Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vasikan entrecote ja pihvin paistaminen sormituntumalla

2 kommenttia

vasikan-entrecote

Pihvin paistaminen menee yleensä varsin tutulla kaavalla, mutta nyt harjoittelin sormituntumalla paistamista. Oletko kokeillut?

Yhdistä vasemman käden peukaloon vuoronperään kolme lähintä sormea ja kokeile miten peukalon juuressa olevan ison lihaksen tuntuma kämmenessä muuttuu. Peukalon ja nimettömän koskettaessa toisiaan kämmen tuntuu aika tivakalta, kuten kypsäksi paistettu pihvi.

Peukun ja keskisormen yhdistäminen antaa mediumin fiiliksen ja etusormen puolestaan punaisen (rare) tuntuman.

Entrecote kahdelle (tryffelillä)

  • 400 g vasikan entrecotea
  • 5 g kotimaista luonnonvaraista tryffeliä
  • oliiviöljyä ja voita
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
vasikan-entrecote-tryffelit

Vasikan entrecotena nämä pihvit myytiin, vaikka ne näyttävät ulkofileeltä. Tryffeleistä pari pääsi pihvien päälle.

Ohjeita sorminäppäryyden harrastamiseen löytyy verkosta useita ja osa on keskenään hieman ristiriidassa. Tarkimmat ohjeet harjoitteluun löysin Snellmannin sivuilta. Käy kurkkaamassa, siellä näet myös havainnollisilla kuvilla tuon sorminäppäryysharjoituksen.

Tämä vasikka oli kyllä niin hyvää ja pehmeää lihaa, että sormituntumaltaan se oli alkuaan jo raakana perusnaudan pihviä paljon pehmeämpi. Koetin huomioida sen paistotuntumaa hakiessa.

Kuumenna öljy ja voi kunnes voin kuohuminen lakkaa. Katso kelloa ja laita pihvit vuoron perään pannulle. Mausta mustapippurilla myllystä ja sormisuolalla. Kun ensimmäinen pisara lihasnestettä tihkuu pihvin pinnalle, tsekkaa kellosta kauanko ensimmäisen puolen paistamiseen meni, jotta voit arvioida sormituntuman rinnalla kuinka kauan toiseen puoleen menee. Käännä pihvi ja mausta. Siivuta tryffeli ja laita pihvien pinnalle. Kokeile pihvin tuntumaa ja vertaa peukalon juureen.

Paistoin ensimmäistä puolta kaksi minuuttia ja toista ehkä hieman pidempään eli yhteensä neljä minuuttia. Tavoittelin mediumista asteen verran punaisempaa pihviä ja se myös onnistui! Hip hei!

vasikan-enttrecote

Jonkinmoinen arvaus kypsymisen puolivälissä pitää olla, että osaa kääntää pihvit ajoissa ettei liha kypsy toiselta puolelta enempää. Siinä auttaa pihvin pinnan herkeämätön tarkkailu. Kun ensimmäiset pisarat lihasnestettä alkavat ilmestyä pinnalle, käännä pihvi.

Jos haluat täysin kypsää pihviä, odota että koko pihvin pinta on lihasnesteen peitossa ennen kääntämistä. Ja jos haluat medium miinusta, toimi heti kun ensimmäinen pisara ilmestyy pihviin.

Mikäli näppituntumalla paistaminen tuntuu haastavalta, voit turvautua paistimittariin. Vinkkejä löytyy T-luupihvin ohjeesta, samat asteluvut toimivat tavallisenkin pihvin suhteen.

Viiniksi valitisin Zenaton Valpolicella Ripasso Superiore.

 

Advertisement

2 thoughts on “Vasikan entrecote ja pihvin paistaminen sormituntumalla

  1. Hyvät ohjeet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.