Syksyllä maistuavat piirakat ja padat. Olen jo muutaman kerran tehnyt erilaisia lohi– ja sienipiirakoita. Kantarellin ja kylmäsavulohen combo on maistunut erityisen herkulliselta.
Hyvän ja mehevän piirakan salaisuus on täytteen koostumuksessa. Olen vaihtanut kermaviilin ranskankermaan. Ja löytänyt gruyère-juuston, joka antaa piirakalle viimeisen silauksen. Ehdoton piirakkajuusto!
Siihen kun sekoitat kananmunia ja tuoreita yrttejä, tulee hyvä kakku. Eiku piirakka.
Kylmäsavulohi-kanttarellipiirakka
- valmis piirakanpohja
- 100 g kylmäsavulohta (arviolta)
- 1 dl paistettuja kanttarelleja
- 1 sipuli kypsäksi paistettuna (älä lisää jos tämä jo kantarellien joukossa)
- 1 valkosipuli (älä lisää jos tämä jo kantarellien joukossa)
- 1 prk ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- kourallinen tuoretta persiljaa
- mustapippuria
- sormisuolaa
- 1,5 dl raastettua gruyère-juustoa
Sulata kaupan pakastettu piirakanpohja ja levitä se sormin piirakkavuokaan. Painele taikina matalaan vuokaan, niin että reunat nousevat vuoan reunoille. Laita vuoka 200 asteeseen uunin alatasolle 10 minuutiksi.
Pilko ainekset. Tällä kertaa lisäsin mukaan edellisenä päivänä tehdyn kanttarellipaistoksen jämät ja vähän kylmäsavulohta. Jos paistat kanttarellit tuoreeltaan, aloita sipulin ja valkosipulin paistamisesta. Mausta kanttarellit.
Leikkaa terävällä veitsellä lohi irti nahasta ja pilko se pieniksi paloiksi.
Sekoita kulhossa ranskankerma ja kananmunat. Kaksikin kananmunaa riittää, mutta kolmannen kera piirakasta tulee mukavan ruokaisa. Pilko tuore persilja joukkoon, mausta mustapippurilla ja varovasti sormisuolalla. Juustosta tulee suolaa ja samoin jos käytät vanhaan kantarellipaistosta, joten suolaa ei tarvitse paljon. Raasta gruyère ja sekoita osa ranskankerman joukkoon. Mutta ranskankerma-munaseosta on aika paljon, joten se vaatii kyllä mausteita.
Laita piirakanpohjalle lohi ja kantarellit ja kaada muna-ranskankerma päälle. Ripottele loput raastetusta juustosta päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia tai kunnes täyte hyytyy ja pinta ruskistuu.
Useimmiten käytän piirakoihin pohjaksi kaupan ruistaikinaa, ja päälliseksi mitä kaapissa sattuu olemaan. Etenkin ruista sisältävät pohjat ovat ihan ok. Omatekoinen voisi tietysti olla paljon parempi, mutta en ole löytänyt oikein hyvää piirakanpohjaa. Vinkkaa jos sinulla on tiedossa hyvä resepti!
Lisäsin kerran myös lehtikaalia kanttarelli-lohitäytteen joukkoon. Mitenkä tuon nyt sanoisi. Maistuihan se terveelliselle. Mutta ehkä lehtikaalin voisi syödä ohessa ihanan rapeana paistoksena ja piirakan erikseen.