Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Grillattu hummeri + tuplatasting: mikä viini ja mikä majo?

2 kommenttia

saksi

Suomeen saa enimmäkseen keitettyjä pakastettuja hummereita. Ne ovat vaan useimmiten olleet jo valmiiksi ylikeitettyjä eikä minkäänmoinen kypsennys ole jalostanut niitä, päinvastoin. Laajamittaisen kokemukseni mukaan. Kolmas kerta toden sanoo, uskoin ja laitoin hummerin grilliin. Minuutti grillissä antoi hummerille juuri sopivan hilloksen maun, etenkin sakset jalostuivat mahtaviksi.

Koska hummeri on harvoin tarjouksessa, ajattelin hoitaa kerralla sekä viini- että majoneesitastingin. Kumpi viini maistuu paremmalta, yhden palstan riesling vai pinot gris reserve? Majoneesi vai kermaviili-majoneesi?

hummerit

Grillatut hummerit kahdelle

  • 2 kpl 300 g tai 1 kpl 600 g pakastettua keitettyä hummeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 kypsää valkosipulin kynttä tai 2 raakaa oliiviöljyssä kuullotettuna
  • mustapippuria
  • (tuoretta rakuunaa)

Majoneesikastike

  • 1 dl Hellemansin majoneesia
  • 1/2 grillattu valkosipulin kynsi pilkottuna
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl sitruunaa
  • ripaus sormisuolaa

Kermaviili-majoneesikastike

  • 1/3 prk kermaviilia
  • 1 rkl majoneesia
  • sormisuolaa
  • 1/2 – 1 grillattu valkosipulin kynsi pilkottuna
  • tiraus sitruunan mehua
  • mustapippuria myllystä

Sulata hummerit jääkaapissa. Halkaise sulanut hummeri ja kaavi vihreän ruskea mönjä pois, poista myös suoli. Huuhtaisin hyvin varovasti mönjät pois, mutta en lähtenyt enempää makuja hummereista huuhtelemaan. Valuta hetki siivilässä.

saksi2

Hummerista kannattaa kaivaa pienetkin osat, sillä niissä on ihan eri tavalla syömistä kuin suomalaisissa täpläravuissa. Vaikka kyllähän pikkuravuistakin on kaivettava jokainen biitti, sillä sen verran vaivaa rapujen kalastamisessa on.

Tee marinadi oliiviöljystä ja mausteista. Minulla sattui olemaan edellisillalta grillissä foliossa kypsennettyjä valkosipulin kynsiä. Koska aikomuksena oli vain ottaa hieman hiilloksen makua hummereihin, käytin kypsiä valkosipulin kynsiä. Rouhaise myllystä mustapippuria ja ripottele hieman sormisuolaa. Jälkiajatuksena tuli mieleen, että rakuunanhan sopii hummeriin. Ensi kerralla sitten.

Laita hummerinpuolikkaat leikkuulaudalle ja anna saksille reipas kopautus painavalla veitsellä tai lihanuijalla. Nosta hummerit lautasella ja mausta pyrstöt ja sakset marinadilla. Nosta hummerit takaisin jääkaappiin.

Mausta majoneesi tai tee kermaviilimajoneesi.

Grillaa hummereita lihapuoli alaspäin kuumilla hiilillä 1-2 minuuttia.

hummeriviinit

Pinot gris on suosikkini yleensä mereneläville. Pistimme Ermelin Pinot Gris Reserven tiukkaan testiin, sillä valitsin kilpakumppaniksi Ermelin rieslingeistä parhain, yhden palstan Rosacker. Loistava viinihän se on, mutta ei pärjännyt tässä yhtälössä pinot grisille. Pinot gris maistui selkeästi paremmin yksiin grillista hienoa savua saaneen hummerin kanssa. Dippaukset majoneeseihin eivät muuttanut mielipidettäni.

Majotastingistä selvisi selvästi parempana kermaviili-majoneesi. Se tukkinut suuta kuten majoneesi, oli raikkaampaa ja nosti mukavasti grillin makua hummerista esiin.

Malagan hummeri ja mummo

Ensimmäinen kokemus hummereiden valmistamisesta oli elävistä versioista Malagassa. Kodinvaihdon myötä saimme naapuriksi mitä suloisimman 90-vuotiaan mummon – siis kodinvaihtokumppanimme äidin. Mummo adoptoi meidät välittömästi. Hän halusi viedä meidät teinin toiveesta kaupungin päheimpään ostoskeskukseen. Mummo ajoi, hänen 14-vuotias tyttätterentyttärensä neuvoi mistä risteyksestä kääntyä mihinkin. Takapenkillä hieman pelotti, mutta perille päästiin.

Tässä tarinassa oli punainen lankakin. Ostimme Malagan kauppahallista elävät hummerit. Google kertoi, että niiden keittämiseen tarvitaan jäitä. Ei jäitä poltellen vaan keitetyn hummerin pikajäähdyttämiseen.

Kysäisimme naapurin mummolta mistä jäitä saisi ostaa ja siltä seisomalta saimme häneltä heti sylillisen jäitä, hummeripihdit ja ison kattilan, pojalla kun noita ei tietysti ollut ja mummo tiesi sen. Mummo selitti meille juurta jaksaen miten keittäminen ja jäähdyttäminen tehdään. Englannin sanat muistuivat pikkuhiljaa mieleen, sillä mummo oli perustanut Malagaan englanninkielisen koulun. Eläkkeellä muutaman kymmenen vuoden myötä olivat jo sanat unohtuneet. Ne sanat mitkä puuttuivat, arvasin puutteellisella espanjantaidollani. Tuore hummeri olikin sitten herkkua. Ehkäpä vielä joskus keittelen vaikka Mainen hummereita paikan päällä.

grillatut-hummerit

Advertisements

2 thoughts on “Grillattu hummeri + tuplatasting: mikä viini ja mikä majo?

  1. Oi mitä luksusruokaa! Minäkin haaveilen joskus pääseväni elävän hummerin kimppuun…

    • Harvoinpa hummeria tulee käytettyä, etenkin kun nut valmiiksi keityt on jo vähän ylikypsän muhjuisia, ei saa rahalle vastinetta. Hummerimertoja olisi kiva päästä kokemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s