Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vasikan saltimbocca kääryleenä ja huolettomasti leikkeleinä pannulla

2 kommenttia

kaaryle-saltimbocca

Anna Del Conten mukaan vasikan saltimbocca alla romana tehtiin alun perin kääryleenä. Nykyinen muoto vakiintui vasta myöhemmin. Kokeilin mitä käärylemuoto tekee maulle. Ja siinä sivutuotteena kokeilin myös huolettoman kokin riekalemallisia saltimboccia.

  • 1 kg vasikan paistia
  • 1 pkt parmankinkkua
  • rosmariinia (tai salviaa)
  • vehnäjauhoja
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • voita
  • valkoviiniä (tai puolikuivaa marsalaa)

Tee valmistelut, jotta kääryleiden tekeminen käy kätevästi. Laita leikkuu laudalle leivinpaperia kertaa kaksi. Kaada laakealle lautaselle vehnäjauhoja, mausta jauhot suolalla ja mustapippurilla. Laita viereen toinen lautanen. Irrottele Parman kinkun viipaleet ja pilko tuore rosmariini. Voit toki käyttää tuoretta salviaa, kuten oikea oppiseen saltimboccaan käytetään.

vasikan-paisti

Katso leikkeleitä leikatessa että lihan syyt menevät poikittain. Leikkaa tasapaksuja ohuita viipaleita. Minun paistini oli hieman iso. Kääryleistä olisi tullut helpommin leikattavia, hallittavia ja kypsennettäviä ilman elefantinkorvan kokoisia leikkeleitä.

Laita pihvi leivinpaperin väliin ja naputtele se lihanuijalla tasaisen ohueksi, jauhota ja nosta toiselle lautaselle.

Rakenna kääryleet leikkuulaudalla. Ripottele hieman tuoretta rosmariinia, laita parmankinkun viipale päälle ja rullaa lihasta kääryle. Kiinnitä cocktailtikulla tai sido narulla.

Kuumenna paistinpannulla voin ja oliiviöljyn sekoitusta. Ruskista kääryleisiin kaunis pinta kaikin puolin. Kaada pannulle makea-aromista valkoviiniä (käytin pinot grisiä), anna alkoholin haihtua, laita kansi kiinni ja jätä kastike tekeytymään. Leikkaa yksi kääryle auki ja tarkista kypsyys ja mureus.

Osa paistiviipaleista käyttäytyi huonosti (eli minä en saanut niin nättiä viipaletta aikaan), joten päädyin kypsentämään ne vain ronskisti viipaleina pannulla. Jauhotin rujommatkin palat ja ruskistin pannulla. Heitin joukkoon samat maut, rosmariinia, parman kinkkun riekaleita ja viiniä.

reikaleet

Kääryleitä pyöritellessäni saivat pienet leikkeleet kypsyä toisella pannulla vähemmällä huomiolla. Niistä tuli oikein mainion makuisia, ellei jopa parempia kuin kääryleistä. Tai yhtä hyviä mutta erilaisia. Kääryleen muotoisissa korostuivat mausteet ja Parman kinkun maut ja huolettomissa avomallisista tuli pehmeäpiä ja ne imivät enemmän kastiketta itseensä.

Ohje on peräisin Anna Del Contem Gastronomy of Italy -kirjasta.

Mainio ruoka juhlapöytään tai paremman viikonlopun kunniaksi. Juhlapöytään suosittelen Candialle Chianti Classicoa. Jos jo suunnittelet pääsiäisen tarjoiluja, ehdit vielä tilata viinit pääsiäispöytään. Viinit kotiin –verkkokaupasta toimitus kesti muistaakseni alle viikon.

 

Advertisements

2 thoughts on “Vasikan saltimbocca kääryleenä ja huolettomasti leikkeleinä pannulla

  1. Oijoi… Teillä on viime aikoina syöty lihaherkkuja ihan parhaasta päästä 🙂

    • Kiitos Antti! Nämä on kokattu pitkällä jouksulla… niin pitkällä että välillä tekee tiukkaa muistaa miten tämän tekikään ;). Hyvistä raaka-aineista tulee helposti herkkua :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s