Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Poletilla katuruokaa Tongin markkinoilta

2 kommenttia

vihrea-rumpu
Tongin markkinoilla Soulissa on katuruoan ystävälle hieno konsepti. Lunastamalla pinon poletteja neljällä eurolla eli 5000 wonilla saat valita kymmenistä kojuista mieleiset ruoat. Tämä on helppo tapa maistella läpi kaikkea kiinnostavan näköistä eikä tarvitse sitoutua yhden kojun tarjontaan. Kauppahallin yläkerrassa oli ravintolan pöydät, johon saattoi istahtaa tarjottimensa kanssa ja ostaa juomia. Minulla meni jopa kahdeksan euroa, sillä halusin ostaa lisäksi grillattua mustekalaa. Mustekalakoju ei kuulunutkaan polettiporukkaan ja veloitti minulta yhdeksän polettia eli heti kulutin heti ensimmäisessä kojussa kaikki pelimerkkini. Marssin takaisin polettimyyjän luo ostamaan lisää. Myyjä totesi topakasti, ettei minun olisi tarvinnut antaa poletteja vaan olisin voinut maksaa rahalla. Huijaus oli niin pieni, ettei se haitannut herkuttelijaa, etenkin kun mustekala oli taivaallista.

mustekalan-paistaja

Yksi possuvarras, kiitos.

tongin-market-lautanen

Tarjotin täynnä ja vähän vielä päälle. Ylhäällä vasemmalla mustekalaa, kalahiutaleita ja possuvarras. Alhaalla vasemmalta pikkurapuja, lootuksen juurta, täytenuudeli, kanaa ja jeonvalikoima: kesäkurpitsaa, ja alhaalla jonkinlainen lauantaimakkara uppopaistettuna.

Keräsin kierrellesäni muovilautaselle rapuja, täytettyjä duplingejä ja jeon-nimisiä uppopaistettuja kasviksia. Yksi kasvis olikin jotain lauantaimakkaran tyyppistä, hauska yllätys maistellessa. Parasta oli uppopaistettu kana ihanaisessa gochujang-kastikkeessa. Kana oli vielä rapeapintainen friteerauksesta, mutta aavistuksen pehmeä kastikkeesta. Voisin kuvitella, että liian kauan kastikkeessa levännyt frittipinta tuntuisi lötköltä. Ammattitaitoa vaativa kojuruoka. Kuivatut kalahiutaleet toivat aivan erilaisen koostumuksen lautaselle. Sain paperitaskun, jonka pohjalle lapettiin ensin kastiketta ja päälle hiutaleita. Hiutaleet maistuivat, niin no kalaisille. Paperinohut hiutale oli kivan erilainen koostumukseltaan muuten rapeiden ja pehmeiden suutuntumien joukossa.

pikkuravut

Pikkuruisia pehmytkuorisia rapuja tulisessa gochujang-kastikkeessa ja lootuksen juuria.

kana

Lautasen yllättäjä: uppopaistettu kananpala, joka kellii runsaassa gochujangissa. Vielä rapea, mutta hieman pehmeä. Loistavaa katuruokaa!

Tongin markkinat on pieni kauppahalli, joka koostuu vain yhdestä pitkästä kadusta joka luikertelee kauppakorttelin läpi. Markkinoilla on ruokakojujen lomassa kaikenlaista paikallisten tarpeisiin, yrteistä kuivattuhin papuhin ja muovikulhoihin. Koetin ostaa hallista tuliaisiksi valkoista kimchiä. Ohikulkeva mies kuuli kun koetin englantia taitamattoman myyjän kanssa keskustella ja tarjosi apuaan. Nuori isä huikkasi perheelleen, että käyn vähän tuolla ja samassa kävelimme riuskasti toiseen päähän hallia kysymään pariltakin myyjältä asiasta. Valkoista kimchiä ei löytynyt, mutta taas kerran paikallisten ystävällisyys ja auttavaisuus oli aivan mahtavaa. Siinä sivussa selvisi, että hänen tyttärensä on menossa 6-vuotiaana esikouluun, mutta iän laskutapa on Koreassa erilainen. Länsimaisittain tyttären ikä on neljä vuotta. Kysäisin myös miksi hallin naapurusto on täynnä sotilasvartioita. Presidentin linna sijaitsee on kolmen korttelin päässä, mikä selitti tiukkailmeiset sotilaat ja poliisit. Korealaisten avuliaisuus tuli vastaan aina kun olit vähänkin pulassa, oli kielitaitoa tai ei. Metrossa vanhempi herrasmies lähti saattamaan minua oikealle metroasemalle ja hetken kuluttua ymmärsin viittilöinnistä metrokartan edessä että hän ajoi tarkoituksella ohi oman asemansa kun saattoi minut perille. pihvin-paistaja

jauhelihapihvit

Jauhellihapihviä gochujangissa.

riisijuoma

Kylmää riisijuomaa olisi myös ollut tarjolla, mutta poletit eivät enää riittäneet.

Kauppahalleja ja markkinoita Soulin miljoonakaupungista löytyy vaikka kuinka monta. Olisin halunnut käydä myös Aasian suurimmassa kalahallissa Noryangjin Fish marketissa, mutta viikon työmatkalla aika ei riittänyt. Valtavasta kalahallissa saisi ostaa mieleiset merenelävät ja mennä ostostensa kanssa johonkin monista hallin yläkerrassa sijaitsevaan ravintolaan ja pyytää kokkia valmistamaan kalat ja äyriäiset. Kuulostaa mahtavalta konseptilta, eikös? kyltti Tongin Market, 10-3 Tongin-dong Jongno-gu Seoul, Korea. Metropysäkki  Gyeongbukgung Station, exit 2. vartijat Kävin Soulin reissulla myös Gwangjamin kauppahallissa, voit lukea katuruokakokemuksia täältä.

2 thoughts on “Poletilla katuruokaa Tongin markkinoilta

  1. Kivoja Korea-juttuja. Mekin kävimme muutamia vuosia sitten Jannen kanssa, mutta blogiin nähtävästi en laittanut mitään. Melkoista seikkailua oli. Satuitko käymään Noryangin kalatorilla? Sieltä voi itse ostaa raaka-aineet alakerrasta ja viedä ne sitten yläkerran ravintolaan vamistettavaksi. Se oli aika jänskä kokemus! 🙂

    • En ehtinyt sinne kalatorille, mutta luin juttuja siitä. Olisi kyllä ollut hienoa päästä sekoamaan valinnan vaikeudesta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.