Koirasukulaiseni Tapu tekee aivan mahtavaa lammaskaalia. Maistoin kerran ja minusta tuli siltä istumalta lammaskaalin fani. Maku on täyteläinen ja koukuttava. Siihen tulee mielellään luista Bovikin karitsaa, kaalia ja chiliä. Muuten ohje menee kuulemma aina vähän mututuntumalla.
Käytin kurttukaalia, mikäli hyvä ratkaisu. Kaaliruuissa minua usein vieroksuttaa kaalin tuoksu. Tai suoraan sanoen haju. Se kouluruokalassa leijuva kaalikeiton haju. Jokaisen kaalisoppakuurin laihdutuskeinona läpi käyneen tuntema kammoksuttava haju… Jos joku sillä laihtuu, johtuu se siitä että se tuoksu vie ruokahalun. Kurttukaalia kypsentäessä ei kaalin tuoksu ole niin huumaava kuin talvisen valkokaalin kera.
Lammaskaali Bovikin karitsasta ja kurttukaalista
- 1 kg luista karitsan keittolihaa
- vettä
- maustepippureita
- oliiviöljyä
- 1 pienehkö kurttukaali
- 2 pientä keltasipulia tai yksi iso
- 2 porkkanaa
- 2 – 3 valkosipulin kynttä
- 1 chilipalko
- chipotlejauhetta
- 1 – 2 kuutiota luomukasvislientä
- meiramia, timjamia, rosmariinia
- 2 laakerinlehteä
- 2 rkl siirappia
- sormisuolaa varovaisesti
Laita liha kokonaisena tai paloin kattilaan ja peitä kylmällä vedelle. Keitä karitsanpaloja vedessä tunnin verran. Voit maustaa veden jo maustepippurilla.
Ota lihat liemestä ja anna sen jäähtyä hieman. Irrottele lihat luista ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Lihat siis, ei luut (sori, en voinut vastustaa kiusausta).
Anna liemen jäähtyä hyvin. Kuori pinnan rasvakerros pois.
Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla. Ruskista karitsanpalat. Lisää pilkottu kaali ja porkkana ja paistele hetki. Laita pannulle karitsan keitinlientä siten 2/3 lihasta ja kaalista peittyy. Lisää kiehuvaan nesteeseen liemikuutiot, sekoita hyvin. Säästä karitsan keitin liemi, lisää nestettä se tuntuu haihtuvan kovin nopeasti. Muuten pistä liemi talteen.
Mausta yrteillä, laakerinlehdellä ja chilillä. Unohdin lisätä aluksi siirapin ja maku tuntui ohuelta. Lisäsin siirapilla makeutta ja se nostikin mukavasti kaikkia makuja.
Tein puolikkaan annoksen näistä mitoista ja laitoin puolikkaan chilipalon omasta chilipuskasta. Se on varsin mietoa, mutta täyteläistä chiliä. Maisteltuani lisäsin hippusen chipotlejauhetta. Chipotle lisäsi tulisuuden syvyyttä, ei niinkään poltetta.
Nauti sellaisenaan, perunan tai muiden kasvisten kanssa. Ruokajuomaksi vetta tai hyvää olutta.
2.12.2015 12:13
Nyt pitäisi heti mennä kauppaan ostamaan karitsaa ja kaalia! Kuulostaa aivan ihanalta!
2.12.2015 12:50
Tämä on juuri sopivaa joulunodotusruokaa 🙂 Lämmittää!