Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Koraebul, ylenpalttisen herkullinen seikkailu Soulissa

6 kommenttia

abalone

Mehevää punamerikorvaa.

Koraebul oli aikamoinen elämys, niin miljööltään, hinnaltaan ja mauiltaan. Ravintola on menestynyt usealla Soulin parhaat ravintolat listalla. Ajoimme kollegan kanssa taksilla Gangnam-gun kaupunginosan toiselle laidalle. Meidät ohjattiinkin yksityiseen kabinettiin, jossa oli matala pöytä. Länsimäisille jaloille armollisesti pöydällä alla oli kuitenkin jalkatila, joten koko kymmenen (tai laskutavasta riippuen 9-12) ruokalajin illallista ei tarvinnut onneksi istua kankeat jalat ristissä vaan saatoimme keskittyä täysillä tuoreiden merenelävien tarjoamaan seikkailuun.

Tässä vaiheessa selvisi, että ruokalistalla oli kaksi vaihtoehtoa, joko 104 500 wonin tai 137 000 wonin menu. Valitsimme tuon halvemman eli noin 83 euroa henkilöltä. Ja saimme todellakin rahalle vastinetta. Merenelävien rakastajana sain kokea ylenpalttisen ihanan ketjun makuelämyksiä. Merisiilin mätiä, hanhenkauloja, ostereita, kaloja sashimina ja kypsennettynä…

wildoysters

Villejä ostereita, merenpohjasta sukellettuja.

Alkuun tarjoilija kantoi pöytään kerta toisensa jälkeen mielettömän näyttäviä kattauksia kylmiä äyriäisiä lisukkeineen. Aloitimme korealaisilla villeillä ostereilla. Minäkin lopulta aloin ymmärtää miksi ostereita niin ihanana pidetään. Korealainen osteri oli jotenkin kiinteämpi ja mehevämpi kuin Euroopassa syömäni niljakkeet. Oheen saimme sekä tulista kimchiä, valkoista miedompaa kimchia sekä soijamaitoa muuta valkoista lientä tofua muistuttavine sattumineen.

seaurchin

Hanhenkaulat kuorissaan.

 

merisiili

Iso kulhollinen merisiilin mätiä.

Seuraava kymmenen kilon painoinen asetelma muodostui valtavasta jäitä täynnä olevasta kulhosta. Päällä oli taiteellisesti aseteltu raakoja ja kypsennettyjä mereneläviä. Kulhossa oli runsaskätisesti ihanaa merisiilin mätiä. Isoon kulhoon oli varmasti kaavittu useampi merisiili. Jäihin oli aseteltu hanhenkauloja kuorineen riveihin. Reunoilla oli uusia ja outoja viipaleita mereneläviä ja mätiasetelmia. Hienon makuinen reunoiltaan sinertävä merenelävä oli minulle uusi tuttavuus. Tunteeko joku?

tuntematon-herkku

Ehkä lautasella on myös merimakkara? Ainakin jännän näköisiä punaisia otukaia uiskenteli tarmokkaasti ravintolan vesialtaassa.

Sashimit oli aseteltu isojen kivien ja kauniisti muotoiltujen retikkapesien päälle.

sashimi

Sashimiasetelmassa oli mustekalaa, meribassia ja Koreanmeren tuntemattomia kaloja.

Digitaalisuuden kärkimaassa tarjoilijalla oli tietysti käytössään kännykässä käännösohjelma, joka kertoi mekaanisesti ääneen kunkin kun äyräisen ja kalan nimen. Sashimilautasella kaikki nimet meribassia lukuun ottamatta olivat vieraita. Kaikki kalat olivat kaikki tyynni aivan ihanan makuisia. Niin tuoretta, että kalastajan suuta hyväiltiin.

Korealainen soijakastike on miedompaa ja kevyempää kuin japanilainen. Samoin tuntuu wasabikin olevan hienovaraisemman makuista. Sashimista nousi miellyttäviä makuja, kun niitä dippasi korelaiseen soijakastikkeen ja wasabin yhdistelmään.

Ensimmäisenä lämpimänä ruokana tarjoiltiin abalonea eli punamerikorvaa. Valmiiksi viipaloitu abalone oli miellyttävän lihaisen tuntuista suussa. Edellisen päivän lounaalla merikorva tuntui hieman kuivahtaneelta ja sitä piti hieman jäystää, mutta se olikin massakonferenssin megatarjoilussa. Tämä merikorva oli samettista, hieman makeaa ja oikein mehevää.

Kaksi kalaa, toinen litteä kampelamainen ja toinen pikkukala. Jälleen konekielellä englanniksi lausutut kalannimet eivät kertoneet meille mitään. Pikkukala oli hieman jauhoisen oloinen, mutta litteämpi kampelan sukuinen fisu oli mehevää. Päälle ripotellut punaiset pilkut eivät olleetkaan tulisia chilejä, vaan jälleen jotain uutta ja outoa.

Tarjoilija kantoi pöytään ison siilin. Piikit muodostuivat syötävästä, hieman makealle vivahtavasta ohuista tikuista. Piikkien joukossa piileksi katkarapuja.

pikkukalat

Tulisia pikkukaloja.

Lisukkeena kalojen ja katkarapujen kansa oli kimchiä. Gonchujangissa eli korealaisessa tulisessa tomaattitahnassa oli pikkuruisia kaloja. Annos toi pientä poltetta lempeiden makujen väliin.

Vielä kalakeittoa, jossa oli aivan mahtava kalaliemi. Retikkaa, purjoa ja vaaleaa kalaa. Pöytään tuotiin myös kuumassa kiviastiassa riisiä, joka oli karamellisoitunut astian pohjalta. Tarjoilija sekoitti riisin ja annosteli meille sitä pieneen kulhoon. Seuralaiseni tiesi, että tämä alkaa jo merkitä tarjoilun loppumista. Riisin tarjoaminen aterian päätteeksi lienee osa ruokakulttuuria, jossa ei haluta ruokailijaa päästää nälkäisenä pois. Nälkä oli kyllä jo hoidettu hyvin matkan varrella, mutta suussa kihelmöivää hienoista kimchin poltetta riisi hellitti.

makkarat

Ravintolan akvaariossa uiskenteli tarmokkaasti tämännäköisiä otuksia. Merimakkara? Tunteeko joku?

Jälkiruoaksi tuotiin pieni kuutio tummaa kakkua sekä pala melonia. Oheen tarjottiin teetä, joka maistui teen lisäksi jollekin hedelmämehulle. Seuralaiseni tunnisti maun, mutta ei saanut kiinni mistä se oli tuttu. Kiitokset arktiselle kollegalle mukavasta seurasta!

Ravintolan nimi kirjoitetaan näköjään eri lähteissä eri tavalla, Koraebul, Goraebul ja Coraebul. Alkukirjaimesta riippumatta, suosittelen lämpimästi merellistä seikkailua!

menu

6 thoughts on “Koraebul, ylenpalttisen herkullinen seikkailu Soulissa

  1. Vau, mikä örkkikokoelma!

    • Oli kyllä herkkullisia örkkejä! Voisin muuttaa noille kulmille ihan vain herkkujen vuoksi.

  2. Kiitosta Merja, hyvin voin nämä tunnelmat allekirjoittaa!

    • Kiitosta itsellesi, arktinen kollega! Hieno kokemus oli! Ja vähän ilahdutti tuo wonin kurssin tarkistaminen :D! Hauskaa kesää arktisille leveyksille!

  3. Melkoisia öttiäisiä maistelitte, kateeks käy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.