Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kääretorttu metsämansikoilla maistuu lapsuuden kesiltä

8 kommenttia

kaaretorttu-viipale

Parkkeerasin sienireissulla auton metsätien risteykseen ja meinasin astua suoraan metsämansikoiden päälle. Keräsin herkut pois kuleksimasta- Teimme teinin kanssa lapsuuden kesiltä maistuvan kääretortun. Äitini tosin käytti kiäretortussa oranssia kermaa ja runsaasti. Meille maistuu mieluummin mascarpone (ihan pikkusen kuohukermaa joukossa). Harvinainen luksustorttu kostutettiin vielä cointreulla.

  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

    Täyte

  • 1 dl luomumascarponea
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 1–2 rkl sokeria
  • 2 dl kokonaisia mansikoita, pilkottuna tai survottuna (jos metsämansikoita on runsaasti, toki niitä sitten)
  • kourallinen metsämansikoita koristeeksi
  • 10 cl cointreau-likööriä kostukkeeksi
  • sokeria käärimisvaiheeseen

Huom! Meillä oli vain kolme kananmunaa, joten teimme neljänneksen pienemmän taikinan. Jos teet neljän munan taikinan, laita täytteeseen hieman enemmän mascarponea ja kermaa.

Laita uuni päälle 225 asteeseen.

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin erikseen ja sekoita jauhot varovasti nuolijalla, siivilän läpi.

Laita leivinpaperi pellille, niin että reunat nousevat pellin reunalle ja levitä taikina paperille. Me käytimme hieman pienempää peltiä, koska kolmen munan taikina.

Paista torttupohja 6–8 minuuttia kullanruskeaksi. Tarkkaile, ettei pohja pääse ruskistumaan liikaa.

Laita leivinpaperi valmiiksi leivinpöydälle, ripottele päälle sokeria. Kun torttu on kypsä, kumoa se leivinpaperille. Anna hetki jäähtyä ja irrota pohjapaperi varovasti.

Jos tortun reunat ovat tummia ja kovia, leikkaa ne pois, ettei kääretorttu murru kääriessä. Ne voi käyttää mascaponekulhon nuolemiseen puhtaaksi. Mitään niin hyvää ei kannata heittää hukkaan.

Kostuta torttua cointreauliköörillä, mutta älä liioittele, ota mieluummin hörppy kuin kastelet torttulevyä liikaa.

Sekoita mascarpone ja kermavaahto ja vaahdota vatkaimella. Pilko mansikat tai hilloa ne.

kaaretorttu

Tässä kohtaa kannattaa laittaa hillottu mansikka ensin, sitten mascarponevaahto. Jos taas käytät mansikkalohkoja, laita ensin mascarponevaahto, sitten mansikat. Me teimme juuri päinvastoin, ja mascarponen levittäminen oli hankalampaa, mutta onnistui silti

Jätä noin ihan reunat täyttämättä, sillä täyte tursuaa helposti yli. Säästä hieman mascarponea tarjoilua varten.

Rullaa torttu. Aloita itseäsi lähemmästä reunasta ja taita ensimmäinen sentti-puolitoista sormin tiiviisti kaksinkerroin ja sitten ala rullaamaan jatkoa leivinpaperin avulla. Pyri hellän tiiviiseen tulokseen, niin ettei kääreestä tule liian höllä mutta älä puristele täytteitä liikkeelle.

Jos maltat, anna vetäytyä jääkaapissa leivinpaperin sisällä hetki.

Nosta torttu kakkupaperilla koristellun pitkulaisen kakkuvuoan päälle. Ripsauta hieman sokeria tai jos et kaipaa lisää makeutta, ripottele suoraan päälle metsämansikoita. Nauti hyvän kahvin kanssa ja piinaa jälkikasvua metsämansikkatarinoiden kanssa. ”Kun minä olin lapsi, niin parhaat metsämansikat kasvoivat junaradan varrella…”.

Mainokset

8 thoughts on “Kääretorttu metsämansikoilla maistuu lapsuuden kesiltä

  1. Oih, tämä todellakin on luksustorttu! Metsämansikat on niiii-iin hyviä…

    • Nii´n hyviä ja harvinaista herkkua, että pitää ottaa parhaat ainekset käyttöön 🙂

  2. Kun minä olin lapsi, niin metsämanssuja oli paljon ja niitä kasvoi niityillä ja peltojen keskellä kulkevien pienen kärrypolkujen reunoilla, niitä pujotettiin heinään ja tehtiin metsämanssumaitoa. Se oli 70-lukua se, nyt ne kasvavat yleensä liian lähellä liikennettä jos sielläkään. Vai kultaako aika muistot ;)?

    • Muistan vieläkin lapsuuden kotikontujen parhaat metsämansikkapaikat. Mansikkamaito oli herkkua ja ehdottomasti mansikat piti kerätä heinään! Tuo rautatie on vähän ällö juttu, keräsin isoja mansikoita sen varrelta kunnes vanhemmat valistivat miten junan vessat toimii…

  3. Oi mikä unelma!

  4. Metsämansikoita?! NYT iski annoskateus 😉

    • Harvinaista herkkua! Joko liikun väärissä paikoissa tai sitten ne ovat vähentyneet. Mietin metsämansikoita poimiessa, että vieläköhän Suomessa kasvaa ollenkaan mesimarjoja. Niitäkin löytyi lapsuuden ahoilta ihan niin paljon kuin olisi jaksanut poimia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s