Juhlimme äitienpäivän tänä vuonna etuottoisesti, koska teini vietti viikonlopun kouluttautumassa. Hiiligrillissä muhi karitsan karetta sekä yhtä ja toista muuta, muun muassa parsoja lisukkeeksi.
Ulkona keli oli melkoisen viileä, mutta sentään grillin hehkussa tarkeni. Grillattavat tarvitsivat nopeasti foliolämmikkeen ympärilleen.
Karitsan kare hiiligrillillä neljälle
- 2 karetta, 6 luuta kummassakin
- oliiviöljyä
- 2 limen kuori raastettuna
- tuoretta rosmariinia
- sormisuolaa
Ota kareet huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen grillausta. Voit samalla jo maustaa ne, mutta suolaa lihat vasta ennen grillausta. Pese limet hyvin kuumalla vedellä ellet ole löytänyt luomulimejä. Raasta limen kuoret. Pilko rosmariini ja yhdistä rosmariini ja limenkuori oliiviöljyyn niin että niistä tulee tahmea seos. Hiero mausteet kareisiin ja peittele ne maustumaan.
Virittele kuuma hiillos. Varaa hollille hyvät pitkävartiset grillipihdit, joilla voit pidellä kareita kun grillaat lihan pinnat kiinni.
Suolaa sormisuolalla kareet ja nosta ritilälle. Kuumalla hiilloksella pinnat saavat kauniin pinnan nopeasti. Kääntele pihdeillä kaikki pinnat kiinni.
Kun pinnat ovat rapean ruskeita, kääri kareet folioon ja nosta ne sivummalle hiilloksen hehkuun. Käännä pari kolme kertaa. Meidän grillissä kevään viileällä kelillä lihan kypsyminen vei kymmenisen minuuttia. Tuurilla tai kokemulle kareista tuli juuri sopivan kypsiä, eli medium miinus. Ajat ovat viitteellisiä, kypsennysaika riippuu grillistä ja keleistä.
Kääräise vetäytymisen ajaksi vielä toinen foliokerros ja kevään viileiden kelien vuoksi vielä paksu froteinen keittiöpyyhe folion ympärille. Anna lihan vetäytyä vartin verran.
Grillasimme suippopaprikoita, halloumia ja parsaa lisukkeeksi. Ne ehtivät hyvin kypsyä ohessa ja kareiden vetäytyessä.
Viiniksi suosittelisin sopivan tanniinista Amaronea. Koska kellari on ehtynyt moisista, meillä pöydässä oli Alkon Chiantia, Vignamaggio. Viinistä ei oikein riittänyt vastinetta kareelle tahi hinnalle. Aina ei voi voittaa.
11.5.2015 00:27
Buaah, mä nään kohta unta pihveistä ja tuollaisista lammasherkuista. No, jotain, mitä kotoa odottaa (oman keittiön lisäksi) – järjellishintaista lihaa ;).
11.5.2015 00:31
Voi puput, tämä vähän tasapainottaa kateutta teidän herkkukahviloista, tuoreista parsoista ja maisemareiteistä :). Täällä ne odottaa, aneemiset tomaatit ja kohtuuhintaiset? kareet.
11.5.2015 12:15
Kaikkea ei voi saada samanaikaisesti. Oikeastaan ihan hyvä niin, vai mitä?