Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Äyriäistaivas Lung Ja keskellä Hua hinin yömarkkinoiden vilinää

Jätä kommentti

kampasimpukat-huippukastikkeessa

Tämän kampasimpukkakasan kanssa olisin ollut valmis menemään naimisiin! Miten pelkkä valkosipuli ja voi maistua tältä? Jokin salaisuus kokilla oli hihassaan.

Hua hinin yömarkkinoilla käy kuhina. Väkeä on illasta toiseen kunnon tungokseksi asti, ja ravintoloita riittää joka kulmaan.

Markkinakadun länsipäässä sijaitseva paikallisten suosima Lung Ja Seafood -ravintola tarjosi minulle curryvalaistuksen. Olen ollutkin curryjen suhteen varsin noviisi. Keltaisessa curryssä muhinut hevosrapu oli taivaallista!

Ensimmäisellä kerralla käydessäni tilasin grillattuja tiikerirapuja, kampasimpukoita sekä curryannoksen. Tuoreet tiikeriravut grillistä tarjottiin tulisen kastikkeen kera. Kun kysyin tarjoilijalta onko se kovinkin hottia, toi hän pyytämättä tilalle pari astetta miedomman kastikkeet ja sanoi kokeile mieluummin tuota. Kiireisen paikan tarjoilu oli sujuvaa ja huomaavaista.

kampakampa

Uusi ulottuvuus hapanimelälle.

Kampasimpukat hapanimelässä kastikkeessa oli uusi ulottuvuus myös hapanimelälle. Mahtavan muheva ja moniulotteinen kastike. Hapan nosti enemmän päätään kuin kiinalaisten versiossa, mutta tasapaino oli täydellisesti kohdallaan.

Sitten tultiin ollaan illan loppuhuipennukseen: hevosrapu curryssä. Koin valaistumisen! Niin monta kerrosta makuja! Päättelin väristä, että tämä on nyt vihreää curryä, mutta onneksi kysyin: kastike oli intialaisittain tehtyä keltaista currya. Onneksi opin Hua hinin kokkikurssilla curryn alkeet. Tässäpä tavoitetta kotikokille.

hevosrapu-curry

Keltaista curryä intialaiseen tyyliin. Curryvalaistumisen kokemus!

Kysyin myös miten tällaista kastikkeessa lilluvaa merenelävää pitää syödä? Oo, you crab it, you crack it, you suck it, you melt it. Hyvin vapaasti arvattuna vastaus oli osapuilleen noin. Thaimaalaisten tapana on kiusallisesti tapa niellä sanan loput. ”Stee rie” on steamed rice eli höyrytettyä riisiä . Lähestyin currurapua ohjeen mukaiseen ja sain paitani, korvani ja käteni kyynärpääni myöten curryyn! Lopuksi olin niin täynnä ja niin onnellinen!

Uudestaan!

Currynmaku suussa kävelin Hua hin viikon viimeisenä iltana samaan ravintolaan. Hevos- ja taskuravut olivat siltä illalta loppuneet, mutta minulle tarjottiin että tiikerirapuja voidaan kyllä tehdä samaan kastikkeeseen, jos haluat. Maku ei aivan toiminut yhtä täydellisesti.

Pienoisen pettymyksen korvasi täydellinen kampasimpukka-annos. Pulleat simpukat tuotiin oman kuorensa päällä tarjoiltuna, paksun keltaisen kastikkeen kuorruttamana. Makean täyteläinen kastike oli taas aivan erilainen kuin edellisen keikan hapan-imelä kastike. Kun kysyin mistä kastike on tehty, sain vain salaperäisen hymyn ja vastauksen ”voita ja valkosipulia”. Taatusti mukana oli jokin salainen ainesosa, koska ei minun voi ja valkosipuli vain tuolle maistu.

Olin aivan valmis Anthony Bourdainin sanoin menemään naimisiin tuon simpukka-annoksen kanssa! Tekemään lapsia sen kanssa!

Nuolin kampasimpukan kuoret yltä ja alta puhtaaksi, jälleen onnellisesti itseni sotkien. Äyriäistaivas keskellä yömarkkinoiden vilinää.

LungJa

Lung Ja ravintoloita on vierekkäin ikään kuin kaksi paikkaa. Kummankin etualalla on yömarkkinoiden kadulle leviävä terassi ja pienempi katettu ravintola rakennuksen sisällä, ja hämäykseksi vielä hieman erinäköisen kyltit. Paikallisten mukaan ne ovat samaa raflaa, eikä kyse ole Vietnamissa tyypillisestä nimivarkaudesta, jossa kuuluisuuden saavuttaneesta paikasta otetaan kaikki irti pistämällä vieraan lähes samanniminen paikka. Tarjoilijat kävivät sujuvasti hommissa kummassakin ravintolatilassa, joten käytännössäkin homma näytti toimivat yksiin. Yömarkkinoiden kadulla on rivissä useammalla ravintolalla kylmäkärryt, joissa merenelävät ovat jäissä näytillä ja sisäänheittäjät houkuttelevat asiakkaita. Tähän paikkaan kannattaa pysähtyä sisäänheittäjistä huolimatta. Lämmin suositus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.