Kun alat kaivata vaihtelua uusiin perunoihin, kokeile korealaista versiota. Tämä on varsin sopiva lisuke aasialaisiin aterioihin. Makua keitinliemeen tulee chilistä, soijakastikkeesta sekä raastetusta valkosipulistä ja inkivääristä puristetusta mehusta.
Gamja Jorim eli korealaiset uudet potut
- 500 g uusia tasakokoisia perunoita
- 50 korealaista pippuria kkwari gochu (käytin punaista chiliä)
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl seesamiöljyä
- mustia seesamin siemeniä ripoteltavaksi
- valkoisia seesamin siemeniä ripoteltavaksi
Kastike
- 0,8 dl korealaista soijakastiketta
- 4 rkl ruokosokeria
- 1 rkl riisiviiniä tai valkoviiniä
- 1 rkl valkosipulin mehua
- 1 tl tuoreen inkiväärin mehua
- mulyeot-siirappia (käytin agavesiirappia)
- 1 rlk oliiviöljyä
- 0,5 l dasimalientä (käytin dashia)
Pese perunat hyvin ja keitä hetki suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hetki.
Tee kastike. Sekoita soijakastike (jos käytät muuta kun korealaista soijakastiketta, laimenna sitä hieman vedellä), viini, oliiviöljy ja dashiliemi. Raasta valkosipulia ja purista siitä nyrkissä mehut lusikkaan. Tee sama inkiväärille. Jos löydät mulyeot-siirappia, kerro mistä! Käytin agavesiirappia kun sitä kerran on. Lisää sokeri ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää perunat kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehua ilman kantta.
Ohjeessa mainittu dasima on korealaista merilevää. Koska sitä ei ollut, käytin japanilaista dashia, mikä jossain lähteessä mainittiin sopivaksi korvikkeeksi. Melkein jäi viimeinen dashipussi käyttämättä, sillä leikkasin pussin auki, käänsin selkäni, pilkoin joitain ja ojensin käden kohti pussia. Enkä löytänyt mistään. Aikani etsittyäni käänsin katseeni tavallisiin epäiltyihin. Eteisen lattialtahan pussi löytyi, riepoteltuna ja syyllinen vierestä luimistelemasta. Dashissa oleva umamin tuoksu oli käynyt ylivoimaisen houkuttelevaksi tryffelikoiralle.
Sen verran jauhetta oli jäljellä, että sain puoli litraa lientä maustettua.
Keitä perunoita kunnes puolet nesteestä on jäljellä ja lisää chili joukkoon. Kun lähes kaikki neste on kiehunut pois lisää, lisää joukkoon hunaja ja seesamöljy. Sekoita ja nosta pois liedeltä.
Odotin, että perunat menisivät ihan muussiksi kun nestettä sai keitellä kuitenkin tovin. Mutta koostumus oli kivan pehmeä. Ilmeisesti kahdessa osassa keittäminen vaikutti asiaan. Kun kokeilin haarukalla siinä vaiheessa kun puolet nesteestä oli keitelty pois, olivat perunat vielä hieman kovia.
Ennen tarjoilua ripottele mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä perunoiden päälle.
Ohje on peräisin Soulista ostamastani The Very Best of Korean Cooking –kirjasta.
18.7.2015 10:18
Kiva sesonkiohje! Korealainen ruoka on herkkua 🙂
18.7.2015 12:04
Korealainen on herkkua, mä olen ihan hurahtanut :)!
18.7.2015 10:28
Näiden on pakko olla hyviä! Kävis varmaan mukavasti hampurilaisenkin kylkeen 🙂
18.7.2015 12:03
Juu, hieman vaihtelua hampparillekin :)!