Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Halstratut ahvenet persiljatahnalla ja lapsuudenmuistoilla

1 kommentti

grillatut-ahvenat

Ahvena on herkkua! Iso meriahven saa hiililtä hienon maun. Halsteri auttaa kääntelemään kalaa, niin ettei nahka jää kiinni grilliritilään. Tein kaloille vaihteen vuoksi simppelin persiljatahnan mausteeksi.

Grillatut eli hiillostetut eli halstratut ahvenet

  • 2 perattua meriahventa, 250 g per kala
  • oliiviöljyä
  • tuoretta silolehtistä persiljaa, about puolet persiljaruukusta
  • puolisen rkl sormisuolaa

ahvenet-halsterissa

Suomusta ahvenet, ellei niitä ole jo suomustettu. Avaa ja peraa pois sisälmykset. Suomustus kannattaa tehdä ainakin ahvenalle ennen suolistamista, sitkeät suomut saa paremmin irti avaamattomasta kalasta.

Leikkaa sentin välein viillot selkään, niin saat mausteet imeytymään ja kala kypsyy tasaisemmin.

Tee maustetahna. Pilko persilja ja laita kuppiin. Kaada päälle oliiviöljyä sen verran että syntyy tahnamainen koostumus. Lisää sormisuolaa. Hiero tahna ahvenoiden kylkiviiltoihin ja vatsaan.

Maustetahnan makua voi vaihdella lisäämällä valkosipulia ja muita yrttejä.

Virittele lempeä hiillos. Laita kalat halsteriin ja grillaa parikymmentä minuuttia harvakseltaan halsteria kääntäen. Kala on kypsää kun selkäevä irtoaa helposti. Minun hiillokseni oli liiankin lempeä ja jouduin tiputtamaan halsterin ihan grillikroketteja hipomaan. Kala kypsyi loppuun nopeasti lähellä hiiliä.

grillatut-ahvenet

Tarjoa grillatun fenkolin ja uunissa kypsennettyjen uusien perunoiden kanssa. Tai pelkästään raikkaan salaatin kanssa. Sellaisen suuhun sopivan lisukkeen kera.

Grillatun ahvenan kyytipoikana maistuu alsacelainen Riesling Reserve. Avasin viimeisen pullon vuoden 2013 Ermelin Riesling Reserveä, seuraavaksi pitääkin avata  vuoden 2014 laatikko.

Harjoittelin alle kymmenvuotiaana ahkerasti ahventen perkaamista. Olin pienenä tyttönä innokas kalanainen. Niin innokas, että koko suku kiusoitteli kalastusharrastuksistani. Vietin pitkiä iltoja pienen savolaisjärven rannalla ongella ja kesäillan viilentyessä palasin kotiin. Tiukkana periaatteena oli että se kuka kalastaa, myös perkaa kalat. Muistan vieläkin sen tuoksun viilenevässä kesäillassa, iltakosteuden sekoittuessa tuoreiden pikkuahventen ja särkien aromiin. Opin tuolloin, että pikkuahvenesta suomut irtoavat helpommin kun nitkauttaa sitä. Tiedäthän, painat puukon hamarapuolella kalaa pyrstöstä ja vedät kalaa päästä. Kuuluu pieni nitkahdus.

Mainokset

One thought on “Halstratut ahvenet persiljatahnalla ja lapsuudenmuistoilla

  1. Kyllä, siihen ne kuolevat ja vain ahvenet otetaan. Hauet päästetään pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s