Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Viikonlopun viettelevin aamiainen: ohukaiset

Jätä kommentti

lettu

Paista rakkaallesi aamiaiseksi räiskäleitä, ohukaisia eli lettuja. Rakkaalla aamiaisellakin on monta nimeä.

Minulle maistuu ensimmäinen aamiaislettu suolaisena herkullisella juustolla ja kinkulla, toinen tuoreilla vadelmilla. Tai pakastetuilla. Ehkä mansikkahillolla. Kenties mustikkasurvoksella. Joskus omenasoseella.

Perinteinen lettutaikina

  • 2 kkp maitoa (vanhanaikaisia mummon kahvikupillisia)
  • 1 kkp vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • sokeria
  • suolaa
  • ½ dl voita

Tee taikina suoraan kaatonokalliseen kulhoon.

Riko kananmunat, vatkaa koostumus rikki haarukalla tai vispilällä. Sekoita maito ja jauhot tasaiseksi. Lisää sokeri ja suola. Sokerin ja suolan suhteen voit itse päättää kumpaan suuntaan kallistut. Pidätkö makeista letuista? Laita enemmän sokeria, ripaus suolaa. Minä pidän suolaisemmista, laitan ripauksen sokeria.

Anna taikinan seisoa ja jauhojen turvota vartin verran. Tai jos olet nälkäinen, laita enemmän jauhoja.

Keittotaito –kirjan mukaan laitetaan 0,5 dl voita taikinaan ja se hoitaa rasvan tarpeen paistaessa, vain ensimmäiselle pannulle tarvitse laittaa rasvaa. Ei muuten pidä paikkaansa. Jokaiselle (teflon)pannulliselle piti laittaa ihan kunnolla voita. Rasvan voi siis laittaa myös suoraan pannulle ja kenties säästää kaloreita. Mutta jos ei joka viikonloppu helli rakkaita letuilla, liekö tuolla niin väliä?

Laita nokare voita (tai öljyä) pannulle, anna sen kuohahtaa ja kaada keskelle pannua taikinaa. Kallistele pannua niin että taikina leviää. Minä totesin taas että ahneella on ruttuinen loppu. Kun kaadoin liikaa taikinaa ja kallistelin sen reunasta reunaan, en saanut räiskälettä käännettyä nätisti vaan sen meni ruttuun. Jos laitoin moderaatisti melkein pannullisen taikinaa sain ujutettu lastan letun alle ja käännettyä sen hienosti. Hae siis oma mukavuusalueesi taikinan määrän suhteen.

Näteimmät räiskäleet tulevat kun saat valutettua ohuen kerroksen reunoille ennen kuin taikina hyytyy. Ohukaiset saavat kauniin pitsireunuksen, lähes muurinpohjaletun tyyliin.

Paista ohukainen kerrallaan, käännä lastalla ja jatka samaan malliin kunnes taikina loppuu.

ohukaiset

Tarjoile mieleisten lisukkeiden kera. Lettujen kanssa ruokajuomaksi maistuu minulle parhaiten rasvaton maito. Kaksi kuppia tummapaahtoista kahvia lettuaterian päälle, kiitos.

37. painos kyseisestä Keittotaito –kirjasta taitaa olla ensimmäinen keittokirjani. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1932. Kokonaan uudistunut painos julkaistiin vuonna 1962. 31. painokseen tuli värikuvat. Minun keittokirjani on painettu vuonna -83. Vieläköhän tästä klassikosta otetaan uusia painoksia?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s