Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Chili con carne – tiivistynyttä herkullisuutta!

Jätä kommentti

chiliconcarne1

Hitaasti ja hartaasti haudutetusta lihasta ja pavuista tulee muheva ja kerrostuneita makuja täynnä oleva lihapata. Kahvi sekä kaakao antavat padalle aivan mielettömän hyvin toimivaa padalle ulottuvuutta. Tuhtia ja lämmittävää lohturuokaa parhaimmillaan.

Chilin määrä osui täydellisesti nappiin. Usean eri chilin käyttäminen toi tulisuuteen mahtavia kerrostumia. Black Aberdeenin paistiliha tuntui leikatessa laadukkaalta lihalta ja siltä se myös maistui. Jos suinkin mahdollista, tee pata hyvästä rotukarjan paistista tarjousjauhelihan sijaan.

  • 800 g Black Aberdeen –paistia suikaloituna
  • oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 0,5 l olutta (käytimme 1 pll Sol ja 1 Marsalkka –vehnäolutta)
  • purkillinen tomaattimurskaa
  • 2 dl vahvaa kahvia
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 0,8 dl tummaa sokeria (ohjeessa 1,2 dl)
  • 1 rkl chilikastiketta, käytin mietoa gochujangia
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 isoa tuoretta punaista chiliä
  • 3 rkl jauhettua juustokuminaa
  • 3 tl jauhettuja korianterin siemeniä
  • 1 tl cayannepippuria tai maun mukaan
  • ½ chipotle chilijauhetta tai maun mukaan
  • 2 tl seltinsuolaa tai maun mukaan
  • 2prk kidneypapuja
  • 2 prk valkoisia papuja

Ota paisti huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Ruskista suikaleet oliiviöljyssä pienissä erissä ja nosta sivuun.

Suikaloi sipuli. Kuullota sipulia minuutti oliiviöljyssä ja sitten ala rakentamaan maustemaailmaa. Ota oluesta pari isoa huikkaa ja kaada olut pataan (suora lainaus New York Timesin ohjeesta!).

Lisää tomaattimurska, vahva kahvi ja tomaattipyree. Nosta neste porimaan ja pilko sillä välin chili. Lisää pataan chilit, sokeri, chilikastike ja kaakao. Murskaa juustokumina ja korianterin siemenet morttelissa ja lisää mukaan. Mausta chipotlejauheella, cayannepippurilla sekä suolalla.

Lisää liha takaisin pataan, peitä puolittain kannella ja anna porista hiljalleen pari tuntia. Maista välillä ja säädä tarpeen mukaan. Otin kannen pois puolivälissä, sillä nestettä tuntui olevan kohtuullisen paljon.

chiliconcarne

Loppumetreillä lisää kidneypavut ja keittele hiljaa vartin verran. Lisää valkoiset pavut aivan lopuksi, etteivät ne soseudu.

Käytin siis valmiiksi keitettyjä papuja. Voit myös käyttää liotettuja kuivattuja papuja, sillä padassa on sen verran nestettä että ne kypsyvät. Tarkista kuitenkin papujen keitto-ohjeet.

Käytin chilikastikkeena mietoa ja moniulotteista Gochujang-kastiketta. Jos käytät esimerkiksi tulista Gochujangia tai Srirachaa etkä ole kovin polttavan tulisen ystävä, vähennä chilikastikkeen määrää selkeästi.

Tuoreena chilinä käytin keittiön ikkunalla nyt jo toista vuotta sinnittelevää chiliä, jonka lajin olen unohtanut. Punaiset palot ovat varsin isoja, ja miedon tasaisen tulisia, ei mitään ärjyhottia. Yhdessä chipotlejauheen ja cayennen kanssa chili con carnen tulisuus siis osui kertalaakista meidän makuun juuri kohdalleen. Sen sijaan sokerin määrää säätäisin pienemmäksi, ohjeen mukaan käyttämämme 1,2 dl sokeria oli hieman liikaa.

Söimme pataa riisin kanssa ja toisen kerran tortillojen kera. Tulisuutta kestävä viilennetty punaviini tai olut maistuu ruokajuomaksi.

Jos chilisi tekeytyy jollekin ruokailijalle liian tuliseksi, voit tarjota ohessa poltetta lievittävää creme fraisia, guacamolea tai tuoreita tomaateista tehtyä salaattia.

Ohje on peräisin New York Timesin Cooking –sivuilta. Juttu tuo esille amerikkalaisten moniäänisen suhteen chiliin: se mitä laitat chiliisi, on henkilökohtaista. Papuja vai ei, tomaattia vai ei… Tässä oli nyt kaikkea ja se maistui mahtavalta!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.