Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Spaghetti con le cozze

Jätä kommentti

spagetti

Simpukkapasta oli teinin lapsuudenherkku. Pastaa syötiin noina vuosina niin usein, että sinisimpukoihin ehti jo kyllästyä. Mutta pidemmän tauon jälkeen klassikkopasta maistuikin aivan mahtavalta. Etenkin kun otin ohjeeseen uuden niksin suomalais-italialaisen parin Casa Rocchi –blogista.

Perheen alkuperäinen simpukkapastan ohje on peräisin Ihana Italian keittiö –keittokirjasta. Siinä kastike tehdään varsin simppelisti, valkosipulilla ja viinillä. Mieleni teki kuitenkin tehdä kunnon makupohja simpukoille varsiselleristä, porkkanasta ja sipulista.

sinisimpukat

Sinisimpukoita, valkoviinikastiketta ja spagettia neljälle

  • 1,5 kg sinisimpukoita
  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 varsiselleri
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 tuoretta tomaattia
  • lasillinen valkoviiniä
  • 350-400 g spagettia
  • tuoretta persiljaa

Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota oliiviöljyssä ensin hetki sipulia, sitten pannulle porkkana ja selleri. Kuullota lisää ja heitä mukaan valkosipuli. Hetken päästä mukaan pilkotut tomaatit. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Laita tässä vaiheessa pastavesi kiehumaan. Ajoita pastan keittäminen suhteessa muuhun puuhasteluun niin, että ehdit keittää spagetin puolikypsäksi runsaasti suolatussa vedessä. Kokonaiskeittoaika noin kahdeksan minuuttia, eli keität pastaa suolavessa neljä minuuttia ja loput kypsentämisestä tehdään valkoviinikastikkeessa.

Kun kasvikset ovat lähes kypsiä nosta lämmöt ja kaada valkoviiniä. Anna alkoholin kiehahtaa pois.

sinisimpukkapasta

Pastan kiehuessa kuumenna erillisellä, isolla paistinpannulla kunnolla kuumaksi oliiviöljy. Heitä puhdistetut sinisimpukat pannulle ja laita kansi päälle. Heiluta pannua pitäen kantta toisella kädellä kiinni niin että kaikki simpukat saavat hyvän kosketuksen kuumaan pannuun. Pari-kolme minuuttia riittää avaamaan kuoret. Älä paista ylikypsäksi!

Simpukoista irtoaa hyvin maukasta nestettä, joten siivilöi simpukat pois ja kaada herkullinen neste maustamaan valkoviinikastiketta.  Tarkista maut, lisää sormisuolaa tai mustapippuria, jos kastike niitä kaipaa. Pidä simpukat kannen alla lämpimänä.

Tässä vaiheessa kauho pastakauhalla spagetit kattilasta kiehuvaan valkoviinikastikkeeseen. Casa Rocchin vinkin mukaisesti pasta imee makuja itseensä lopun kypsymisen aikana. Kun pasta on lähes al dente eli pasta on kiehunut yhteensä seitsemän minuuttia, lisää simpukat ja kääntele niitä varovasti niin, että kastike pääsee simpukoihin. Päälle hieman tuoretta persiljaa ja sitten syömään välittömästi!

Ruokajuomaksi maistuu marchelainen Pecorino DOCG Aurau tai alsacelainen Pinot Gris.

Söimme ensimmäiset simpukkapastamme nyt jo kullanhohtoisessa Ristorante Perlassa Rautatienkadulla silloin kun teini oli pieni tyttönen. Kaija opetti tyttärelle miten Italiassa lapset syövät simpukkaspagettia. Otetaan simpukankuori ja napataan sillä spagetista kiinni, nostetaan simpukka pään yläpuolelle ja annetaan spagetin laskeutua suoraan suuhun. Arvaatte, että siitä tuli hitti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.