Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hua hin, merenelävien rakastajan thaivas

4 kommenttia

kalasatama-huahin

Hua hinin kalastajalaivasto on iltaruskon aikaan satamassa.

Valitsin Thaimaan Hua hinin matkakohteeksi tuoreiden äyriäisten vuoksi. Viis turkoosista merestä ja valkoisista palmurannoista, kunhan ravut ovat todella tuoreita!

Hua hinin pikkukaupunki on laadukkaiden merenelävien maineessa, koska se on vaativien bangkokilaisten suosiossa. Tai päinvastoin. Lopputulos kuitenkin on tärkein: söin koko viikon herkullisia äyriäisiä vatsan täydeltä ja vähän enemmänkin. Bangkokin viikolla odottikin toinen todellisuus…

Rantakaupunki on mukavan kompakti paketti ja lähes kaikki on kävelymatkan päässä. Rantaravintolat ovat kätevästi keskittyneitä yhden kadun varrelle ja lähes jokaisesta käymästäni raflasta sai hyvää. Ravintolat eivät näytä peltikattoineen kovin kummoisilta, mutta ihanaa ruokaa niistä löytyy. Nostan ensimmäisenä esiin paikan, jossa söin todella niin hyvää tamarindikastiketta, että palasin ravintolaan ottamaan uutta vuotta vastaan.

sinirapu-huahin

Pehmeäkuoriset ravut satamassa valmiina matkalle viereiseen ravintolaan.

Chom Kluen Restaurant Seafood & Thaifood

Chom Kluen on yksi monista meren päälle paaluille rakennetuista ravintoloista. Ravintola löytyy Naret Damri Roadin eteläpäästä.

Söin Chom Kluenissa aivan ihania jättirapuja tamarindikastikeessa. Phu Quoqin saarella rakastuin tamarindikastikkeeseen, mutta tämä oli aivan erilaista, vaikka saman Siaminmeren äärellä ollaankin.

Phu Quoqilla kastike oli punaista, tiivistä hapanimelää. Tämä oli kevyempää, omanlaistaan. Hehkuva väri puuttui, mutta maku oli mahtavan monikerroksista. Myöhemmin kokkikurssilla näin miten tamarindia liotettiin ja kastiketta tehtiin.

tamarindiravut

Thaiversio tamanindikastikkeesta on superhyvää!

Tuoreet jättiravut saivat kastikkeesta aivan mahtavan maun! Imin päät, nuolin kuoret. Lisukkeeksi vähän jokaisessa ravintolassa toistuva morning glory -annos, mutta tässä oli jälleen aivan ihana osterikastike ja pähkinöitä antamassa kivaa suutuntumaa. Tätä kastiketta kasviksille pitää oppia tekemään, aamun gloorian kanssa tai ilman!

Alkumatkasta keulin innoissani ja tilasin aina varuilta toisenkin äyriäisannoksen, jos en vaikka ehtisi kaikkea maistamaan (mikä oli enne…). Annokset olivat mukavan pieniä, joten sain parhaat kyllä uppoamaan.

taskurapu-huahin

Tuoreen taskuravun liha oli mukavan makeaa. Tarjoilija varoitti, että annokseen kuuluva, erillisessä kipossa tarjottu kastike on tulista. Ja kyllä löytyi potkua! Pikkuriikisen vain dippasin rapua kastikkeeseen, ja alkoi melkein silmät valua vettä. Onneksi riisi pehmensi. Olen tulisen ruoan ystävä, mutta thaitulisuus oli paikoin minulle liikaa ja opin kyselemään ennakkoon. Useassa paikassa tarjoilija lupaisinkin, että annos voidaan valmistaa vähemmän tulisena.

Paikallinen valkkari oli ihan ok pöytäviiniä äyriäisten kanssa. Olen saanut pahempaakin pöytäviiniä Italiassa ja Ranskassa.

rantaravintola-huahin

terassit

simpukat-huahin

Palasin Chomiin aattoiltana. Rantaravintolat olivat täynnä uuden vuoden vastaanottajia, sillä luvassa oli läheisen jättihotellin ilotulitus h-hetkellä. Tilasin juhlan kunniaksi hummerin ja kuohuviiniä, niin ja kaikkea kivaa muutakin. Makeasävyinen kastike sopi kivasti hietasimpukan sukuisille. Valkosipulilla maustetut uppopaistetut mustekalat antoivat mukavaa rapeutta komboon. Ja eteläafrikkalainen Mont Clair kuohari oli aivan passelia hummerinpyrstön huuhtaisemiseen alas.

hummeri-huahin

Laskuvesi ehti jo pimeässä illassa viedä aallokon muutaman metrin päähän ravintolasta keskiyön koittaessa. Tiiviisti toisissaan kiinni olevissa ravintoloissa näki hyvin miten minkäkin raflan henkilökunta valmistui keskiyöhön. Naapurissa kuljettiin värivaloin vilkkuvat sarvet päässä tarjoilemassa, Chomissa päässä oli tötteröhatut. Asiakkaille jaettiin tähtisädetikkuja ja naapuripöydän ruotsalaiset asiakkaat kaivoivat oman kynttilän lämmöstä nousevan paperileijan lähetettäväksi merelle. Ilotulitus oli komea. Uusi vuosi Thaimassa alkoi maukkaasti, pirskahtevasti ja komealla paukkeella.

kuohari-huahin

Vuoden vaihtumisesta on kulunut jo kolme viikkoa, mutta vasta nyt alan toipua muistelemaan. Bangkokissa ei merenelävät olleetkaan niin tuoreita ja sain ravintolasta (ei edes katuruokamestasta) reippaan ruokamyrkytyksen, jonka päälle vielä rysähti aasialainen keuhkoputkentulehdus. Nyt alkaa jo pikkuhiljaa näyttää houkuttelevilta nämä matkakuvatkin. Palaan Hua hinin ja Bangkokin reissuun vielä jonkin kerran, kunhan tästä toivun.

raketit-huahin

Mainokset

4 thoughts on “Hua hin, merenelävien rakastajan thaivas

  1. Hyvältä kuulosti! Mutta pitää tunnustaa, että ensin hiukan pelästyin – itse kun tunnistin morning gloryn vain kauniiksi kasviksi, jota ei syödä matkalla, vaan jotta pääsisi matkalle, ja mieluiten ei ollenkaan! No, pieni haku auttoi asiaa, ja taas oppi uutta!

    • Mornig glorysta suomeksi näköhään eri termejä. Se tuntui olevan thaikeittiön peruskasvis, kastikkeet vain vaihtevat. Samalla nimellä oli myös kasvisannoksia vietnamilaisessa keittiössä. Pitää kurkistaa aasialaisten kauppojen tuorehyllyhin, pääsisikö sitä kokeilemaan kotikeittiössä :).

  2. Nam! Kyllä hyvä ruoka on niin iso osa onnistunutta reissua. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s