Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kurpitsasosekeitto appelsiinilla, palsternakalla ja parmankinkulla

3 kommenttia

kurpitsa-curtis-stone

Kurpitsakeitto saa ryytiä veriappelsiinin kuoresta ja mehusta. Makua pehmentää palsternakkasose. Jos haluat viedä ohjeen Curtis Stonen tasolle, savusta palsternakat. Rapean ulottuvuuden lautaselle saat paahdetusta parmankinkusta. Ilman savuakin maut sopivat hienosti yhteen. Aivan loistava alkuruoka tai parempi lounaskeitto.

Veriappelsiinilla ryyditetty kurpitsakeitto kahdelle

  • 400 g kurpitsaa
  • ½ l kanalientä
  • ½ – 1 rkl veriappelsiinin kuorta
  • 0,25 dl veriappelsiinin mehua (Tarocco)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa

Palsternakkasose

  • 1 iso palsternakka
  • 1 rkl voita
  • 1 shalottisipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 – 1,5 dl maitoa
  • 1 – 1,5 dl kermaa

Rapeat kinkkukoristeet

  • 2 viipaletta parmankinkkua

Kuori ja pilko kurpitsat isoiksi kuutioiksi. Laita uunipellille leivinpaperi ja kuutiot päälle. Nosta pelti 200 asteiseen uuniin paahtumaan 20-30 minuutiksi. Stone taisi kyllä keittää suoraan kanaliemessä, mutta minä halusin kokeilla paahteista makua.

kurpitsat-uuniin

Sillä välin pilko shalottisipuli pieneksi. Kuullota sipuli voissa pannulla kypsäksi.

Kuori palsternakka ja lohko se paloiksi. Paahda sipulipannulla ruskistuneessa voissa palsternakoille kiva ruskea pinta. Tavoitteena on hieman pähkinäinen maku. Lisää pannulle saman verran maitoa ja kermaa, keitä kypsäksi. Laita seos blenderiin tai soseuta korkeareunaisessa kulhossa sauvasekoittimell

Minulla ei ollutkaan jääkaapissa kermaa kuin tiraus, joten soseestani tuli hieman tiukkaa. Ensi kerralla tavoittelen kuohkeaa palsternakkasosetta. Maku oli kyllä mitä parhain.

Laita kattilaan puoli litraa kanalientä ja kiehauta paahdetut kurpitsakuutiot pehmeiksi, elleivät ne jo uunissa pehmentyneet. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi sose metallisiivilän läpi.

Pese veriappelsiinin kuori kuumassa vedessä. Raasta kuoresta teelusikallisen verran keltaista kuorta, varo valkoista kitkerää osaa. Leikkaa kuorittu appelsiinin osa ja purista siitä puolikkaan desin verran mehua. Maista ja lisää erissä. Minulla appelsiini korostui hieman liikaa, ensi kerralla laitan sekä kuoren että mehun pienissä erissä. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla ja ripauksella tuoretta persiljaa.

Laita uunipellille leivinpaperi. Laita kaksi parmankinkun viipaletta paperille, laita toinen paperi päälle ja näiden päälle vielä toinen uunipelti. Minun peltini eivät asettuneet aivan tiivisti päällekkäin, mutta hyvän maun ja hieman suoremman pinnan tekniikka toi kinkkuun. Paahda kinkkuja 10 min 200 asteessa. Tämä 10 minuuttia on nyt arvaus, sillä en muista kuinka kauan pellit olivat uunissa kun liedellä oli samanaikaisesti kaksi sosetta tekeillä.

kurpitsa-curtis-stone-vaaka

Ohje on peräisin Australian Master Chefin taannoisesta jaksosta, jossa Curtis Stone piti mestariluokkaa kilpailijoille. Stone savusti palsternakkasoseen, mutta minä skippasin tämän vaiheen yli, koska minulla ei ole savustuspyssyä. Haaveilin kyllä palsternakan savustamisesta kokonaisena tai lohkoina savustuspöntössä, mutta jätin sitten kokeilematta. Jos sinulle on savustuspyssy, tässä siltä varalta vinkit: Laita sose kulhoon, pingota muovikelmu päälle ja savusta savupyssyllä 20 minuuttia.

Laita kurpitsasose kulhoon tai keittolautaselle, lisää palsternakkasosetta keskelle. Lohko parmankinkusta soiroja ja asettele ne palsternakkasoseen päälle taitehikkaasti.

Litteroin osapuilleen ohjeen katsellessani jaksoa boksilta ja tein keiton sen pohjalta. Nyt tässä puhtaaksi kirjoittaessani juolahti mieleen katsoa onko tästä jotain verkossa. No onhan siitä, ihan alkuperäinen ohje. Täältä voitte katsoa fiinimmän version palsternakkasipseillä.

 

Advertisements

3 thoughts on “Kurpitsasosekeitto appelsiinilla, palsternakalla ja parmankinkulla

  1. Mielenkiintoinen resepti! Ja upean värinen keitto 🙂

  2. Nam! Hyvältä näyttää 🙂 Ja tuo oranssi väri = ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s