Jos tavallinen vasikkapata herkkutateilla on ihanaa, on tryffelinen vasikkapata taivaallista. Kunpa vain kastiketta olisi ollut enemmän.
Tryffelivasikkaa kahdelle
- 800 g luullista vasikan lapaa
- vehnäjauhoja jauhottamiseen
- oliiviöljyä
- sormisuola
- mustapippuria
- pieni oksa tuoretta rosmariinia
- 2 rkl pilkottua silolehtistä persiljaa
- iso lasillinen valkoviiniä
- 10 g kotimaista tryffeliä
Ota vasikan lavat huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Jauhota lavat vehnäjauhossa. Lorauta oliiviöljyä uuninkestävään pataan ja kuumenna öljy liedellä. Ruskista lavat vuorotellen. Mausta sormisuolalla ja rouhaise mustapippuria myllystä.
Kaada valkoviini pataan ja anna kiehahtaa. Kaavi lastalla maut padan pohjasta irti viinikastikkeeseen. Laita pilkotut yrtit pataan ja kansi päälle ja nosta pata uuniin.
Käytin makea-aromista muttei makeaa pecorino-viiniä pienen lasillisen. Kastikkeesta tuli niin taivaallisen hyvää, että kaavimme sen viimeiset tipat talteen. Pecorinot ovat harvinaisia näillä leveyksillä, mutta pinot gris –viineissä on samankaltaisia aromeja. Laita kastikkeeseen iso lasillinen.
Vajaan parin sentin paksuinen lapa saa kypsyä uunissa n. 1,5 tuntia.
Lisää puolet viipaloidusta tryffelistä pataan kypsymisen loppupuolella. Tarkista lavan kypsyminen. Kun liha irtoaa luusta, on pata kypsää. Kansi kiinni vielä hetkeksi.
Ripottele loput tryffeliviipaleista ennen tarjoilemista. Kaavi kastiketta tryffelien päälle, jotta viipaleet hieman lämpiävät.
Tarjoile uunijuuresten ja perunamuusin kanssa.
Viiniksi maistuu hyvä Valpolicellan Classico Superiore, vaikka Scriani.