Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Helppo kolmen kupin taiwanilainen wokkikana

1 kommentti

taiwanilainen-wokkikana

Mistä kolme kuppia tulee kanaohjeen nimeen? Taiwanilainen ruokaperinne juontaa pitkät juurensa Manner-Kiinaan. Tarinan mukaan 1200-luvulla Song dynastian sankari Wen Tianxiang sai ennen teloitusta toivoa viimeistä ateriaa. Vartija teki kanawokin vankilan vaatimattomista varastoista. Seesamiöljyä, soijakastiketta, riisiviiniä, kutakin kolme kuppia. Amerikan-taiwanilainen nykykokki tosin suosittelee, että öljyä käytettäisiin selkeästi vähemmän. Tämä on siis käytännössä 2,2 kupin kana.

Lisäsin itse hieman turhaan kanawokin vaikeusastetta käyttämällä kokonaista kanaa, mutta Hullujen päivien tarjouksessa ollut kokonainen maalaiskana nyt sattui olemaan jääkaapissa. Jos haluat oikotien onneen, käytä paistipaloja tai suoraan maalaiskanan suikaleita. Muuten ohje on helppo ja maisteluonni on taattu, niin herkulliselta wokkikana taiwanilaisittain maistuu.

Kolmen kupin wokkikana

  • 900 g maalaiskananpojan koipipaloja (käytin kokonaisen kana pilkottuna)
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 8 kevätsipulia tai 4 shalottisipulia
  • 3 kuivattua punaista chiliä (käytin 1 isohkon tuoreen miedon chilin)
  • 12 valkosipulin kynttä
  • 1,2 dl korealaista tai muuta kevyttä soijakastiketta
  • 1,2 riisiviiniä (käytin sojua, korealaista mietoa riisiviinaa)
  • 1 rkl ruskeaa sokeria
  • pari kourallista thaibasilikaa tai basilikaa

taiwanilainen-kanawokki1

Pilko kana suupalan kokoisiksi tai jos käytät kokonaista maalaiskanaa pilko ainakin kohtuullisen saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät samassa ajassa.

Pilko shalottisipuli isohkoiksi paloiksi. Käytin tällä kertaa kevätsipulia. Pilko chili, voit käyttää kuivattuja chilihiutaleita tai tuoretta chiliä. Minä käytin ikkunalaudalla nyt tarmokkaasti chilejä tuottamaan innostunutta tuntematonta punaista miedohkoa chililajiketta. Tuota chiliä olisi voinut olla enemmänkin.

Pilko myös 12 (kyllä, 12!) valkosipulin kynttä.

Kuumenna seesamiöljyä wokkipannulla ja kun se alkaa liikehtiä, lisää sipuli, chili ja valkosipuli. Älä päästä öljyä liian kuumaksi ettei se muutu kitkeräksi.

Kun sipulit ovat saaneet väriä ja huumaava tuoksu alkaa leijailla, siirrä ne wokkipannun reunalle, lisää öljyä ja anna sen kuumentua. Wokkaa kananpaloja kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneita, 5-7 minuuttia. Minulla ruskistuminen vei vähän pidempään. Kaavi mukaan mausteet wokin laidalta.

Tällä välin sekoita riisiviini ja mieto soijakastike, lisää mukaan sokeri. Anna sokerin liueta nesteeseen. Kaada kastike kanojen joukkoon. Laske lämpötila ja anna kastikkeen poreilla hiljalleen vartin verran, kääntele kananpaloja.

Kun kastike on redusoitunut puoleen alkuperäisestä ja kana on kypsää, lisää joukkoon pilkottu basilika. Ohjeessa sanotaan, että voit käyttää joko thaibasilikaa tai tavallista. Yleensä nuo ovat minusta kovin eri asioita, mutta tällä kertaa minulla oli vain tuoretta basilikaa. Se ei yllättäen haitannut, vaan yrtti toimi oikein hyvin tässä combossa. Seuraavan kerran kokeilen thaibasilikalla, ihan mielenkiinnon vuoksi.

Tarjoile pikapaistettujen kasvisten ja jasminriisin kanssa.

Debatti eri ainesten mittasuhteista käy perinteessä kuumana, ja jokaisella on oma ohjeensa. Eli onnistut luultavasti tekemään perinteistä taiwanilaista kanaa, jonkun mittapuun mukaan. Täältä voit lukea lisää aiheesta. http://www.nytimes.com/2015/06/14/magazine/a-taste-of-taiwan.html?_r=0

Taiwanilainen ohje voi olla hieman amerikkaistunut, sillä tämä tarinoineen on poimittu New York Timesin Cooking-sivustolta. http://cooking.nytimes.com/recipes/1017456-three-cup-chicken?smid=fb-nytdining&smtyp=cur .

Olisipa kiinnostavaa käydä paikan päällä Taiwanissa maistamassa kolmen kupin kanaa. Onko kenelläkään matkavinkkejä Taipieihin tai muualla saarelle?

Tallenna

Advertisements

One thought on “Helppo kolmen kupin taiwanilainen wokkikana

  1. Onpa kiva ohje, riittävän simppeli ja nopeatekoinen vaikka kiireiseksi arkiruoaksi mutta varmasti silti täynnä makua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s