
Vaikka koirat löytävätkin sieniä, ne myös tuhoavat astioita, jos selkänsä kääntää. Uunivuoka tipahti vahingossa, mutta sitä voinee vielä käyttää hätätapauksessa.
Herkkusienilajisto on Suomessa mukavan laaja. Vanha italialainen klassikko on lammasta paimenen tapaan. Yksinkertaisesti lampaan lihaa pilkottuna, viiniä ja sieniä. Toki mausteita ja yrttejä. Klassikkojen pieni päivitys on aina paikallaan.
Lähikauppa Alanya myy kohtuuhintaista lammasta ja nautaa päivittäin. Yllättäväkin löytöjä on tarjolla, kuten lampaan sydäntä.
Mutta tänään lampaan kylkiluut pitkään ja hitaasti haudutettuna.
- 600 g lampaan kylkiluita
- suolaa
- mustapippuria
- 2 valkosipulin kynttä
- 2-3 veriherkkusientä
- rosmariinia
- punaviiniä
- pisaratomaatteja
Lämmitä uuni noin 120 asteeseen. Matalampikin käy, jos on aikaa odotella lihan kypsymistä. Samoin kannattaa muistaa että eri uunit toimivat eri tavoin. Eli siihen säätönappulaan ei kannata luottaa.
Mausta kylkiluut ja aseta uunivuokaan. Kaada viiniä sekaa, pari valkosipulin kynttä, sipulia, miksei myös porkkanaa tai jotakin muuta juuresta. Tomaatit.
Nosta vuoka lisukkeineen uuniin. Esimerkiksi aamulla, niin sinulla on illalla hitaasti haudutettu ateria odottamassa. Haudutusaika voi olla jotaki kuuden ja kymmenen tunnin välillä, vähän riippuen lämpötilasta. Nämä luut olivat noin kymmenen tuntia. Pehmeitä, mureita eivätkä vielä liian kypsiä: ylikypsiä kyllä, mutta meheviä eivä’tkä ollenkaan kuivia. Eikä lihan rakenne ole vielä hajonnut. Tarjoa salaatin, perunoiden tai riisin kera. Eikä punaviini ole pahasta.
Sienistä sen verran, että nyt täytyy tunnustaa, että kyseessä on joko tapionherkkusieni tai veriherkkusieni. Mutta lajinmääritys vaatisi mikroskooppia. Ympäristö viittaa veriherkkusieneen, mutta… Ja vanhaa poliisisarjaa mukaillen: Lets be careful out there. Syö vain sieniä, jotka tunnistat tai tiedät ettei sienellä ole myrkyllisiä matkijoita.