Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vasikan picanha pannulla

Jätä kommentti

vasikan-picanha

Tykästyin kesällä kovasti grillattuun picanhaan. Kun jollain 3 + hullut –tempauksessa oli tarjolla kohtuuhintaan vasikan picanhaa, ei sen ohi voinut työntää ostoskärryä. Päätin paistaa paksun pihvin pannulla ja viimeistellä hyväksi koetulla tavalla uunissa. Löysin tukea aikeelleni Siskot kokkaa –blogistä, jossa oli tehty naudan picanhaa samalla metodilla. Pihvistä tulee näin ihanan mehevää, mureaa sekä pihvin peittävästä makurasvasta rapeaa eli kokonaisuudesta kerrassaan mahtavaa.

Jätin kuitenkin pistelemättä lihaan reikiä Siskojen tapaan mausteiden tiehyeiksi, sillä ajattelin että lihasnesteet pysyisivät paremmin lihassa. Tiedä häntä sitten oliko tuo viisas ratkaisu, mutta  mehevää ja hyvin maustunutta pihvistä kuitenkin näinkin tuli.

  • 900 g vasikan picanhaa
  • oliiviöljyä
  • voita
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 isoa rosmariinin oksaa

Ota liha huoneenlämpöön. Laita kuoritut valkosipulit, sormisuola ja rosmariinin oksat mortteliin ja hiero ne keskenään ihanan tuoksuiseksi maustetahnaksi. Kaavi mausteet picanhan päälle, alle ja sivulle. Anna lihan lämmetä pari tuntia ja maustua samalla.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Ota uunin kestävä paistinpannu levylle ja laita voita pannulle. Kaavi valkosipuli pois pihvin päältä ettei se pala ja kärvähdä pannulla, mutta laita talteen. Tarvitset sitä myöhemmin.

Paista pihvin pinnat kiinni kauniin ruskeiksi. Painele lastalla pihviä, ettei se pullistele liikaa ja ruskistuu tasaisesti.

vasikan-picanha1

Laita paistimittari pihvin paksuun osaan. Aseta uunin häly tavoitteleman 47 astetta, jolloin siitä tulee mediumista hieman raaempaa, eli meidän suuhun parhaan makuista. Sipaise loppuvaiheessa kypsymistä säästämäsi mausteöljyseos pihvin päälle.

Kun uuni piippaa, ota pannu pois ja peitä pannu sekä pihvi foliolla ja jätä lepäämään 10 min. Leikkaa leikkuulaudalla pihvistä viipaleita, ja aseta takaisin kuumalle pannulle, niin liha pysyy sopivan lämpimänä.

Siskot tiesivät kertoa, että picanha englanniksi ”rump steak” ja suomeksi pala naudan kankkua. Jostain muualta muistan lukeneeni, että kyseinen pala on niin mureaa koska se saa sijaintinsa ansiosta mukavasti liikuntaa – ainakin jos elukoilla on hyvät oltavat. Tällä vasikalla on ollut maun perusteella mukava elämä. Lehmien ja vasikoiden kanssa kasvaneena arvostan sitä kovasti, nykyisestä urbaanista näkövinkkelistäkin.

Poimin Siskot kokkaa –blogista myös mukavan viinivinkin. Suositeltu Tiempo Briego 2012 oli vallan mainiota pihvin kanssa. Kenties se sopisi inasen paremmin naudan picanhan kanssa, mutta hyvää se oli vaaleamman vasikankin kera. Nyt kun tämän viinin makuun pääsi, kokeilen toistekin hyvän pihvin kanssa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.