Minulta syntyy kohtuuttoman paljon leipähävikkiä. Ei siitä hävikistä mitään kaatopaikalle päädy, mutta kompostia ruokin leivän kannikoilla turhan usein, koiria harvakseltaan. Onneksi siitä voi tehdä korppujauhoja, josta taas syntyy addiktoiva, nopea pasta.
Kuinkahan moni vielä tekee korppujauhonsa itse? Minä keräilen parhaista leivistä kuivuneet kannot laatikkoon. Surautan muutaman kuukauden välein perimälläni Boschin yleiskoneella (ikää kevyesti 40 vuotta) satsin rouheista korppujauhoa ja pistän purkkiin. Sama onnistuu raastimella, mutta käsipelillä kannattaa tehdä pienempiä urakoita.
Korppujauhot säilyvät hyvin, kun säilytät ne kuivassa paikassa. Vanhassa talossa ilmankosteus vaihtelee säätilan myötä, mutta korppujauhot eivät ole koskaan pilaantuneet.
Mihin korppujauhoja sitten tarvitsee? Lihapullataikinaan, perunamuussikakkusiin, italialaiseen perunavuokaan, kakkuvuoan jauhottamiseen, kanan tai kaniinin täytteisiin. Simpukoiden ja rapujen gratinointiin. Vaikka mihin!
Köyhän naisen korppujauhopasta eli spagetti al pangrattato (kahdelle)
Italialaiseen leipäperinteeseen kuuluu vahvasti se että leipä on parasta tuoreellaan, ehkä syötävää vielä seuraavana päivänä. Leipää käytetään cucina poverassa eli köyhien keittiöperinteessä keittojen ja patojen maustamiseen ja sen vanhentuneen leivän hyödyntämiseen. Tässä pastassa leivänmuru on pääosassa. Ja että se osaakin olla koukuttavan hyvää!
Voit hakea vaihtelua lisäämällä hieman chiliä tai italialaisia anjoviksia (ei sitä kotimaista abbaa!).
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1-2 valkosipulin kynttä
- 6 rkl karkeaa korppujauhoa
- persiljaa
- suolaa
- parmesaania
Pilko valkosipuli ja persilja pieneksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja kuullota valkosipulia hetki. Lisää korppujauhot ja paista ne rapeaksi, mutta varo valkosipulin palamista. Lisää pilkottu persilja.
Keitä pasta al denteksi. Tähän sopii parhaiten spagetti, mutta koska minulla oli tuorepastassa viimeinen käyttöpäivä menossa, käytin tuoretta nauhapastaa.
Kauho pastakauhalla pasta paistinpannulle, sekoita. Ripottele päälle vielä persiljaa, annostele lautasille ja raasta maun mukaan parmesaania.
9.2.2016 18:18
Perfetto 🙂
9.2.2016 18:23
Grazie, Antti!
9.2.2016 18:36
Mä teen korppujauhot itse. Leipää tosin jää harvoin vahingossa kuivumaan koska leivomme kaiken itse ja otamme pakasteesta sulamaan pienehkön määrän kerrallaan. Korppujauhoa varten pitää siis jättää leipää kuivumaan ;). Surruttelen kuivat palat jauhoksi Bamixin myllyllä.
9.2.2016 19:11
Eihän ne korppujauhot paljoa maksa, mutta jotain tyydyttävää siinä omien korppujauhojen tekemisessä on! Olen niin kauan ollut omavarainen, että oli aivan ihmeellistä maistaa pankokorppujauhoja 🙂
9.2.2016 21:13
Kivankuuloinen nopea pastaresepti, näitä ei koskaan ole arki-illoiksi varastossa liikaa! Leivänkannikkahävikin ja korppujauhomenekin huomioon ottaen pitäisi kyllä meilläkin ihan ehdottomasti tehdä korppujauhot itse 🙂
9.2.2016 21:15
Tämä on aika kätevä ja nopea pasta. Eikä korppujauhoissa ole muuta kuin ryhtymisen vaikeus, se vaivaa ainakin minua :).