Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tässä on tämän vuoden pavut – sato 2015

2 kommenttia

papusato

Vain yksi leikkopapu iti tänä kesänä kasvimaalla. Paistoin juhlallisesti ne muutamat kasvaneet pavut (kevyesti keitettynä) pekonin kanssa. Tuoreet pavut olivat ihanaa herkkua. Olisin voinut syödä näitä moneen kertaan.

Viljelyyn enemmän perehtynyt työkaveri sanoi, että hän oli kylvänyt pavut uudelleen. Kappas kun ei tullut mieleen. Ensi kerralla sitten. Yleensä pavut ovat olleet idioottivarmaa kamaa jopa minun kasvimaallani, toimineet hyvin tällaisen boheemin viljelijän tyyliin. Tämän kesän kelit eivät vain sopineet pavuille, mutta vieressä herneet olivat satoisia.

Kolean kesän menestyjiä maalla olivat kesäkurpitsat, retiisit, perunat, herneet ja lehtikaalit. Punajuuret eivät tykäneet, etenkin kun pupu kävi syömässä varret. Palsternakka kasvoi pikkurillin kokoiseksi. Porkkana hieman paremmin. Persilja katosi kokonaan. Joko persilja ei itänyt ollenkaan tai rikkaruohot ottivat vallan – jossain välissä katosi motivaatio kitkeä niitä tyhjiä penkkejä.

kesäkurpitsat

Ryvässipulit tuottivat hyvin satoa kesällä, mutta syksyllä ne ottivat ja taantuivat tyystin. Mutta loppukesän saimme sipulit pannulle kasvimaalta.

Oregano kasvoi yrttimaassa pontevasti, samoin ruohosipuli. Viinisuolaheinä on paha pirulainen, se valtaa alaa niin parsapenkistä kuin ryytimaalta. Paksut juuret ovat pahempia katkeamaan voikukalla. Ranskalainen rakuuna on kadonnut jonnekin, mutta minttu kasvaa hulluna siellä täällä ilman tolkkua.

Sain uudesta parsapenkistä ensimmäisen sadon kapeita, ihananmakuisia parsoja. En raaskinut kerätä parsoja kuin pari kertaa, sitten jätin ne vahvistumaan. Vanha parsapenkki näytti ensin menetetyltä mutta keskellä kesää alkoi penkki pukata vartta, epätasaiseen tahtiin. Vanha ei jaksa enää keväällä herätä niin varhain.

Kehäkukka siemensi itsensä omatoimisesti. Yhtään kehäkukkaa en kylvänyt, mutta komeasti ne kukkivat kun maltoin jättää ne kitkemättä.

Yksi asia on varmaa ensi kesänä: kylvän monta riviä härkäpapuja!

lehtikaali-kasvimaalla

Advertisement

2 thoughts on “Tässä on tämän vuoden pavut – sato 2015

  1. Voi papusatoa! Meillä oli kovin hidasta touhua niiden kasvamisen kanssa, mutta nyt riittää satoa, paitsi ruusupavuista, jotka ovat viitiseet tehdä tasan kaksi palkoa.

    Meillä oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa palsternakkaa ihan kunnolla ja sen sato näyttäisi olevan aika komea. Odottelemme vielä hetken, ennenkuin ryhdymme korjaamaan. Juurikkaat sen sijaan ovat ihan surkeita. Noh, sellaista tämä on, onneksi ei ole elanto sadosta kiinni 😉

  2. Pavut ovat kuulemma olleet oikukkaita monella suunnalla. Mulla oli viime vuonna hyvä palsternakkasato, joten osan keräsin talvella ja osan keväällä. Nyt ajattelin jättää lehtikaalin talvehtimaan, sitä kai voi kerätä vaikka lumen alta, kunhan vain peittää aina kasvin lumella pakkasilla. Niin, harrastushan tämä on, mutta palkkapäivää odottaessa oli kiva hakea kasvimaalta sapuskaa :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.