Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Samettinen keitto maa-artisokasta

10 kommenttia

maa-artisokka

Maa-artisokat ovat nyt parhaimmillaan. Harvoin olen näin priimoja maa-artisokkia löytänyt, pelkkä kuoriminen riitti kautta linjan käsittelyksi. Talvemmalla muhkurat ovat usein huonommassa kunnossa, joten valkoisesta herkusta kannattaa nauttia nyt!

Tämä samettinen sosekeitto tehdään maitoon ja kermaan. Muhkuraisten juuresten kuoriminen vaatii pientä kärsivällisyyttä, maidon kiehumisen vahtiminen toisen mokoman. Lempeän makuinen valkoinen keitto palkitsee kuitenkin kärsivällisen kokin. Keitto käy myös mainiosti alkupalaksi, jolloin puolet kuorimisurakasta riittää.

maa-artisokkakeitto

Sosekeitto maa-artisokista neljälle

  • 1 kg maa-artisokkia
  • 7 dl maitoa (käytin rasvatonta)
  • 2 dl kermaa (15-prosenttista)
  • valkopippuria
  • suolaa
  • kuivattua persiljaa

Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti, joten varaa viereen astiallinen sitruunamehulla terästettyä vettä.

maa-artisokat

Kuori maa-artisokat kuorimaveitsellä.

Pientä puuhastelua ja päättäväisyyttä se vaatii. Jos jokin muhkuran kiemura ei suostu kuorittavaksi, leikkaa ronskisti veitsellä pahkura irti ja pääset koloihin käsiksi. Isommat palat pitää kuitenkin pilkkoa pieniksi, ettei maitoa tarvitse keitellä vahtien kovin pitkään.

Laita maito ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Lisää pilkotut artisokat ja nosta neste varovasti kiehuvaksi. Anna maidon kuplia hiljakseen, ja vahdi keitosta ellet halua päästä siivoamaan ylikiehahtanutta maitoa.

Mausta valkopippurilla myllystä ja suolalla. Suolaa saikin laittaa yllättävän paljon.

Surauta keitto soseeksi sauvasekoittimella.

Ostin kokeeksi kuivattua luomupersiljaa, sillä kasvimaa ei tuottanut ollenkaan persiljaa viime kesänä. Kuivattu persilja sopikin mukavasti keiton mausteeksi.

Ohje löytyi Suolaa ja hunajaa –blogista, joka puolestaan oli tehnyt keiton Antto Melasniemen ohjeella. Melasniemi tekee keiton maidon ja kerman 1:1 –suhteella, bloggaaja Jonna 2:1. Minä laimensin vielä lisää, laitoin 7 dl maitoa, 2 kermaa. Kuka osaa laske mitä suhde tuo sitten on? En minä, mutta kaipasin keveämpää otetta savolaisten muikkujen jälkeen. Jos kolesterolikertymäsi ei kuormittunut voissa uppopaistamisella, lorauta vaikka oranssia kermaa keittoon.

Maa-artisokan hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Siksi maa-artisokat sopivat erittäin hyvin diabeetikkojen ruokavalioon. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, kertoo Kasvikset.fi –sivusto. Terveellinen herkku siis.

 

Mainokset

10 thoughts on “Samettinen keitto maa-artisokasta

  1. Tuo suhdejuttu onkin kinkkisempi kysymys. Suhteet tavataan ilmoittaa kokonaislukuina, joten nopeasti ajateltuna suhde on 7:2. Jos reseptiä käyttävällä kotikokilla onkin jääkaapissa täysmaitoa ja kuohukermaa ja haluaa saman rasvaprosentin kuin tässä keitossa, niin pitää harrastaa laskentoa. Rasvaa pitäisi saada 30 g, joka tulee suunnilleen 9 dl täysmaitoa! Tämähän olisikin hyvä yo-tehtävä…

    • Wau, olen vaikuttunut! Lahjakasta laskemista! Eli koko nestemäärän voisi korvata punaisella maidolla! Olisikohan maku sama? Ainakin keittäminen olisi helpompaa, koska tuo rasvaton maito oli ihan koko ajan hilkulla tarttua kattilan pohjaan ja harmittelin kun ehtinyt käydä hakemassa sinistä maitoa. Siis seuraavalla kerralla suoraan punaista.

      • Ammattitauti!
        Kyllähän maun pitäisi olla aikalailla sama, maitorasvaahan niissä on molemmissa.
        Nyt muuten tuli kauhea nälkä, olen junassa matkalla kotiin jossain Tampereen ja Oriveden välin pusikossa…

  2. Toivotaa, että juna etenee aikataulussaan! Tai ei kai ne ravintolavaunun sapuskat niin pahoja ole, ettei joskus nälkäänsä söisi :)?

  3. Meillä maa-artisokat on vasta ihan pieniä, meillä on sellaista suippoa laatua, niihin ei tule kovin paljon pahkuroita. Pitää odottaa vielä ennen kuin niitä voi nostaa. Näin jossain blogissa hyvän vinkin tuollaisten muhkuraisten juuresten kuorimiseen, sopi myös siis inkiväärille, mutten enää löydä sitä.

    • Minä käytin kärsivällisyyttää ja loppuihin brutaalia voimaa tekniikkana :D. Kerro ihmeessä jos vinkki tulee vielä vastaan!

      Nämä tulivat kaupasta, kun olen jostain lukenut että maa-artisokka on kova poika leviämään kasvimaalla ja noista tilanvaltaajista on aiempaakin kokemusta, kuten viinisuolaheinä. Olen joskus ostanut suippoa laatua, mutta mun kokeilu ei sillä onnistunut. Siinä oli varmaan kyse enemmän ongelmasta reseptissä (ilman kermaa) kuin itse kasvissa.

  4. Meillä nuo maa-artisokat ovat vähemmän muhkuraisia,niin niitä on helpompi kuoriakin. Eli taitaa olla samaa mitä Campasimpukalla kasvaa,ehkä.Keitto niistä on aina hyvää. Lisään yleensä fenkolinsiemeniä jauhettuna,ihan pikkuisen vaan,koska maa-artisokalla on tapana myös aiheuttaa hieman kiusallisia kaasu-ongelmia,joita fenkoli onneksi eliminoi;D Alempana olevat muikut hurjan hyvän näköiset:olen syönyt muurikkapannussa paistettua muikkuja;nekin voissa mutta ei ehkä ihan yhtä paljon..

    • Kiitos Jael vinkistä, tuo fenkolinsiemen pitääkin kokeilla! Keittoa jäi vielä lämmitettäväksi, pitää ripsauttaa vähän joukkoon!

      Juu, ei tarvitse kovin kaukaa etsiä Savo-Karjalan alueen verisuonisyndroomien syitä, varmasti ylenpalttinen voin käyttö oli osasyyllinen :).

  5. Kiitos vinkistä! Taidan napata kokeiluun. 😛

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s