Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ankanfilettä ihanalla karviaiskastikkeella

Jätä kommentti

ankkaa-karviaiskastikkeella

Nyt on uskottava, että syksy on saapunut. Lohtua tuo sadonkorjuu. Karviaispensaat notkuvat. Lepaan punaisia karviaisia napostellessa keksin idean kokeilla karviaiskastikkeetta ankalle. Kurkkaus nettiin vahvisti, ettei se niin kaukaa haettu ajatus ollut. Kastiketta keitellessä jouduin hieman hakemaan tasapainoa, mutta ihanaa siitä lopulta tuli! Tuoreet karviaiset antavat ankalle loppusilauksen.

Ankanrinnat

  • kaksi 240 g ankanfilettä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria

Karviaiskastike

  • 1 dl tuoretta karviaissosetta ilman kuoria
  • 1/2 dl punaviiniä
  • 1 rkl balsamicoa
  • 3 rkl hunajaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl maizenaa
  • vettä
  • 1/2 dl kokonaisia karviaisia

Aloita karviaisten kuorimisesta. Minulla oli tärkeää tv-seuraamista kesken, joten valitsin hitaan keinon. Viilsin kuhunkin marjaan veitsellä viillon ja puristin sormilla hedelmälihan kulhoon. Ihan ihmettelin, kun päälläni ollut parempi vaalea palaveripaita säästyi pärskeiltä. Voit toki tehokkaasti vetäistä karviaiset blenderin ja siivilän läpi. Tavoitteena kahden hengen annokseen on desi karviaissosetta.

ankkaa-karviaiskastikkeella1

Kastikkeen tein lepaalaisista, ja makupommiksi ankan päälle ripottelin lisäksi vuoristokarviaisia.

Kauppahallin ankanfileet olivat pienempiä kuin blogin ankkaohjeissa yleensä käytetyt 400 grammaiset fileet, joten ne kypsyivät varsin nopeasti. Vaikka lyhensin kypsennysaikaa ankanrintaa viikunakastikkeella –ohjeesta reippaasti, meinasivat fileet melkein kypsyä yli, minä kun tykkään punaisesta ankasta.

Ankanfileiden paistaminen menee perusohjeen mukaan. Viillä rasvaan ristikkäiset viillot, mutta varo viiltämästä lihaan saakka. Laita fileet kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin ja ala nostamaan pannun lämpöä. Painele lastalla fileitä pannua vasten, että ne kypsyvät tasaisesti eivätkä pääse käpertymään. Paista ohuita fileitä 8-9 minuuttia. Kaada ylimääräinen rasva talteen. Käännä ja paista 4 minuuttia. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla molemmilla puolilla.

Nosta fileet lepäämään foliokääreeseen.

Kaada karviaissose ja punaviini ankkapannulle ja nosta kiehumaan. Lisää balsamicoa, hunajaa ja voita. Maista ja mausta tarpeen sormisuolalla. Kastike oli aluksi hieman liian karvasta minun makuuni, joten lisäsin reippaasti hunajaa. Tai olisin lisännyt mutta se loppui kesken (teinitalous…). Korvasin lopun hunajantarpeen vaahterasiirapilla. Suolaa sai lisätä myös.

Tavoitteena on löytää kastikkeeseen sopiva tasapaino hapokkuuden, makeuden, rasvaisuuden, karvaan marjaisuuden ja suolaisuuden välillä. Hapokkuutta kuitenkin tarvitaan ankan vastapainoksi, joten älä kallista kastiketta imelän puolelle.

Kastike oli hieman liian lievää, joten päätin lisätä hieman maizenaa kylmään veteen sekoitettuna. Maissijauho sakeutti kastikkeen mukavasti. Anna kastikkeen kiehahtaa hetki jos lisäät maizenaa.

Tarjoile ankanfileet kastikkeen ja tuoreiden halkaistujen karviaisten kanssa. Vuoristokarviaisten makeus tuo viimeisen silauksen ankan makumaailmaan.

Viiniksi sopii Bouchard Père & Fils.

karviaiset

Vuoristokarviainen on vanha myöhäisempi lajike. Marjat ovat makeampia kuin vihreässä karviaisessa.

Puutarhassani kasvaa kolmea erilaista karviaisia: Lepaan punaista, vuoristokarviaisia sekä vihreitä karviaisia. Lepaan punainen on ihanan makeaa. Lepaan punainen kypsyy ensin, sitten minusta kaikkein maukkaimmat vuoristokarviaiset ja lopuksi vihreät. Syön karviaisia edelleen mielellään kuten lapsena, rusinat pullasta –menetelmällä. Puraisen reiän karviaisen kuoreen, puristan sormilla hedelmälihan suuhun ja pistän kuoret pois (ei hätää, kompostiin kuoret päätyvät).

Karviaiskastiketta tuli tällä ohjeella reilusti, joten sitä riitti myös seuraavalle illalla sorsan kaveriksi.

lepaanpunainen

Lepaan punaisen marjat ovat isoja ja meheviä.  Väri on komean tummanpunainen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s