Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lampaankäävät, nuo sienimaailman pihvit

2 kommenttia

lampaakaavat

Parmesaanilla ja pankojauhoilla nostat pihvit lampaankäävistä ihan uusiin ulottuvuuksiin. Kullankeltaisiksi paistettujen kääpäpihvien koostumus on mukavan lihainen, sieneksi.

Metsät ovat olleet toistaiseksi pihtailleet sieniensä kanssa. Tryffelikoirien peruskuntokauteen kuuluu ahkera metsälenkkeily, mutta sivutuotteet eli maan päälliset sienet ovat nyt olleet niukassa. Hyvä jos puoli litraa kantarelleja ja pari litraa lampaankääpiä löytyy kerrallaan.

Pankojauhoissa ja parmesaanissa leivitetyt lampaankääpäpihvit

  • muutama nuori lampaankääpä
  • 1 kananmuna rikottuna
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl parmesaania hienoksi raastettuna
  • mustapippuria
  • ripaus sormisuolaa
  • tuoretta persiljaa

lampaankaapa-pivhit

Perkaa lampaankäävät. Jos lakki on kovin paksu, leikkaa viistosti ohuemmaksi.

Rakenna leivityslinjasto viidestä lautasesta. Ensin lautanen peratuille kääville, sitten vehnäjauhoseokselle, sitten kananmunalle, panko-korppujauhoille ja lopuksi lautanen johon nostat leivitetyt sienet. Voit tietysti yhdistää lautaset yksi ja viisi.

Sekoita korppujauho, parmesaani ja mausteet laakealla lautasella. Riko kananmuna toiselle lautaselle ja sekoita valkuainen ja keltuainen haarukalla. Laita vehnäjauhot omalle lautaselleen.

Leivitä sienet yksi kerrallaan. Pyöräytä sienet ensin vehnäjauhossa, sitten kasta kananmunassa, käytä takaisin vehnäjauhossa ja kananmunassa. Sitten nosta pankojauhojen päälle ja leivitä kauttaaltaan.

Kuumenna paistinpannulla reipas määrä oliiviöljy-voi –seosta. Mikä sitten on kenellekin reipas määrä? Kokkiohjelmien perustella sanoisin, että mun reipas määrä on jonkun mielestä varovaista rasvan käyttöä. Anyways, paista pihvit kullankeltaiseksi. Tarjoa perunoiden tai riisin kera. Raikas salaatti ohessa maistuu leivitettyjen sienten vastapainoksi. Kevyt, hieman hapokas punaviini on kiva kumppani, vaikkapa Pasquan Sanzenon laatikkoviini.

Tunnetko lampaankäävän? Syö aina vain niitä sieniä, jotka tunnistat! Lampaankäävällä ei ole myrkyllistä matkijaa Suomessa, mutta kitkerä typäskääpä voi kierähtää pannullesi jos et ole tarkkana.

Suomen luonto –nettipalvelusta löytyy vinkkejä tunnistamiseen. Myös Siskot kokkaa –blogista löydät kätevän vinkin miten voit keittiössä vielä varmistaa, että pannulle on menossa juurikin lampaankääpää.

 

Mainokset

2 thoughts on “Lampaankäävät, nuo sienimaailman pihvit

  1. Itse en pidä erityisemmin lampaankäävän mausta, mutta kerään niitä kyllä mielellään jos löytyy runsas esiintymä.

    • Oletko verrannut nuoren ja vanhan lampaakäävän makua? Vanhoihin tulee helposti kitkerää makua. Nämäkään eivät olleet ihan vastanousseita, mutta ei myöskään vielä kitkeriä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s