Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Saksanhirven paahtopaisti

Jätä kommentti

saksanhirven-paahtopaisti

Pannulla kauniiksi ruskistettu ja uunissa loppuun silaistu saksanhirven paahtopaisti on pehmeää lihaa jos mikä. Suussa sulavaa kuin paras filepihvi, mutta niin paljon maukkaampaa!

  • 500 g saksanhirven paahtopaistia
  • oliiviöljyä
  • rosmariinia pilkottuna
  • timjamia pilkottuna
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • voita

Ota liha huoneenlämpöön, pyyhkäise talouspaperilla nesteet pinnasta ja laita liha syvälle lautaselle. Valele hieman paistin päälle oliiviöljyä ja taputtele pilkotut yrtit pintaan. Rouhaise mustapippuria myllystä. Ota sormisuolaa sormien väliin, hiero sitä pienemmäksi ja anna hiutaleiden putoilla tasaisesti lihan molemmin puoli. Jätä tekeytymään pariksi tunniksi huoneenlämpöön.

Kuumenna uuni 120 asteeseen.

Kuumenna pannulla oliiviöljyn ja voin seosta. Ruskista pinnat kauniiksi. Painele tarmokkaasti paistinlastalla lihaa pannua vasten, sillä etenkin paisteilla on tapana vetäytyä pyöreiksi palloiksi ellet anna vastavoimaa lastalla. Painelemalla saat myös tasaisen rusketuksen lihalle.

Ruskistamisen loppuvaiheessa tyrkkää matala uunivuoksi hetkeksi lämpiämään. Olen päätynyt siihen, että en nosta ohuita paisteja kuumassa paistinpannussa suoraan uuniin, sillä alapuoli jatkaa kypsymistä eri tahtiin kuin yläpuoli näin miedossa lämmössä. Uunissa käytän vuokaa hetken, ettei liha saisi kylmäshokkia paistinpannulta tullessaan. Joku viisaampi voisi sanoa, että mikä on optimaali lämpötilan ero. Näin olen onnistunut kypsentämään tasaisesti herkkääkin herkemmän peuran vasan paistin. Myös paahtopaisti kypsyi nätisti näillä keinoin.

saksanhirven-paahtopaisti1

Työnnä paistilämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Tällä kertaa halusin medium miinusta inasen kypsempää lihaa, joten asetin lämpömittarin tavoittelemaan 60 astetta. Hieman jännitti mittarin kanssa pelaaminen, kun edellisellä kerralla saksanhirven kareen kanssa meni touhu säätämiseksi. Rauhallinen keskittyminen auttoi ja mittari pelasi jälleen kuin unelma.

Kun mittari piippaa, ota pata pois uunista ja peitä se foliolla sekä pyyhkeellä, pannulapulla tai kahvimyssyllä. Viidentoista minuutin vetäytymisen jälkeen avaa käärö, nauti hulmahtavasta tuoksusta ja leikkaa liha viipaleiksi poikkisyin.

Tein oheen valkosipulista perunapyrettä ja tryffelistä punaviinikastiketta. Viiniksi suosittelen hyvää Tommasin Ripasso Valpolicellaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s