Kare on aina juhlava herkku, riistainen kare erityisesti. Tarhattu saksanhirvi on hieman vähemmän riistaisen makuista kuin peura saatikka hirvi.
Kareessa yhdistyy herkullinen ulkofile ja lihatikkarin antaumuksellinen kaluaminen luuta myöten. Luun vieressähän on se maukkain liha.
Karetta kahdelle
- 500 g saksanhirven karetta
- 1 rosmariinin oksa
- oliiviöljyä
- mustapippuria
- sormisuolaa
Ota kare hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja laita se samalla maustumaan. Pilko rosmariini. Sivele kare oliiviöljyllä ja hiero rosmariini ja sormisuola lihaan. Rouhi mustapippuria päälle ja taputtele se lihaan. Anna maustua pari tuntia.
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuumenna valurautapannulla oliiviöljyä ja voita. Kun voin kuohu on laskeentunut, ruskista liha kauttaaltaan. Painele lastalla lihaa pannua vasten, ettei pullistele liikaa ja kypsyy tasaisesti.
Laita paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan ja nosta pannu uuniin. Aseta uuni hälyttämään 50 asteeseen. Näin kare kypsyy täydellisen mediumiksi.
Minun luotettava uunini sekoili mittarisäätöjen suhteen – puhtaasti käyttäjälähtöinen ongelma. Uuni hälytti selvästi ennen aikojaan. Laitoin säädöt uudelleen. Kare porskutteli kypsyä hetken ja uuni hälytti. Koettelin sormella lihan kypsyyttä, se tuntui sopivan mediumilta. Luinen iso kare ei ollutkaan ihan saman tuntuinen kuin tavallinen pihvi. Liha jäi hieman kareen keskeltä hieman liian raa´aksi. Reunaosat olivat täydellisiä ja kaikki erittäin hyvää! Jatkamme harjoituksia, uuni sekä minä, toisten kouluttamisessa.
Kun uuni siis hälyttää, ota pannu uunista, mittari pois ja kääri kare folioon 10-15 minuutiksi.
Tarjoile kare mieluisten lisäkkeiden kera. Paahdoin uunissa perunoita sekä porkkanoita. Kastikkeen jätin tällä kertaa tekemättä, mutta rosmariininen punaviinikastike sopisi mainiosti myös saksanhirvelle.
Punaiseksi jätettävän kareen kanssa maistuu Montalcinon Rosso, jollei jopa Brunello.