Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

MULLA ON MIELIPIDE PÖLKKYKIRJAIMISTA

2 kommenttia

versaalit1
Opetettiinko sinut kirjoittamaan otsikot isoilla kirjaimilla? Unohda se oppi, ainakin jos kirjoitat verkkoon. Useimmat kokevat isot kirjaimet HUUTAMISEKSI. Eikö tunnukin siltä, että vähän isottelen?

Avaudun nyt vähän tästä, koska niin monilla vanhat opit tuntuvat istuvan tiukassa. Millä vuosikymmenelllä opetettiinkaan koulussa kirjoittamaan otsikot isolla? Vielä 90-luvulla?

Mainonnassa tietysti käytössä kaikki konstit, jotka ärsyttävät tai edes jotenkin erottuvat. Mutta jos et kirjoita mainoksia tai iltalehtien löppejä, vältä isottelua. Se ärsyttää tai saa lukijan kokonaan ohittamaan jutun tai bloggauksen.

Isojen kirjaimien käyttäminen heikentää tekstin hahmottamista useiden käytettävyystutkimusten mukaan. Verkossa lukijat silmäilevät ja ovat kärsimättömiä. Minulta menee jo lyhytkin otsikko ohi jos se on kirjoitettu isoilla kirjaimilla eli pölkkykirjamilla eli versaalilla.

YHDYSSANAHIRVIÖYHDISTELMÄT OVAT KESKIÖSSÄ

Koska aihe vähän liippaa ammatillista minää, jatkan vielä yhdyssanahirviöyhdistelmistä. Saitko selvää tuosta edellisestä? Jo kolmen sanan yhdyssanaa on hankala lukea verkossa. Itsekin syyllistyn taajaan viljelemään liian pitkiä sanoja. Verkkokirjoittamisen aakkosissa suositellaan välttämään pitkiä yhdysanoja, koska silmälevä lukija ei niitä hahmota, etenkään otsikoissa. Oma bloggaukseni Varhaisperunasalaatti ahosuolaheinällä ryyditettynä olisi pitänyt otsikoida tehokkaammin, vaikka Salaatti uusista perunoista, suolaheinällä. Vai Villit uudet potut? Toisaalta ahosuolaheinä on ehkä se termi, jolla google palkitsee eli johdattaa lukijan juuri tähän bloggaukseen. Mutta kaksi kolmen sanan yhdyssanaa otsikossa on todella huonoa verkkokieltä. Koetan ottaa opikseni.

Itselläni on hirvittävästi kirjoitusvirheitä blogissani, puhumattakaan uudesta sosiaalisen median suosikistani, Instagramista. En suinkaa olen mikään ortodoksi oikolukemisessa. Tämä verkko on opettanut että ainahan sen voi korjata. Mutta Instagramissa ei voi. Törkeetä!! Vai onko se vain windowspuhelimen softan ominaisuus?

OIKEESTI. SORRY. HALUATKO HUOMION LEIKKISÄÄN ASETTELUUN

Sitten mulla on mielipide vielä keskitetystä tekstistä…

kokeilkaa lukea oikeasti pidempi teksti joka on keskitetty.

Oikeesti. Sorry, mutta valitse haluatko huomion leikkisään asetteluun vai sisältöön?

Eikä sitten vielä mennä edes Comic Sans –alueelle…

Meillä on kaikilla oikeus mielipiteeseen ja ilmaisun vapauteen. Tämä ihana netti on tuonut meille kaikille niin helpoksi tuoda mielipiteemme framille, fontista ja kirjaisinkoosta riippumatta. Loppuviimeksi on kuitenkin kyse siitä, haluatko että viestisi menee perille? Haluatko olla vakavasti otettava vai tahattoman hupaisa?

 

 

Mainokset

2 thoughts on “MULLA ON MIELIPIDE PÖLKKYKIRJAIMISTA

  1. Instagramin iOS-versioon tuli joku tovi sitten kuvatekstien editointimahdollisuus, enkä sen jälkeen ole enää joutunut käyttämään häsää #damntypo kiroitusvireitä kommentoidessani 🙂

    • Kätevää! Mulla on tuo työluuri, johon saa vaan windowsille tehdyn beta-version, ehkä siitä johtuu käytön kömpelyys. Jos ladon enemmän kuvia, laitan tekstit läppäriltä. Mutta ei tuo näköjään liian nopeita sormia ja kärsimätöntä (olematonta) oikolukua korvaa 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.