Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana vaihtoehtoinen joulumenu (aatosta tapaniin)

Jätä kommentti

ba-stufato1

Moneen vuoteen joulupöydässäni ei ole ollut kinkkua ja laatikoita. Jouluna syödään mieluummin hyvin. Aina sitä mikä on milloinkin parasta. Tänä jouluna aaton kruunaa rapeanahkainen ankanfile viikunakastikkeella.

Katso vaihtoehtoinen joulumenu kolmelle päivälle, viinisuositukset löytyvät resepteistä. Poimi koko menu tai parhaat päältä, viimeistään siinä vaiheessa kun kaipaat kinkkulaatikolle vaihtelua.

Aattoaamuna lumen leijaillessa hiljaa kypsennän riisipuuroa – mikrossa. Ei pala pohjaan eikä keihu liedelle! Puuroon sujahtaa monta mantelia, sillä mantelit ovat herkkua! Minä syön puuroni voisilmällä, joku muu kenties kanelilla ja sokerilla.

Ennen lounasta käyn sytyttämässä tulet ulkosaunan kiukaan pesään. Toivottavasti pakkaslumi narskuu jalkojen alla kun käyn lisäämässä puita.

tryffelikana2

Aattopäivän lounaaksi uunissa kypsyy kokonainen tryffelivoilla voideltu maalaiskana. Jos teet samassa vuoassa uunijuureksia, kannattaa niitä tehdä iso keko sillä siitä saat värikästä lisuketta koko jouluksi pöytään.

Jouluaaton päivällisherkut: graavikala, ankka, uunijuurekset

ankkaa3

tryffelijuurekset

Porkkanat ja palsternakat myhäilevät tryffelivoin ja tryffelihunajan maustamina.

Joulupäivän parhaat: mallaspossun kylki, spelttipuuro punajuurilla, palsternakka

possunkylki-speltti

Joulupäivän lounaaksi maistuu hieman kevyempi ruoka, että illalla jaksaa taas herkutella. Kermassa muhennetun lehtikaalin kanssa voi nauttia kylmäsavulohen lisäksi aattoillasta säästyneitä graavattuja ja savustettuja kaloja. Kylmäsavulohi säilyy hyvin jääkaapissa, joten sitä voi varata varta vasten joulupäivän tai tapaninpäivän lounaalle.

Joulupäivän päivällinen: mallaspossua, spelttiä, punajuurta

Niin, periaatteistani poiketen possu pääsee tänä jouluna ruokalistalle, sillä löysin lopulta hyvän makuista porsaanlihaa. Olen säästänyt Mallaspossulta ostamastani paketista toisen ison kylkipalan tätä tarkoitusta varten.

Jälkkäriksi siirrymme sohvalle napostelemaan lakritsimanteleita. Ja saatamme kurkistaa joulupukin tuomaan lakulaatikkoon, kun lakritsin makuun on päästy.

lakumanterit

Tapaninpäivä: kurpitsakeitto, joulumausteinen naudanpata

Lounaaksi lämmittävää kurpitsakeittoa, jonka ohessa maistuu saaristolaisleipä tai siemennäkkäri.

bs-stufato

Tapanin illaksi haudutetaan italialaista Stufato napolitanaa, jossa on ihania jouluista mausteita. Jos haluat, että joulun maustekimara pääsee hyvin esiin, marinoi lihaa ensin yön yli. Jos tavoittelet kevyempää makumaailmaa, voit tehdä pikaisemman version. Toki tietysti ripauttamalla hieman enemmän kanelia, neilikkaa ja muskottipähkinää. Syvemmät maut saat marinoimalla lihan.

Oheen voissa paistettua lehtikaalia, raikasta salaattia ja italialaista makuja täynnä olevaa perunalaatikkoa. Parmankinkulla ja mozzarella täytetyssä perunalaatikossa on hieman samaa makumaailmaa kuin lihapadassa muskottipähkinän ansiosta. Tai voit tehdä myös ihania perunakakkusia.

muussikakku1

Jälkkäriksi maistuu oman Åkerö-puun talviomenat, jotka odottavat viinikellarissa yksittäin sanomalehtiin kääräistynä. Käärö avataan, omppu huuhtaistaan ja puraistaan nautinnolla.

akero

Nautinnollista, maukasta ja stressitöntä joulunodotusta kaikille!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s