Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Paahdettua, poltettua oranssia: kurpitsakeitto

4 kommenttia

myskikurpitsa1

Myskikurpitsa on väriterapiaa parhaimmillaan, eikös olekin? Niin kaunis syksyltä hehkuva oranssi! Kurpitsalohkojen paahtaminen uunissa antaa keitolle kivan maun. Paahda myös siemenet, saat ihanaa rouskutettavaa samettiseen sosekeittoon.

Chilit, korianterin siemenet ja jeera antavat poltetta keittoon koleaksi kääntyvässä kelissä. Poltettua oranssia kerrassaan.

butternut1

Paahdettu myskikurpitsakeitto

  • 1 kiloinen myskikurpitsa (butternut squash)
  • 1 sipuli
  • oliiviöljyä pannulle ja keiton maustamiseen
  • 2 tl murskattuja korianterin siemeniä
  • 1 tl murskattuja jeeran eli juustokuminan siemeniä
  • ripaus cayannepippuria
  • ripaus chipotlejauhetta
  • ripaus savupaprikajauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl kermaa (15%)
  • 1 rkl sitruunan mehua

myskikurpitsa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Huuhtaisen kurpitsa ja halkaise se. Kaiverra siemenet lusikalla ja laita ne odottamaan.

Pilko kurpitsa parin sentin paksuiksi viipaleiksi. Laita uunipellille leivinpaperi ja laita kurpitsanpalat sen päälle harvakseltaan. Paahda lohkoja puolisen tuntia.

Sillä välin kuori, pilko ja hauduta sipuli kypsäksi oliiviöljyssä. Tämä vie 10 minuuttia.

Anna lohkojen jäähtyä hetki ja sitten leikkaa kuori pois paloista. Laita palat kattilaan. Peitä kurpitsat juuri ja juuri vedellä ja nosta neste kiehumaan. Harkitsin, että lisäisin vettä mutta onneksi en tehnyt sitä, sillä sain keitellä keittoa hieman kokoon.

Tässä välissä paahda kurpitsansiemenet – katso ohje alempaa.

Mausta hyvin murskatuilla korianterinsiemenillä ja jeeralla. Minulla oli vähän rouheampi käsi morttelissa, joten päädyin paseeraamaan keiton. Tuli oikein silkkistä keittoa kyllä.

Soseuta keitto sauvasekottimella.

kurpitsa1

Rakenna sopivan kerroksellista tulisuutta käyttämällä eri chilijauheita. Minä laitoin hyppysellisen chipotlea, ripauksen cayannepippuria ja tujauksen savupaprikaa. Mausta sormisuolalla ja rouhauksilla mustapippuria.

Keittoa maistellessani kaipasin pehmentävää elementtiä, joten lisäsin aikeistani huolimatta desin kermaa. Puristin ruokalusikallisen sitruunan mehua.

Ripottele keittolautaselle paahdettuja kurpitsan siemeniä ja tee oliiviöljystä ohut spiraali mausteeksi. Nauti hyvän leivän kera.

Paahdetut siemenet

  • myskikurpitsan siemenet
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Rapsuttele siemenet irti kurpitsan lihasta. Huuhtaise siivilässä ja kuivaa talouspaperilla. Laita siemenet uunivuokaan ja mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla. Kun otat kurpitsalohkot pois uunista, laske lämpö 175 asteeseen. Paahda siemeniä noin vartin verran, varo polttamasta niitä.

Inspiraatio keittoon löytyi pääosin Omenaminttu –blogista.

4 thoughts on “Paahdettua, poltettua oranssia: kurpitsakeitto

  1. Voipähkinäkurpitsa! Meillä on kurpitsakauden aloittamista lykätty siihen asti, kun suurin osa paikallisista torikauppiaista lopettaa. Viikon tai kahden päästä se sitten alkaa, kauniin oranssien pötkylöiden ja palleroiden syöntiaika. Nam.

  2. Nää on niin ihanan värisiä, että ihan tekis mieli syödä ne. Söinkin!

  3. Kurpitsakeitto on niin ihanaa! Saa kyllä pakkaset tulla, alkaa keitto-ja patakausi! 🙂

  4. Annaleena, niin totta! On se kivaa, että meillä on vuodenajat! Ei Californiassa voisi herkutella keitto- ja patakaudella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.