Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Raikas parsapesto

2 kommenttia

parsapesto1

Tänä keväänä kaikenlaisten uusien parsaohjeiden kokeileminen on ollut erityisen kivaa. Sormia ja makunystyröitä on kutkuttanut tovin etenkin parsapesto. Kun ensimmäiset eurooppalaiset luomuparsat vilkuttivat kaupan hyllyllä pääsin tekemään pestoa.

Mitä enemmän vanhoja parsankantoja keittoveteen on laittaa, sitä parempaa pestosta tulee. Kuituisia kantoja ei kannata käyttää pestoon, mutta ne antavat hyvää makua keitinliemessä parsan latvuksille. Parsakaudella kannattaa siis säästää jääkaappiin kannat ja käyttää seuraavalla kerralla antamaan lisämakua.

  • 250 g luomuparsaa (ja paljon parsankantoja keitinliemeen)
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 0,3 dl pinjansiemeniä
  • 2 rlk oliiviöljyä
  • 2 rouhausta mustapippuria
  • 2 hyppysellistä sormisuolaa (tai osa suolasta parsan keittoliemeen)
  • 1 dl juuri raastettua parmesaania
  • 1 rkl limen (tai sitruunan) mehua

parsapesto

Keitä parsat kypsäksi suolatussa vedessä, paksuudesta riippuen 7-10 minuuttia. Säästä hieman keitinvettä.

Jäädytä parsoja  hieman ja pilko parin sentin mittaisiksi paloiksi. Laita parsat korkeareunaiseen soseutusastiaan tai blenderiin. Lisää pinjansiemenet, valkosipuli ja kaksi ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä. Surauta sauvasekottimella tai blenderillä soseeksi. Raasta desi hyvää parmesaania ja lisää joukkoon. Mausta mustapippurilla ja limen mehulla.

Maista ja säädä hapokkuutta ja suolaisuutta tarpeen mukaan. Parmesaani on suolaista, joten voi olla ettei suolaa tarvitse lisätä. Jos pesto on kovin tömäkkää lisää loraus keitinlientä tai oliiviöljyä.

Parsapestoa voi käyttää siihen perinteiseen tarkoitukseen eli pastakastikkeeksi, mutta hyvää se on jyväisen vaalean leivän päällä, kanan tai kalan kastikkeena. Pesto säilyy jääkaapissa peiteltynä vuorokauden.

Viiniksi voin suositella kerrankin hartaudella valitun kumppanin. Vapun rieslingtestingissä parhaaksi parsapeston kaveriksi valikoitui Jean Biecher Réserve Riesling 2013. Ilahduttava hinta-laatusuhde tällä viinillä, se maksaa Alkossa vain 11,30 €.

Otin osviittaa New York Timesin pestoreseptistä. Myös ihanasta Kokit ja potit –blogista  löytyy samansukuinen parsapesto.

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Raikas parsapesto

  1. Herkullinen ja keväinen resepti. 🙂

    • Kevättä lautasellinen täynnä! Tänä aamuna on Tampereen korkeudella puhjenneet lehdet koivuihin ja nehän on parsapeston värisiä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s