Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Veriappelsiinien tasting, fenkolisalaatilla

Jätä kommentti

moro-tarocco

Vasemmalla Tarocco, oikealla Moro.

Kerroin jo aiemmin, että sivistyin veriappelsiien lajikkeista Facebookissa. Ostin Moroa ja Taroccoa ja vertailin niiden makua keskenään sekä vanhassa suosikissani fenkolisalaatissa.

En ole aiemmin kiinnittänyt veriappelsiinien lajikkeisiin huomiota. Fenkolisalaattiin olen luultavasti lohkonut Moroja, sillä niitä saa Suomesta useammin. Mutta nyt monella suunnalla on vilahdellut veriappelsiinienkin lajikkeista juttua. Liekö sitten kyse siitä, että silmä näkee sen mikä on omassa mielessä pinnalla vai onko veriappelsiinien harrastaminen lyömässä läpi? Viimeksi näin Taroccoja jopa Prismassa.

Veriappelsiinien tasting

Tarocco on makeamman ja minusta hieman hedelmäisemmän ja kypsemmän makuista. Morossa on taas hieman hapan tai sitruksinen maku. Tarocco on punaisempaa, Morossa vivahtaa punaisuus siellä täällä. Tämä kuulemma vaihtelee, ainakin kypsyyden vaikutuksesta.

Kypsyyttä en osaa arvioida. Molemmat lajikkeet kyllä oikein tihkuivat mehua, mutta voihan olla että Morot olisivat voineet olla kypsempiäkin. Voin vain kuvitella kuinka kapean ja kalpean kuvan veriappelsiineistakin saa verrattuna siihen että näitä maistelisi Sisiliassa.

Halkaisin ensin kummankin appelsiinilajikkeen, että pääsen näkemään värierot. Fenkolisalaatin tekemisen kannalta halkaiseminen ei ollut viisasta, sillä melkoiseksi säpeltämiseksi salaatin teko meni. Fenkolisalaatin ohjeen ja lähes siistin tavan tehdä kuorettomia veriappelsiinilohkoja löydät viime vuoden kevättalvena julkaistusta ohjeesta.

tarocco-fenkoli

Taroccoinen fenkolisalaatti, makea ja täyteläisen hedelmäinen.

Tein ihan oikeaoppisen viinitestingin tapaan maistelun fenkolisalaatista ja veriappelsiineista. Kaksi salaattia samalla tavalla, erona vain lajikkeet. En ihan silmät kiinni maistellut, mutta ajatuksella. Pidin selkeästi enemmän Taroccosta. Sen makeus ja täyteläisyys sopi minun suuhuni fenkolin kanssa paremmin. Morokin oli ihan ok, mutta maku jäi vähän valjuksi ja vajaaksi. Hieman liian kirpeää minun makuuni. Mieli teki kaataa päälle vähän makeampaa salaatinkastiketta.

moro-fenkoli

Moroinen fenkolisalaatti on kalpeampi niin maultaan kuin väreiltään.

Jos löydät vain Moro-merkkisiä veriappelsiineja, voi makua varmasti tuunata mieleiseksi lisäämällä makeutta salaatinkastikkeella.

Veriappelsiinien kausi on kiihkeän lyhyt, tammikuusta-helmikuuhun, kertoo Satokausikalenteri. Vielä ehtii herkuttelemaan!

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.