Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ankkaa ja vadelmia Kaskiksen innoittamana

7 kommenttia

ankaa-vadelmilla

Söin aivan mahtavaa ankkaa Turussa Kaskiksessa. Annoksen maut olivat kauniin tasapainoisesti rakennettu, enkä edes yritä toisintaa sitä. Olen aiemminkin koettanut tehdä ankkaa ja vadelmakastikkeella, mutta en tavoittanut oikeaa tasapainoa. Kaskiksen kokemuksen boostaamana ajattelin yrittää uudestaan, etenkin kun kotipihan vadelmapensaat notkuvat jättikokoisia vadelmia.

Ankanfile vadelmilla Kaskiksen tyyliä mukaellen

  • 400 g ankanfile
  • sormisuolaa

Kastike

  • ankan paistorasvaa
  • loraus valkoviiniä
  • 1-2 rkl hunajaa
  • 1 rkl valkoista balsamicoa
  • sormisuolaa
  • (mustapippuria myllystä)
  • voita
  • 1 dl tuoreita vadelmia

Viillä ankan rintafileen nahkapuolelle ristikkäiset viillot sentin välein, mutta varo, ettei viilto mene rasvan läpi lihaan saakka.

Laita ankan rinta kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin ja nosta lämpötilaa pikkuhiljaa. Näin nahkapuolesta tulee rapea ja rasva sulaa pannulle. Painele filettä välillä lastalla tasaisesti pannua vasten jolloin se kypsyy tasaisesti.

Paista ankkaa reilu 15 minuuttia nahkapuolelta. Kaada enin osa rasvasta pois (talteen) ja paista toiselta puolelta viisi minuuttia. Paistoin ankkaa hieman pidempään eli kypsemmäksi kuin viikunakastikkeen kera tehtävän fileen, sillä Kaskiksessa hieman kypsempi ankanfile tuntui toimivan niin hienosti vadelmien kanssa.

Painele filettä paistaessa niin että se kypsyy tasaisesti, nosta lusikalla kuumaa rasvaa reunoille lusikalla. Ripottele sormisuolaa päälle kumminkin puolin.

Kun file on valmis, kiedo se folioon leikkuulaudalle odottamaan, laita pyyhe peitoksi.

ankkaa-vadelmilla1

Tee vadelmakastike. Lisää ankanrasvan joukkoon hieman valkoviiniä ja valkoista balsamicoa sekä pari ruokalusikallista hunajaa. Hieman sormisuolaa ja mustapippurikin, jos mieli tekee. Maista ja lisää makeutta, suolaa, happoa tai rasvaa tarpeen mukaan. Lisäsin hieman voita antamaan kiiltoa kastikkeelle ja taittamaan kastikkeen hapokkuutta. Laitoin puolet vadelmista kastikkeeseen aivan viime hetkillä ja puolet raikkaan tuoreina lautaselle. Kaskiksessa vadelmat olivat sellaisenaan.

Turkulaisravintolan annoksessa oli myös kantarelleja. Pensansaidan leikkaamiselta en ehtinyt sieneen eikä aika riittänyt pakastettujen sulattamiseen (lue olin liian laiska ja urvahtanut urakasta, vieläkin sormet tärisee muutaman päivän jälkeen). Ensi kerralla laitan myös niitä mukaan, sillä kantarellien maku sopi mainiosti ankan ja vadelmien kanssa.

Tarjoa täysjyväisen jasminriisin tai jyväpastan kanssa. Meillä lisukkeena oli myös uunissa paahdettuja punajuuria ja kesäistä salaattia.

Edellisenä iltana oli avattu, maistettu ja ilmattu kaksi pinot noiria. Yllättävää kyllä, molemmat toimivat aika täydellisesti ankan kanssa. Kivaa, että kohtuuhintaiset Uuden-Seelannin viinit ovat löytäneet Alkoon. Kumpikin oli minulle uusi tuttavuus. Seisoin Alkossa känny kädessä ja scannasin pinot noireja Viinistä viiniin sivuilla syöttämällä Alkon viinien numeroita. Näistä kumpikin on Viinistä viiniin –palvelussa arvioitu hyväksi ostokseksi, 4/1. Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012 (13,08 € )  ja Matua Marlborough Pinot Noir 2013 (13,98 €).

Ankka vadelmilla osallistuu Elokuu on punainen -reseptikisaan. Käy äänestämässä, jos yhdistelmä soi suussa 30.8. mennessä!

Advertisements

7 thoughts on “Ankkaa ja vadelmia Kaskiksen innoittamana

  1. Hei Merja! Elokuun ruokahaasteen kooste löytyy täältä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2015/08/elokuu-on-punainen-ruokahaasteen.html ja äänestys on nyt myös avattu 🙂

  2. Onneksi olkoon Merja! Kaskiksen innoittama annoksesi kiri voittoon elokuun ruokahaasteessa. Täältä voit lukea, miten siinä niin kävi: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2015/08/elokuun-ruokahaasteen-voittaja-on.html

    Jännityksellä odotan seuraavaa haastetta ilmestyväksi 3.9.2015 mennessä.

    Ihanaa alkavaa syyskuuta!

    • Oi, tämäpäs jännittävää! Kiitos kaunis vaa´an kielinä toimineelle perheraadille ja kaikille äänestäjille!! Pitääkin ryhtyä makustelemaan millainen haaste olisi kiva!

  3. Onnittelut ruokahaasteen voitosta! 🙂

    • Kiitoksia! Hienolta tuntuu, vaikkei nämä ruokahaasteet tunnu hirmusia äänivyöryjä saakaan liikkeelle 😊.

      • Jep… Olisi kiva jos ne saisivat laajempaa huomiota. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s