Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Isohaperopasta

4 kommenttia

isohaperopasta

Paistettua isohaperoa ja spagettia.

Isohaperon lihaisa koostumus ja miellyttävä maku toimivat hyvin yksinkertaisen pastan kanssa. Yhdestäkin isohaperosta saa aterian parille ihmiselle, joten mitään ultraurheilua sienestyksen ei tarvitse olla. Tärkeintä on olla oikeaan aikaan metsässä, koska haperot ovat usen toukkaisia. Pieni määrä toukkia ei haittaa paitsi vegaaneja ja ehkäpä esteettisesti.

Perusajatus on hyvin yksinkertainen. Tee klassinen sienipaistos, sekoita se spagetin tai jonkin muun pasta kera. Ehkä pieni uusi oivallus on öljyn käyttö. Saku Tuomisen kirjassa Aglio & Olio käytetään yleisohjeena pastan keitinvettä parantamaan kastikkeen juoksevuutta tai tarttumista pastaan. Ajatus on hyvä ja käytän sitä usein. Mutta hyvä oliiviöljy toimii samalla tavalla. Hyvää – erittäin hyvää oliiviöljyä ei Suomen kaupoista noin vaan saa, joten vesikikka on ymmärrettävä. Nyt maustoin pastaa kreikkalaisella Koroneiko Gargalianon öljyllä. Pieni perheyritys, erittäin laadukasta öljyä, jota saa kysymällä.

Isohaperopaistos

  • 4 hyväkuntoista isohaperoa
  • 2 kesäsipulia varsineen
  • 2 valkosipulin kynttä
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Spagetti

  • 400 g spagettia
  • vettä
  • suolaa
  • oliiviöljyä

Aloita vedellä. Eli laita pastavesi kiehumaan, runsaasti vettä. Periaatteessa 100 g pastaa ja litra vettä. Eli neljälle tarvitaan vähintään viiden litran kattila. Ja pasta vaatii keitinveteen runsaasti merisuolaa.

Puhdista isohaperot ja pilko ne jotenkin säteittäisesti helttojen suuntaan ohuiksi viipaleiksi. Jalka renkaina tai vaikka halkaistuna ja pilkkeenä.

Pilko sipulit ja varret. Varret jäävät odottamaan tulevaisuuttaan – koristeeksi tai aivan lopuksi pannulle paistuman.

Kuumenna pannu ja sulata siinä voi. Lisää sipulit, valkosipuli ja anna paistua hetki miedolla lämmöllä. Lisää pilkotut isohaperot ja paista niitä vartin verran. Lisää suolaa, pippuria ja sipulin varsia aivan lopuksi.

Sienten kypsyessä voit keittää pastan. Spagetti vaatii sen 8 minuuttia, joten kypsyy samassa ajassa sienten kanssa.

Kun pasta on kypsää valuta se siivilässä. Lisää keittokattilaan runsaasti hyvää oliiviöljyä, niin että pohja peittyy. Kuumenna öljy ja lisää sienipaistos, spagetti ja tarkista mausteet. Sekoita hyvin ja aseta tarjolle parmesaanin kera.

isohaperoita

Isohaperoita.

Advertisements

4 thoughts on “Isohaperopasta

  1. Hups,olen tainnut jättää nuo sienet poimimatta (silloin kun poimin sieniä;D) Herkullisen kuuloinen pastaruoka:)

  2. Heips, isohapero toimii hyvin, mutta toki voi käyttää mitä hyvänsä vastaan tulevaa sientä. Tatteja, kantarelleja, suppiksia…

  3. Mietinkin miltä isohapero mahtaa näyttää, mutta siinähän se on kuvassa kun luki loppuun asti 🙂 Yksinkertaiset sienipastat on kyllä huippuja!

    • Sienipasta pelastaa arki-illan, viikonloppulounaan, jääkaapin ammottaessa tyhjyyttään… saati sitten kun alkaa tehdä mieli sienipastaa :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s