Paistettu riisi, tuo hätäruokien kuningas. Ruoka syntyy jos jääkaapissa on valon lisäksi vanhaa keitettyä riisiä ja kananmunia. Jos kaapissa piileksii vielä jokin proteiinin jämä, saat jo juhlavaa paistettua riisiä. Yksi ainesosa on kuitenkin oleellinen: viisimauste. Ilman sen makua ei paistettu riisi maistu oikealle, minun suussani.
Jääkaapissani odotti loistava Hävikistä herkuksi lihapala. Olin testannut Bovikin karitsan lapaa kahdella eri tapaa. Toisella tapaa tuli oikein hyvää (siitä lisää myöhemmin). Toisella tapaa se jäi ihan raa´aksi. Pilkottuna ja pannulla kunnolla paistettuna siitä tuli herkkua.
Paistettua riisiä, karitsaa ja kasviksia
- 3 dl keitettyä riisiä
- 1-2 dl paistettua nautaa, lammasta tai kanaa
- oliiviöljyä
- seesamiöljyä
- 1 tl pilkottua tuoretta inkivääriä
- 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
- kevätsipuli, pilko valkoiset ja vihreät osat erikseen
- 1 porkkana/purjo, paprika tms kasvis
- 1 rkl kalakastiketta
- muutama ripaus viisimaustetta
- 2 kananmunaa
- tuoretta korianteria
Pilko liha ja kasvikset wokkikokoon, siis sellaiseen kokoon että ne kypsyvät yhtä aikaa. Mutta pilko valkosipuli pieneksi ja inkivääri isoksi. Tykkään tuoreen inkiväärin mausta mausteena, mutta en sattumana vahingossa suussa. Jos pilkot sen selkeästi erottuvan kokoiseksi, on se helppo poimia puikoilla pois.
Laita wokkiin kuumenemaan seesamiöljyä ja oliiviöljyä loraukset. Kun öljy on kuumaa, lisää pilkottu inkivääri ja valkosipuli, anna öljyn maustua muutama sekunti, hämmennä lastalla. Lisäsin tässä vaiheessa karitsan lihan, sillä sen piti kypsyä kunnolla.
Riko kananmunat kulhoon, riko koostumus haarukalla. Laita kulho odottamaan. Pilko korianteri, jätä odottamaan.
Lisää porkkana, hämmennä hetken. Lisää kevätsipulin valkoinen osa. Jos valkosipuli alkaa ruskistua, lisää riisi, pannu jäähtyy siitä sopivasti. Lisää riisi anyhow. Sekoita ja katso että riisi kuumenee kunnolla.
Mausta viisimausteella ja kalakastikkeella. Rouhaise hieman mustapippuria. Maista ja mausta lisää tarpeen tullen.
Siirrä paistos lastalla pannun reunoille ja kaada munaseos keskelle. Lisää kevätsipulin vihreät osat. Hämmennä kananmunaa kunnes se hyytyy, mutta älä päästä kypsymään tyystin. Sekoita munaseos riisiin.
Ripottele korianteri paistun riisin päälle ja nauti!
Kävin vähän kurkkaamassa miten muut tekevät paistetun riisinsä. Kaikki äitini reseptit –blogin Nannalla oli jälleen hyviä vinkkejä: huolehdi että kaikki riisinjyväset tulevat kunnolla kuumaksi. Käytä hyvää kalakastiketta soijakastikkeen sijaan, riisi ei näytä silloin moottoriöljyllä valellulta.
Lisäksi kopsasin vinkin kananmunan paistamisesta riisiympyrän keskellä, kätevää!
26.2.2016 14:42
No sullahan on tässä ihan gourmet paistettu riisi! Bovikin karitsaa. Kyllä söisin!
26.2.2016 19:59
Kyllä upposi hyvin! Tuolla sun kalakastikevinkillä tuli paljon nätimpää kuin aimmein kun on tullut lotrattua soijakastikkeella! Kiitos kovasti vinkeistä!!
8.10.2017 20:02
Enpä ollut koskaan tajunnut että 5-spice on se ratkaiseva tekijä. Kiitos vinkistä. Tuli hyvää.
8.10.2017 20:07
Mahtavaa kuulla! Minulle ainakin viisimausteen maku on kiteytynyt paistetun riisiin, niinkuin kananmunakin. Tai ehkä ihman kananmunaakin vois mennä hätätapauksessa, mutta viisimaustetta on oltava. Kivaa, että sinäkin tykkäsit mauista!