Peura on ihan parhaimman makuista riistaa. Suussa sulava ulkofile saa hiililtä mukavasti pientä savuista makua. Peuran ulkofile on minusta parhaimmillaan punaisena, joten älä grillaa ylikypsäksi.
- 500 g peuran ulkofilettä
- timjamia
- rosmariinia
- sormisuolaa
- mustapippuria
- oliiviöljyä
Ota peuranfileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Jos pakkauksessa on lihasnestettä, kaada se pois ensin.
Kuivaa liha ennen maustamista talouspaperilla tai tämäntyyppiseen käyttöön varatulla (puhtaalla) keittiöpyyhkeellä. Mausta fileet yrteillä, mustapippurilla ja Maldonin sormisuolalla. Sivele oliiviöljyä fileiden pinnalle vielä ennen grillausta.
Grillaa ensin fileisiin kaikki pinnat kiinni. kaunis ruskea pinta tulee kuumilla hiilillä. Nosta pihvit kuumimmalta hiillokselta hieman syrjään ja grillaa epäsuorasti muutama minuutti puoleltaan. Aika riippuu grillaatko kesäkuun koleudessa vai normaalissa kesähelteessä, hiilloksen kuumuudesta, fileen paksuudesta ja tietysti kuinka punaista tai kypsää pihviä kaipaat. Meillä pidetään melkoisen punaisesta pihvistä.
Pihvien kypsyessä epäsuorassa lämmössä voit viimeistellä kuumien hiilien päällä lisukekasvikset.
Kääräise pihvit folioon vartiksi vetäytymään. Nauti peura arvoisessaan seurassa, Montalcinon brunellon tai rosson kera.
Peura on peräisin Pirkanmaalta, joten se on luomua lähiruokaa.
Jos haluat tehdä insinöörintarkkaa työtä pihvin kypsyyden kanssa, täältä löytyy asteen tarkka resepti pannulla ja uunissa paistimittarin kera kypsennetylle peuranfileelle.
28.6.2015 14:51
mmmmmhhhhh…… rosmariinin ihana tuoksu tuntuu tänne asti 🙂
28.6.2015 14:58
Se on tää uusi tuoksuva internet ;).
20.6.2019 16:15
Eikö peuraan saa oikeasti kunnon paistopintaa? Katsoin kuvia ja pinta on kostea ja hädin tuskin ruskistunut. Toki grillistä hiukan makua tulee savusta mutta oliiviöljyn tarkoitus kai on kuivumisen estämisen ohessa mahdollistaa maillard.
20.6.2019 17:04
Hei Jane ja kiitos kommentistasi. Tuossa on varmasti ollut hieman liian hento hiillos. Olisi pitänyt rakentaa kuumempi hiillos tai laskea ritilä aiemmin ihan hiilten pintaan. Tavoitteena on ollut mediumkypsyys. Joskus kotikokki joutuu tinkimään ulkonäöstä maun kustannuksella :). Mutta etteikö kunnon pinta anna myös sitä herkkumakua.