Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Turskan kielet pannulla

Jätä kommentti

kielet-mustalla

Harvoin olen niin innostunut kaupan tiskillä kuin eilen kauppahallissa. Nygrenillä piilotteli ison kalan varjossa turskan kieliä! Kauppahallissa käyminen on viikon kohokohta ja useinhan siellä voi intoilla kaikenlaisesta kiinnostavasta, kuten eilen myös karitsan kyljistä ja villisian lavasta. Mutta että turskan kieliä!

Olen syönyt niitä kerran, vuosia siten kerran 4 vuodenajan lounaalla. Siitä jäi herkullinen ja innostunut muisto. Mutta miten ne olikaan valmistettu?

Periaatteessa lähestyn uutta raaka-aineitta varovaisesti ja hellällä kädellä, siten että aines pääsee itsessään esille. Jatkossa sitä voi tuunata ja viritellä kun on päässyt jotenkin perusolemuksesta selville.

Turskan kielet maistuvat kalaiselle ja turskaiselle, mutta myös jännittävällä tavalla hieman lihaiselle. Koostumus tuo mieleen kateenkorvan ja kampasimpukan.

  • 400 g turskankieliä
  • oliiviöljyä
  • voita
  • vehnäjauhoja
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa
  • lohko limeä tai sitruunaa
kielet-laudalla

Kielien pinta on hieman erilainen ylä- ja alapuolelta. Kumpi on sitten kumpi puoli?

Jauhota turskankielet vehnäjauhossa. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja voita. Paista nopeasti kauniin ruskea pinta. Mausta sormisuolalla ja rouhaise kevyesti myllystä mustapippuria.

Yhteensä paistoin noin seitsemän minuuttia, tosin hieman lyhyemmän aikaa pienempiä ja isoin sai olla pisimpään pannulla. Kielien koko vaihteli aika lailla.

iso-turskan-kieli

Minkä kokoinen turska on ollut, kun kieli on tämmöinen lähes possun posken kokoinen?

Kielien koostumus oli kiinnostava. Pehmeä ja kiinteä samalla. Sekä halkileikkaus että suutuntuma toi mieleen kateenkorvan. Tai kampasimpukan, koska maku oli hyvin merellinen. Kiinnostavalla ja hieman haastavalla tavalla herkullinen. Ei ehkä ihan jokapojan herkkua. Eikä aivan hävikistä herkuksi aines. Ennemmin herkusta herkuksi, sillä turska on niin suosittua että se on  monin paikoin uhanalainen. Pyri ostamaan MSC-merkitty turskaa.

Olisin halunnut hieman kauniimman ruskean paistopinnan kielille, mutta en rohjennut kypsentää herkkiä ja ohuita pidempään tai kovemmalla lämmöllä. Ensi kerralla nosta pannun lämmön vielä kuumemmaksi, jolloin ruskean pinnan saa nopeammin. Voisin kokeilla myös korppujauhoja tai pankojauhoa, maku voisi hyvin sopia. Pinnan rapeus voisi tuoda kivaa vastinetta kateenkorvamaiselle suutuntumalle. Ensi kerralla tuunausta tähän suuntaan, muistukseksi itselle tämä.

Nautin turskankielet Ermelin loistavan Grand Cru palstarieslingin Roscakerin kera.

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.