Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kultaotsa-ahven perunapedillä

6 kommenttia

orata-kokonainen

Olen tehnyt tätä italialaista kala-perunavuokaa kuhasta, lahnasta ja julkaissut aiemmin ohjeen savolaisesta jättiahvenesta perunapeitolla. Ohje ei ole monimutkainen, mutta useita vaiheita se pitää sisällään. Tällä kertaa mukana on kuvat vaiheittain.

Alkuperäisessä puglialaisessa ohjeessa käytetään litteää, lihaksikasta ja maukasta kultaotsa-ahventa, orataa. Kokonainen kala kypsennetään perunakerrosten välissä, jolloin se ikään kuin kypsyy omassa höyryssään. Pinnalla olevat perunaviipaleet ovat parmesaanista rapeita ja kullanruskeita. Alla olevat perunat imevät taivaallisen makunsa kalasta ja oliiviöljystä. En osaa koskaan päättää kumpi kerros on herkullisempaa, joten haarukoin niitä vuoron perään.

Orata al Forno Con Patate (kahdelle)

  • 1 kultaotsa-ahven, n. 500-600 g
  • 5 isoa kiinteää perunaa (esim. nicola)
  • puolikas nippu persiljaa
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • sormisuolaa
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

esikeitetyt-perunat

Persiljaa, valkosipulia ja parmesaania tarvittiin tutplasti tämä määrä. Kuvan perunat liittyvät ohjeeseen, mutta kaikki eivät ehtineen kuvaan mukaan. Perunoita on keitetty kuorineen viisi minuuttia. Esikypsennyksen myötä perunat ja kala kypsyvät yhtä aikaa.

Suomusta ja suolista kultaotsa-ahven. Tämä yksilö oli avattu ja osin myös suomustettu. Huomasin piilevät suomut siinä vaiheessa kun ryhdyin leikkaamaan viiltoja kalaan. Tarkista siis suomut ja toimi tilanteen mukaan.

Näin paksuun kalaan kannattaa selkäpuolelle kannattaa viiltää terävällä veitsellä viillot, että kala kypsyy tasaisesti ja saat mausteet imeytymään kalaan.

Mausta kala kevyesti suolalla. Hieraise kalan kummallekin puolelle persilja-valkosipuliseosta ja hieman oliiviöljyä ja jätä odottamaan.

orata-parmesan

Pese kuorimattomat perunat. Keitä perunoita viisi minuuttia, kaada vesi pois ja anna perunoiden hetki jäähtyä. Ohuena perunasiivut kypsyvät yhtä aikaa kalan kanssa.

Pilko persilja ja valkosipuli ja sekoita ne keskenään. Raasta parmesaani.

Veistä vähän jäähtyneistä perunoista ohuita siivuja.

Laita uunivuoan pohjalle vajaa puolet perunaviipaleista. Mausta suolalla, persilja-valkosipuliseoksella ja lorauta hieman oliiviöljyä. Rouhaise mustapippuria kevyellä kädellä ja ripottele vielä parmesaania.

Nosta kala perunapedin päälle. Ripottele päälle parmesaania.

orata-perunat-parmesan

Lado loput perunat kalan päälle, lisää suola, mustapippuri (maun mukaan, mutta varo liian reipasta pippurointia), persilja-valkosipuli, oliiviöljyä ja parmesaani.

Nosta vuoka uuniin ja paista 30 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet kivat ruskean värin. Minulle on joskus käynyt niin, että peruna jäänyt hieman raa´aksi, eikä se ole hyvää. Varmista siis kalan ja perunan kypsyys. Jos peruna vaatii lisäaikaa, mutta alkaa tummua liikaa, laita vuoan päälle kansi tai folio, ja nosta hetkeksi takaisin uuniin.

orata-perunat

Kultaotsa-ahvenia on ollut Tampereen kauppahallissa harvakseltaan, mutta lähes säännöllisesti näin talvella. Mieluummin suosin lähikalaa, mutta aina joskus tekee mieli muutakin. Kalastajana olin maistavinani aivan pienesti, ettei kala ollut ihan lähijärven tuoretta, tulihan se Välimereltä asti.

orata

Kirkasotsainen ahven.

6 thoughts on “Kultaotsa-ahven perunapedillä

  1. Kauppahalli – olispa täälläkin…

    • Tampereen kauppahallissakin on enää yksi kalakauppa, toivottavasti se säilyy!
      Eikös teillä ole siellä hyvät torikauppiaat ja tuoretta paikallista kalaa?

      • Torin paikalliset vihanneskauppiaat ovat hurjan hyviä (yksi myy pottua, porkkanaa ja munia talvellakin), samoin liha-auto. On siellä lauantaisin suurimman osan vuodesta kalanmyyjäkin mutta heillä ei ole näkyvissä pyyntiaikoja eikä -paikkoja. Sokoksella on ihan ok kalatiski, Päijänteen kalaa on hyvin tarjolla mutta etukäteen ei voi suunnitella mitä ostaa vaan on mentävä tarjonnan mukaan ja ajoittain todettava, että kaikki on liian vanhaa.

  2. Herkullisen näköistä. Samaa kalaa olen täälläkin käyttänyt.

  3. Oi, teillä on siellä kaikki ihanat Välimeren merenelävät ja kalat tuoreena!

  4. On herkullisen näköinen annos! Eipä ole osunut tuota kalaa kohdalle että olisi päässyt kokkaamaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.