Rouskusalaatti on ehkä klassisimpia ja historiallisimpia sienisalaatteja. Sienenä voi käytää joko haaparouskua, kangasrouskua tai karvarouskua. Ja talvella vaikka suolaan säilöttynä, kunhan liottaa sienet ensin. Sieniaikaan salaatti tehdään tietysti tuoreista sienistä. Vaikka jotkut sienten harrastajat vähän karsastavatkin rouksuja, minä pidän tästä yksinkertaisen kirpeästä ja raikkaasta mausta. Vaikka mustat torvisienet, herkkutatit ja kanttarellit ovat toki maultaan houkuttelevampia, rouskujakaan ei kannata jättää keräämättä.
Rouskusalaatti
- 1 litra kangasrouskuja
- vettä
- 2 kesäsipulia varsineen
- suolaa
- mustapippuria
- hyvää oliiviöljyä
Puhdista rouskut ja pilko ne karkesti vaikka neljään palaan. Kiehauta kattilassa vesi ja keitä rouskuja 5-10 minuuttia. Jos pidät kitkerästä mausta, keitä vähemmän. Kaada vesi pois ja huuhdo sienet kylmällä vedellä.
Pilko jäähtyneet sienet tasaiseksi massaksi – vähän kuin jauheliha. Pilko myös sipuli ja sipulin varret ja sekoita ne kulhossa sienten kera. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kauppaversioissa tämä klassinen sienisalaatti on yleensä upotettu kermaan tai kermaviiliin tai johonkin maidonkaltaiseen tuotteeseen. Ei. Ei näin. Sienen oma maku korostuu paremmin, jos käytät vain öljyä. Nimenomaan hyvää öljyä. En ole kokeillut kotimaista kylmäpuristettua rypsiöljyä tähän, mutta hyvät oliiviöljyt toimivat hienosti. Esimerkiksi italialaiset Bariccin ja Pisonin öljyt tai kreikkalainen Koroneiko Gargalianon, jota itse käytin. Knossoksen öljy on myös hyvää.
Öljy sekä maustaa että kokoaa sienisalaatin ainekset yhteen.
Tarjoa lisukkeena lihan, kalan tai kanan kera.
Helmi Koskimies ja Eva Somersalo heittävät salaattiin rohkeasti mukaan jopa kapriksia. Mikä voisi olla mielenkiintoinen yhdistelmä. (Keittotaito: WSOY 1932).
22.8.2015 19:18
Kiitos vinkistä, pistimme idean muistiin. Itse olemme yleensä laittaneet rouskusalaattiin turkkilaista jogurttia. Rouskut olemme säilöneet ryöppäyksen jälkeen pakastamalla, joten talvisienistäkään ei saa suolamyrkytystä.
Ei muuten näytä täällä Ylläkselläkään järin sieniseltä. Äsken pyörälenkillä näimme kaksi herkkutattia mutta tie oli turhan vilkas jotta olisimme keränneet niitä reppuun.
23.8.2015 02:31
Myönnän. Jogurtti tms. pehmentää ja tasapainottaa makua. Mutta mieti; suolaan säilötyt sienet, suolaan säilötyt kaprikset – ehkä keitettyä kananmunaa viipaleina tai jotenkin. Ja oikeasti maukasta öljyä.
22.8.2015 22:42
Täytyy kokeilla tuota sienisalaattireseptiä seuraavalla kerralla. Kangasrousku on sienisalaattiin ihan ykkönen. Joukossa voi olla muitakin rouskuja, mutta kangasrouskuja vähintään puolet.
23.8.2015 02:42
Kangasrousku on ehdoton ykkönen. Mutta lopulta, miten mistäkin sienilajista saa parhaiten sen ominaismaun esiin. – Sekaiset metsäsienet ei kerro oikeastaan mitään. Mutta tätä meille myydään.