Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ruutanafile villiyrttisalaatilla ja sienillä

2 kommenttia

ruutanafile ja puistoherkkusieniä

Ei näytä fileeltä, mutta poistin selkäruodon ja jätin pään.

Ruutana on yleinen särkikalaoihin kuuluva lahnan näköinen kala. Näsijärvi tarjoaa pientä lahnaa säännöllisesti, mutta nyt sain ensimmäisen ruutanan. Odotukset eivät olleet kovat, mutta kaikkea liikkuvaa pitää maistaa. Ajattelin ensin jotenkin jotta lahnan tapaan. Hyvä lähtökohta, mutta sitä ovat muutkin syöneet: savustettuna, uunikalana, kuivattuna, fileinä. Hyvä keskustelu ja valmistusvinkkejä löytyi.

Päädyin fileeseen osittain senkin takia, että fileointivinkki oli loistava – leikkaa vatsan kautta ensin kylkiruodot poikki ja fileoi sitten normaalisti. Toki ensin normaali suomustus (ellet savusta) ja suolistus. Ruutanalla on vahvat kylkiluut samon kuin särjellä ja lahnalla, joten uusi näkökulma helpottaa työtä. Päätin jättää nahan, koska pidän rapeaksi paistetusta kalan nahasta. Samoin kylkiruodot saivat olla, koska ne on helppo poistaa syödessä. Ja yllätys oli se, että pienet selkäfileessä olevat ruodot olivat todella helppoja poistaa verrattuna lahnaan.

Kalan makua on kuvattu makeahkoksi. Lihaisampi, pehmeämpi ja aavistuksen makeampi tai täyteläisempi kuin samankokoisen lahnan. Muuten yksinkertainen: merisuolaa, mustapippuria, paistetaan voissa ja syödään.

  • 1 ruutana noin 500 g
  • merisuolaa
  • jauhettua mustapippuria
  • voita

Lämmitä pannu, sulata voi kunnes vaahto laskeutuu. Nosta ruutanafile pannulle nahkapuoli alaspäin ja paista lähes kypsäksi. Ota lopuksi väri myös lihapinnalle.

Tarjoile vaikka kreikkalaistyylisellä villiyrttisalaatilla ja oheen grillattuja puistoherkkusieniä. Salaattiin poimiutui tällä kertaa voikukkaa, poimulehteä, isomaksaruohoa ja siankärsämöä. Oljy ja sitruuna tuovat täyteläisyyttä, ripaus suolaa leikkaa pahimman kitkeryyden.

Lopputulemana samankokoisesta ruutanasta ja lahnasta ruutana kyllä voitti maussa ja koostumuksessa. Selvästi lihaisampi kala. Mutta toki, järvikohtaisia eroja on paljon. Näsijärven ruutanaa en heittäisi pois.

ruutana ahven lahna

Ylhäältä lukien lahna, ruutana ja ahven. Uusi suosikki löydetty!

 

2 thoughts on “Ruutanafile villiyrttisalaatilla ja sienillä

  1. Pappa kalasti ruutanoita(kin) 80-luvulla. En kyllä muista, sainko niitä pikkutyttönä syödäkseni millään mummolavierailulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.