Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kevätkananpoikaa normandialaisilla lieskoilla

2 kommenttia

kevatkana-normandia1

Kevätkananpoika on mahtava raaka-aine. Se taipuu rapeaksi neljän pippurin grillikanaksi yhtä hyvin kuin tällaiseksi kermaisen pehmeäksi uunikanaksi. Normandialainen kevätkana liekitetään näyttävästi calvadoksella ja maustetaan meheväksi siiderillä, omenalla ja herkkutateilla. Liekki voi olla hieman liiankin näyttävä, korkea ja kuuma, joten varo kulmakarvoja, pidä hollilla tiivis kansi ja sammutuspeitto.

  • 2 kevätkananpoikaa (450g/kpl)
  • suolaa ja pippuria
  • voita ruskistamiseen
  • 0,5 dl Calvadosta
  • 1 dl kuivaa siideriä, käytin Magnersia

Pataan:

  • 1 hapan omena
  • 2 sipulia
  • 1 dl kokoon keitettyjä, pakastettuja herkkutatteja
  • nokare voita
  • rosmariinia tai timjamia
  • 1 dl kermaa (15%)

Poista kanapojista kuminauhat, jotka sitovat kanat. Hiero lintuihin suolaa ja mustapippuria.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

omena

Puussa on vielä muutama hapan Astrakaani-omena jäljellä. Talviomenoita tulee Åkerö -puusta tänä vuonna paljon.

Ruskista kananpojat voissa kauttaaltaan paistinpannussa tai padassa. Ota hollille täsmälleen ruskistusastiaan sopiva kansi, laita liesituuletin kiinni ja mieluusti siirrä pannu liesituulettimen ja mahdollisten keittiökaappien alta pois.

Kaada calvados pannulle ja liekitä. Liekit leimahtivat metrin korkeuteen. Laiton kannen päälle, mutta varaamani kansi olikin juuri pari milliä pannua rautaista paistinpannua pienempi. Liekit löivät kannen reunoilta vielä reippaasti, joten pistin toisen kannen päälle. Tulipalon ainekset olivat lähellä. Ole siis varovainen liekittäessä, ainakin jos olet harrastat liekittämistä harvemmin, kuten minä.

liekitys1

Juu, ei näin. Varmista, että liekkien tainnuttamiseen tarkoitettu kansi on tiivis.

Kaada siideri joukkoon ja anna siitäkin alkoholin haihtua.

Nosta kana kannelliseen pataan, kaavi calvadoskastike mukaan. Pata uuniin, kansi päälle.

Kun pata on muhinut uunissa 30 minuuttia, pilko sipuli, kuori ja lohko omena ja sulata herkkutatit. Jos käytät omissa mehuissa pakastettuja herkkutatteja, keitä niitä kasaan erillisellä pannulla hetki. Myös tuoreet herkkutatit (jos joku onnekas on niitä tänä vuonna löytänyt) tai herkkusienet käyvät.

Käytin samaa pannua kuin kanan ruskistamisessa sipuleiden kuullottamiseen. Lisäsin calvadoksen maustamalle pannulle oliiviöljyä ja paistoin sipuleita tovin, lisäsin omenalohkot ja annoin niiden saada väriä ennen kuin lisäsin nesteensä haihduttaneet herkkutatit.

Tässä vaiheessa kananpojat ovat olleet uunissa 45 min. Lisää sipuli-omena-sieni –seos. Kaada pataan kerma ja sekoita, kaavi nestettä myös kanan päälle. Maista ja mausta suolalla, mustapippurilla tai yrteillä tarpeen mukaan. Peitä kannella ja anna kypsyä vartin verran.

Nauti riisin tai uunissa paistettujen perunalohkojen kanssa. Rapean raikas salaatti antaa vastapainoa kanan ja kastikkeen herkullisen pehmeille mauille ja koostumukselle.

Domaine Chapellen Pinot Noir Bourgonesta maistuu mukavasti kevätkanan kanssa.

Katselin osviittaa enimmäkseen Campasimpukka –blogista. Klassikko-ohjeesta löytyy erilaisia variaatioita netistä.

kevatkana-normandia-lautasella

 

2 thoughts on “Kevätkananpoikaa normandialaisilla lieskoilla

  1. Meillähän on ruokalistat menneet viime viikonloppuna samoja latuja – paitsi että voitatte liekityksen kanssa ihan 6-0 🙂

    • No kato, ollaanpas oltu samoilla linjoilla! Herkulta näyttää tuo teidän rapeanahkainen versio! Liekitys oli tosiaan vähän liiankin komea, pitää harjoitella lisää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.