Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Huimia kohokohtia Riesling & Spätburgunder -kierroksella Tampereella

2 kommenttia

c-viinit

Viikonloppuna tutustuimme ennakkoon Riesling & Spätburgunder -viikkojen tarjontaan tamperelaisten ruoka- ja viinibloggaajien joukolla. Maistoimme viinimestareiden valitsemia saksalaisia viinejä sekä keittiöiden näille viineille luomia annoksia. Ei voi olla kuin ylpeä kotikaupungin ravintoloiden osaamisesta, sillä niin huikeita ruoka- ja viinielämyksiä saimme kokea.

Saksan viinitiedotuksen järjestämä kierros oli minulle erityisen kiinnostava, sillä riesling on yksi suosikkivalkkarini. Spätburgunder on ollut tovin vankka nousija omassa punaviinien rankingissä.

Hauskaa oli kuulla, että monessa ravintolassa oli ensin valittu viini ja sitten keittiömestarin kanssa pohdittu minkälainen ruoka-annos sopisi sille. Ja voi, että mitä herkullisten ruokien ja viinien sinfoniaa Tampereella on tarjolla 18.-30.5. Manseen kannattaa tulla kauempaakin maistamaan etenkin Ravintola C:n sekä Hellan ja Huoneen kuha-annoksia!

lasit

Kierros alkoi huikeista Näsinneulan maisemista. Ravintola Näsinneulassa pääsee herkuttelemaan aina kesäkuun puoleen väliin saakka viiden ruoan teemamenulla. Maistoimme Hauhalan hanhea, Näsijärven kuhaa ja mansikkajälkkäriä niihin sopivilla viineillä. Hanhen kanssa maistettu Meyer-Näkel & Klumppin Spätburgunder sopi hienosti rasvaiselle linnulle. Näsineulassa työskentelee kolme sommelieriä, joten ravintolassa on viinivalintoihin vankkaa ammattitaitoa.

hand-in-hand

Käsi kädessä. Meyer-Näkel & Klumppin Spätburgunder Hand in Hand katselee maisemia kierroksellaan ympäri Näsinneulan.

Jatkoimme seitsemän bloggaajan voimin Tuulensuuhun. Gastropubista löytyy nyt runsas valikoima sekä rieslingejä että spätburgundereita maisteltavaksi, monia myös laseittain.

Henriksissä on nykyään myös bistromenu, joten teatterivieraille on tarjolla myös pistäytymiseen sopivaa nautittavaa. Jos et ehdi rauhassa pysähtymään riesling- ja spätburgunder -menun äärelle, suosittelen maistamaan lasillisen kevääseen sopivaa raikasta, melkein pirskahtelevaa Schmitgesin rieslingiä.

henriks-riesling

Lasillinen Schmitgesin rieslingiä maistuisi kauniin kevätkesän iltana.

Mukana saksalaisia viinejä esittelevillä viikoilla ovat myös Masuuni ja Champagne Bar Sante. Masuuni ei ollut toimitusvaikeuksien vuoksi vielä saanut ennakkomaisteluun rieslingejään. Münzberg Spätburgunder Trocken jatkoi kuitenkin kierroksen erinomaisia pinot noir –kokemuksia. Tuota viiniä saa myös Alkosta, paitsi että hyvien arvostelujen myötä taitaa se olla tilapäisesti loppu.

Santessa maistelimme tietysti kuohuvaa, rieslingrypäleestä sekä Kruger-Rumpfin spätburgunderrypäleestä tehtyä mineraalista valkoviiniä. Myös Tiiliholvi liittyy mukaan myöhemmin Riesling & Spätburgunger -viikkojen viettämiseen.

Elämän parasta kuhaa, sekä C:ssä että Hellassa ja huoneessa

c-kuha1

Jos jossain sijaitsee maanpäällinen paratiisi, niin tämän kuha-annoksen äärellä.

Ruokien ja viinien yhdistäminen on Tampereella hienoissa käsissä. Erityisesti kierroksella nousi esiin Ravintola C:n Christina Suomisen ja Ilkka Isotalon luoma menu. Sommelier Suominen oli valinnut punaista kalalle ja valkoista lihalle. Valinnat osuivat jälleen kerran täysin kohdilleen. Christina kertoi, että juomien ja ruokien yhdistelmän pitää hänen mielestään puhutella, oli sitten kyse klassikkoyhdistelmästä tai ei.

christina-ilkka

Ilkka Isotalo valmisti Pyhäjärven kuhaa ja Christina Suominen valitsi sen kaveriksi punaisen Spätburgunderin.

Alkuun meille tarjottiin Paijan porsaankylkeä villiyrteillä, omenapuulla grillattua, savustetun suppilovahveron kera. Kastikkeena oli aivan mahtavaa kallioimarteesta tehtyä vinegretteä. Karl Schaeferin makeahko riesling tuki hienosti annosta, ja suorastaan tanssi kastikkeen kanssa. Yhdistelmä soi suussa pitkään.

Pääruokana C:n menussa on Pyhäjärven kuhaa ike-jime maa-artisokan ja kriikunansiemen-voikastikkeen kera. Jos jossain sijaitsee maanpäällinen paratiisi, niin tämän kuha-annoksen äärellä. Kauneimman makuinen kuha, jota ihanalla spätburgunderilla suussa siloitettiin. Ihan herkistyn runolliseksi tuota kalan ja viinin yhdistelmää muistellessa.

Schaeferin Spätburgunderin ensimmäinen siemaus haastoi, toinen sai laittamaan silmät kiinni nautinnosta ja kolmannen kanssa piti silmät ja suu tarkkana hakea annoksen eri vivahteet esiin. Lautasella on hennon kalan lisukkeena vahvoja kasviksia, vahvaa peltoakankaalia ja pikkelöityjä juureksia.

Christina kertoi, että hauduttamalla valmistettuna kalan rasva nousee esiin, joten siksi hän valikoi sen kaveriksi Spätburgunderin.

Ja juuri kun ajattelin, että kuhaa ja viiniä ei voi enää kauniimmin yhdistää, pääsin Hellan ja huoneen kuhan äärelle. Arto Rastaan kotipihalta peräisin olevilla heinillä hennosti savustettu kuha voiherakastikkeessa on aivan taivaallista. Se hapokas kastike vei sydämen! Max Ferdinand Ricterin Riesling tuki ja nosti annosta hienosti.

hh-kuha

Heinillä hennosti savustettua kuhaa voiherakastikkeessa, aivan taivaallista!

Hellassa ja huoneessa sekä C:ssä on ihailtavaa se intohimo, jolla sesongin raaka-aineisiin ja lähiruokaan suhtaudutaan. HH:n chef Juho Rajamäki piti innoittuneen puheen miksi jälkiruoassa on raparperiä. Maistakaa viiniä, niin tiedätte heti! Ja kyllä, näin juuri oli. Raakamarinoitu kiinteä raparperi sai täydellistä vastakaikua Ferdinand Ricterin Juffer-Sonnenuhr Auslesestä.

Rajamäki kertoi myös, että Hellassa ja huoneessa on tehty iso linjamuutos vuoden alusta, ranskalaisesta suunnasta on vaihdettu skandinaaviseen. Tämä näkyy vaikka siinä, ettei etelän mailla viljeltävää sitruunaa käytetä enää ollenkaan keittiössä. Hapokkuus kala-annokseen on rakennettu voin herasta. Oi, jos kotikokkikin oppisi tekemään sellaista kastiketta. Tai edes lähestulkoon. (Tryffelivoita voisi kokeilla…)

En osaa millään päättää onko toinen kuha-annos ja sen viinipari parempi, sillä ne olivat kumpikin lajissaan aivan loistavia. Taitaa olla niin, että paremmuutta ei voi ratkaista, kumpikin on täydellisen kaunis yhdistelmä. Käykää maistamassa nyt kun on ainutlaatuinen tilaisuus, toukokuun loppuun mennessä!

Kiitos mainion mukavasta ja asiantuntevasta seurasta saksalaisten viinien kierroksella Pullon henki, Viinikartta.fi  ja Savusuolaa. Näistä blogeista löytyy lisää tarinaa ennakkokierroksen annista.

humberto-riesling

 

2 thoughts on “Huimia kohokohtia Riesling & Spätburgunder -kierroksella Tampereella

  1. Rakkaalla lapsella on monta nimeä vai miten se nyt menikään… Pinot Noir on Spätburgunder Saksassa ja Blauburgunder täällä Sveitsissä ja Itävallassa. Punkkusuosikkini, nimellä millä hyvänsä. Ostimme muuten toissa viikolla siitä tehtyä valkkaria, joka näytti ja maistui kyllä enemmän roseelta.

    • Mekin maistoimme kierroksella vastaavaa valkkaria, punersi hieman. Tykkään kovasti pinot noirista, ja spät/blaubungunder on tosi kiinnostava versio! Oli kyllä ihan mahtavaa vertailla hyviä viinejä ja niihin huolella valittuja ruokia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.