän ja grillata lihat vaikka ulkona sataisi kaatamalla.

Karitsan kyljysten valmistaminen onnistuu niin ulkogrillissä kuin mökin takassakin. Takkaa varten tarvitset pari irtotiiltä sekä sopivan kokoisen ritilän. Koleammalla kelillä voi pitää ensin tulet takassa, tiilien välissä ja nostaa ritilän komean hiilloksen päälle. Tai käyttää sepän tekemää grillihärpäkettä kuten me (tai paista kyljykset pannulla).

T-luupihvi on komea avaus grillikauteen. Jos säät eivät suosi, onnistuu herkullisen pihvin tekeminen pannulla. Voit myös hifistellä täydellisen kypsyyden pihville uunin lihalämpömittarilla.

Porsaan kylkiluut ovat mahtavaa grillattavaa. Varaa kylkiluita kunnollinen määrä, sillä kylkirivin painosta iso osa on luuta. Mutta luun vieressähän se parhaan makuinen liha on.

vitnamilaiset-possun-kylkiluut

Vietnamilaiset grilliribsit kypsennetään höyrystämällä ja niihin otetaan pikainen grillipinta hiilillä. Ribsit voi marinoida aamulla. Höyrykypsennetyt ribsit voi viimeistellä myös sähköuunin grillivastuksen alla, mikäli sää on kovin hyytävä. Jos kaipaat perinteisempää makumaailmaa, marinoi ribsit valkosipulilla rosmariinilla ja fenkolinsiemenillä.

lohi-nokkonen

Tarjoa vappurusinat siman sijaan lohen kanssa. Lohta, nokkosta, pinjansiemeniä ja rusinoita.

Lohi  on loistavaa grillattavaa. Koska lohi, kirjolohi tai taimen kypsyvät niin nopeasti eivätkä kaipaa kovaa ja pitkäkestoista hiillosta onnistuu grillaus vaikka pallogrillissä. Jos ensimmäiset nokkoset jo innokkaana puskevat esiin, saat mahtavan keväisen lisukkeen grillilohelle. Lohen grillaaminen onnistuu myös uunin grillivastuksen alla tai aivan loistavaa kalasta tulee myös pannulla paistaessa tai saunan kiukaalla foliossa. Muista vain ettet kypsennä lohta liikaa, minusta ainakin lohi on parhaimmillaan lohkeilevan punertavana.

Alkupalaksi on vaikea ohittaa parsaa. Kurkista parsaohjeisiin täällä: https://ripaustryffelia.wordpress.com/tag/parsa/.

Vappubrunssille ruokaisaa savulohi-parsa -salaattia

parsa-savulohi1

Vappubrunssille voit tehdä ruokaisan savulohi-parsa –salaatin. Jos aurinko hellii terassia, tee kylmä salaattiversio. Jos keli perinteisen viileästi, lisää perunat ja parsa kuumana salaattiin ja tarjoile salaatti heti lämpimänä.

Lisää grilliohjeita löytyy grillaus-tägin alta: https://ripaustryffelia.wordpress.com/tag/grillaus/. Useimpien ohjeiden ohesta löytyy myös viinivinkki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.