Juhannuksen 2015 sääennusteet näyttävät vallan vaihtelevilta. Varmaa lienee kuitenkin ettei tänä vuonna helle helli hipiää ja sade uhkaa grillaajaa. Tällä menulla voit kuitenkin toteuttaa koko juhannuksen juhlaruoat kuitenkin grillillä tai sisätiloissa, säiden sattuessa.
Juhannusaatoksi kunnon pihviä
Juhannusaattona maistuu kunnon pihvi. Chuck roll –pihvit ovat loistavaa grilliruokaa, mutta sadekuuron viilentäessä iltaa onnistuu chuck roll -pihvin paisto loistavasti myös pannulla. Mutta jos olet possupihvin ystävä, syntyy mehevä pihvi kasslerista grillissä tai pannulla.
Aattoillan alkuruoaksi voisi maistua parsaa kylmäsavuloheen käärittynä. Tai jos onnekkaasti saat tuoretta kuhaa, tee raikas cheviche. Kummankin kanssa maistuu raikas kuohuviini tai rapea riesling.
Alkuun
- kotimaista parsaa kylmäsavuun käärittynä tai kuhacheviche
- juomasuositus: kuohuviini tai Jean Biecher Réserve Riesling 2014

Kääräise kotimaiset parsat kylmäsavulohen sisälle ja nauti vielä viimeisen kerran parsoista parhaimmillaan.
Pääruoaksi
- Black Angus Chuck roll tai porsaan kasslerpihvit
- uusia perunoita
- halloumia
- paprika, kesäkurpitsaa ja sipuleita grilliin tai salaattiin
- juomasuositus: Valpolicellan Ripasso tai Tommasin Amarone della Valpolicella Classico 2011
Keitä uusia perunoita reippaasti, ennakoiden jo juhannusaamun brunssin pyttiäpannua. Halloumin voit joko grillata tai paistaa pannulla paksuina siivuina. Paprikasta, kesäkurpitsasta ja kesäsipulista saat grillattuja lisukkeita tai raikkaan salaatin.
Ruokajuomaksi oikein hyvää Valpolicellan ripassoa tai jos oikein herkuttelijaksi haluat ryhtyä, Amaronea.
Juhannuspäivänä brunssille pyttipannua ja illaksi tulista kanaa
Jos yötöntä yötä on tullut ihailtua myöhäiseen tai jopa varhaiseen, maistuu seuraavana päivänä kunnon pyttipannu. Hyvällä säällä makkarat tai nakit voi grillata ja perunat lämmittää foliossa grillillä, mutta sateen tullessa viistosti grilliä kohti syntyy se aito pyttis mukavasti sisäkeittiössä.
Juhannusillan menu
- tulista BBQ-kanaa maalaiskananpojasta
- jasminriisiä
- grillattuja paprikoita ja fetaa
- juomasuositus: alsacelainen gewurstraminer, esimerkiksi Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition
Illan tullen hyvällä säällä grilliin voi laittaa muhimaan tulista bbq-kanaa. Varaa aikaa marinointiin ja grillaukseen. Mutta jos jos sadesää kiusaa liikaa grillaamista, voit hyvin kypsentää kananpalat uunissa. Jos uunista löytyy grillivastus, sitä parempi.
Lisukkeeksi sopii hyvin jasminriisi sekä grillatut paprikat ja feta tulisuutta taltuttamaan. Ehdoton ruokajuoma on kunnolla kylmä gewurstraminer.
Merellinen juhannussunnuntai
Pitkänä viikonloppuna minun ainakin tekee mieli välillä keventää, vaikka juhlavaa ruokaa onkin kiva laittaa koko viikonlopun. Tuoreen kalan kanssa on aina säilymisongelma, mutta pakastetut äyriäiset säilyvät tietysti hyvin, jos on vain pakastin. Ota mustekalat ja jättiravut sulamaan päivällä, mausta iltapäivällä ja grillaile tai paista pannulla illan iloksi.
- Grillatut pikkuseepiat
- Grillatut katkaravut salaattipedillä
- juomaksi alsacelaista pinot gris –viiniä, vaikkapa Adamin Pinot Gris Reserve.
Hauskaa ja maukasta juhannusta, kelillä kuin kelillä!
18.6.2015 08:59
Hauskaa juhannusta! Komea kattaus herkkuja 🙂
19.6.2015 16:23
Kiitos samoin, oikein hauskaa juhannusta!