Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Samettisen vihreä parsakeitto pekonimuruilla

2 kommenttia

parsakeitto1

Keittoa pelkästään parsasta. Mausteeksi hieman oliiviöljyä ja pekoninmuruja. Parsakeittokin on parempaa pekonilla.

Tähän parsakeittoon tulee vain parsaa ja hippuset pekonia. Ei kermaa, ei erillisiä liemiä, vain sitä itteään – kevään vihreää makua. Säästän edellisten parsaruokien kannat ja joskus myös vanhan keitinliemen keiton pohjaksi, jolloin keitosta tulee intensiivisemmän makuista. Parsakeitto maistuu kevään viileimmilläkin keleillä. Samettinen, sammalenvihreä keitto on myös sopivaa parsaruokaa Pohjois-Euroopan parasta parsakautta odotellessa.

Parsakeitto kahdelle alkupalaksi tai neljälle useamman ruoan päivällisellä

  • 500 g parsaa
  • parsankantapaloja
  • 3-4 siivua pekonia
  • oliiviöljyä
  • Maldonsuolaa
  • mustapippuria
parsankannat

Tästä se alkaa. Napsauta kuivat parsankannat parsaliemen pohjaksi.

Pilko parsa kolmeen osaan. Napsauta kuiva osa pois ja leikkaa nuppu irti. Kannoista saat liemen, keskiosasta syntyy parsasose keittoon ja nuput tulevat koristeeksi ja makupaloiksi.

Keitä uudet ja mahdolliset vanhat kantapalat pienessä määrässä (vajaa litra) suolattua vettä, jotta saat hyvän kasvisliemen. Heitä kannat pois. Keitä liemessä keskiosat parsasta kypsäksi. Höyrytä nuput samalla, ellet halua paistaa niitä pannulla napsakan kypsäksi. Pidä nuput lämpimänä.

Pilko pekoni pieniksi muruiksi. Paista ne hitaasti pannulla rapeiksi.

Kun varret ovat kypsiä, kaada suurin osa liemestä talteen (keiton paksuuden säätämiseksi tai seuraavaa keittoa varten). Soseuta varret ja ihan tilkkanen lientä sauvasekoittimella. Kaada sose tiiviiseen siivilään ja paseeraa lusikalla sose siivilän läpi kattilaan. Lämmitä keitto kattilassa ja tarkasta onko se sopivan lievää. Lisää hieman säästämääsi parsalientä, jos keitto on liian paksua. Mausta rouhauksella mustapippuria ja tilkalla oliiviöljyä.

Tarjoile pienistä kulhoista tai kahvikupeista. Nosta kulhon keskelle muutama parsannuppu ja ripottele ympärille pekoninmurua. Pekoni antaa mukavan vastapainon keiton samettiselle tekstuurille suussa. Ja kaikkihan on parempaa pekonin kanssa, parsakeittokin.

parsakeitto

Advertisements

2 thoughts on “Samettisen vihreä parsakeitto pekonimuruilla

  1. Kevät lautasella! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s