Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kaksi karitsan sydäntä

2 kommenttia

karitsansydän2

Karitsan sydämiä, puistoherkkusieniä ja villiyrttisalaattia.

Suomessa eläinten sisäelimistä arvostetuin lienee maksa. Tai toisena ehkäpä kateenkorva – karitsan tai vasikan. Sydäntä harvemmin näkee, ehkä porsaan, jos onnistaa. Alanya myy säännöllisesti karitsan sydäntä ja kokeilin sitä edellisen kerran talvella. Yllättävän pehmeää, ei vaadi pitkää kypsennystä ja voi hyvin jättää vähän punaiseksi.

Oikean leikkaustavan etsimisessä on vielä vähän hakemista, mutta periaatteessa sydän halkeaa kolmeen tai neljään viipaleeseen aika luontevasti. Alanyassa sydämet myytiin kokonaisina. Nämä ovat peräisin Väisäsen tilateurastomolta Iisalmesta. Siellä sydämet oli jo avattu valmiiksi, mikä helpotti viipalointia.

Paistettu karitsan sydän

  • 2 karitsan sydäntä
  • voita
  • suolaa
  • pippuria
  • valkosipulin kynsi
  • tuoretta rosmariinia
  • 1 tuore sipuli viipaleina
  • 1 dl punaviiniä

Lisuke

  • 1 puistoherkkusieni
  • sipulia
  • valkosipulia
  • suolaa
  • pippuria

Salaatti

  • pihatähtimöä
  • poimulehteä
  • voikukan lehtiä
  • tarhakäenkaalia
  • sitruunaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Leikkaa sydämet luonteviin pihvinkokoisiin paloihin. Lämmitä paistinpannu ja sulata voi. Lisää rosmariinit ja valkosipuli. Ota nopeasti väri sydänviipaleisiin molemmille puolille ja jätä hautumaan miedolle lämmolle noin vartiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jos pannulla on tilaa, lisää siihen vielä vähän voita ja pilkottu sipuli, mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kypsäksi yhdessä sydänten kanssa. Kaada lopuksi punaviini pannulle ja kiehauta alkoholi pois. Pieni voinokare kastikkeelle ei tee pahaa.

Paista toisella pannulla pohja herkkusienille: valkosipulia, sipulia ja voita. Lisää herkkusieniviipaleet ja ruskista ne nopeasti. Vähän suolaa, vähän pippuria. Lopuksi vähän tuoretta sipulinvartta. Sipulinvarsi alkaa olla minun suosikkimausteeni, tai sitä vain on niin paljon, ettei koskaa ehdi syödä kaikkea. Pitäisi ehkä kehittää jokin sipulinvarsitahnasäilyke.

Salaatiksi valikoitui tällä kertaa tarhakäenkaalia, pihatähtimöä, voikukkaa ja poimulehteä. Yksinkertaisesti hyvällä oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunan mehulla.

Jos sydämesi on laaja, voit tehdä ylijääneestä vaikkapa lämpimän voileivän.

sydänleipä

Iltapala tai välipala: ruisleipää, aurajuustoa, salaattia ja viipaloitua karitsan sydäntä.

Advertisements

2 thoughts on “Kaksi karitsan sydäntä

  1. Meillä on kokattu useampi karvalehmän sydän ja yksi karitsan sydän (sisäelinpaketin osana) ja tykkään niistä tosi paljon. Olemme keittäneet ne liemessä ja syöneet sekä lämpimänä että kylmänä. Jos en väärin muista, niin ranskis taitaa valmistaa sydämiä lihavartaiden osana grillissäkin.

    • Toimii varmasti grillissäkin. Itse muistelen jotakin italialaista ohjetta naudan sydämmelle – ja nimenomaan grillattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s